Muğla'nın Bodrum ilçesi sınırlarında yer alan ve antik dönemde 'Anastasiapolis' olarak bilinen Kissebükü Antik Kenti'nde sürdürülen kazı çalışmaları, erken Bizans dönemine ait önemli bulgular ortaya çıkardı. Karya Bölgesi'nin sahil kentleri Keramos ve Halikarnassos'un kesişme noktasındaki Kissebükü'ndeki 2023 yılında kamulaştırılan alanlarda yapılan kazı çalışmalarında vaftiz yapılan dini merkez, ticari yapılar, hamam mozaikleri ve vaftizhanede yer alan duvar resimleri bulundu.
#BodrumMuğla'nın Bodrum ilçesi sınırlarında yer alan ve antik dönemde 'Anastasiapolis' olarak bilinen Kissebükü Antik Kenti'nde sürdürülen kazı çalışmaları, erken Bizans dönemine ait önemli bulgular ortaya çıkardı. Karya Bölgesi'nin sahil kentleri Keramos ve Halikarnassos'un kesişme noktasındaki Kissebükü'ndeki 2023 yılında kamulaştırılan alanlarda yapılan kazı çalışmalarında vaftiz yapılan dini merkez, ticari yapılar, hamam mozaikleri ve vaftizhanede yer alan duvar resimleri bulundu.
#BodrumUluslararası çalışmalarıyla son dönemde ülkemizin adını duyuran ressam Yağmur Yörük Yılmaz, “Duvarların Dili Olsa” adlı sergisiyle İzmirli sanatseverlerle buluştu. Basmane’deki Tarihi Bıçakçı Han’daki sergi 20 Mayıs’a kadar; Commune Art Space’de açılacak serginin ikinci durağı ise 24 Mayıs - 14 Haziran tarihleri arasında Commune Art Space’de ziyaret edilebilir.
#1Restore edilen Zeyrek Çinili Hamam’da devam eden ‘Kalıntıların Şifası’ başlıklı sergi 30 Kasım tarihine kadar uzatıldı. İlhamını, hamamın arkeolojik bir kazıya dönüşen 13 yıllık restorasyon sürecinden alan, küratörlüğünü Anlam de Coster’in üstlendiği ‘Kalıntıların Şifası’ sergisi ile Mimar Sinan imzası taşıyan bu önemli kültür mirasının her bölümü 30 Kasım’a kadar ücretsiz gezilebilecek.
#Zeyrek Çinili HamamMısır gerek Kızıldeniz’in muhteşem sualtıyla gerekse binlerce yıllık piramitleri ve tapınaklarıyla mutlaka gezilip görülmesi gereken bir ülke. Bunda anlaşalım... Arap coğrafyasında daha önceki seyahatlerimden bildiğim üzere bu yolculuğun kolay geçmeyeceği belliydi. Vize sürecinde başladı ve katlanarak gitti. İki sırt çantalı kadın, tursuz ve arabasız Mısır’da ne yaptık? Zor muydu? Kesinlikle evet. Bu yazı biz gezginlerin nelerle karşılaşabileceğini anlatmak ve hayatlarını kolaylaştırmak için bir rehber niteliğinde yazıldı...
#MısırMevlana’nın 749. Vuslat Yıldönümü Anma Törenleri 7-17 Aralık tarihleri arasında Konya Mevlâna Kültür Merkezi’nde düzenlenecek. Türkçesi ‘düğün gecesi’ demek olan ‘Şeb-i Arus’ etkinliklerine katılmak için yolunuz Konya’ya düşerse jürimizin önerilerine göz atabilirsiniz: Gitmişken neler yapmalı, nerede konaklamalı, ne yemeli, hangi kültürel zenginlikleri gezmeli?
#KonyaSümela Manastırı 6 yıl süren restorasyon çalışmalarının ardından ziyarete açıldı. Restorasyon kapsamında tahrip olan fresklerde uzman bir ekip de iğneyle kuyu kazar gibi çalıştı. Şimdi ise fresklere kazınan isimlerin ve yazıların silinmesi için özel bir çalışma başlatıldı.
#Sümela ManastırıTrabzon'un Maçka ilçesinde 6 yıl süren restorasyon çalışmalarının ardından ziyarete açılan tarihi Sümela Manastırı'nda 14 restoratör ve kimyagerden oluşan grubun iğne ile kuyu kazar gibi analiz yaptığı ve su yollarını değiştirerek onardığı fresklere kazınan aşk ilanları ile isimlerin silinmesi için çalışma başlatıldı. İl Kültür ve Turizm Müdürü Tamer Erdoğan, "Nasıl bir cerrah, ameliyat yaparken hastasına çok titizlikle davranıyorsa uzman ekip de o hassasiyetle çalışmalarını yürütüyor. Doğal şartlar ve insan faktöründen dolayı tahrip olan fresklerin düzeltmesi zaman alacak" dedi.
#TrabzonVan'ın Tuşba ilçesinde definecilerin kaçak kazısı sırasında bulunan ve daha sonra bilim insanları tarafından yapılan çalışmalarda Urartulara ait olduğu tespit edilen bulgulara rastlandı. Kazının bilimsel başkanı Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Işıklı, çok iyi korunmuş kerpiç mimari, bazalttan yapılmış temellerde, Urartu'nun kırmızı astarlı seramiklerinin bulunduğunu ancak kendilerini duvarlarındaki resimlerin daha çok heyecanlandırdığını söyledi.
#VanBilecik’te Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi son sınıf öğrencisi Aleyna Şahinli (23), işyeri ve kentin duvarlarını resimleriyle renklendiriyor. Beş senedir duvar resimleri çizdiğini ifade eden Şahinli, Bu sayede Bilecik’in hem sokakları hem kafeleri renkleniyor. Ben de aynı zamanda harçlığımı çıkartıyorum dedi.
#BilecikAlman sanatçı Axel Hütte, Borusan Contemporary’de açtığı ‘Chronostasis’ sergisinde Anadolu’da fotoğrafladığı antik yerleşimleri ölümsüzleştirerek zaman algısını dönüştürüyor ve izleyiciyi ortaya çıkardığı büyüleyici güzellikteki imgelerle baş başa bırakıyor. Hütte, “Tarihsel mimarinin ihtişamı insanı hayrete düşüren bir zanaatkârlık yetisine dayanıyor. Bunu fotografik imgede yakalayabilmek sanatsal bir görev. Ve işin sonunda ortaya çıkan görüntüler her zaman rüyaya benzeyen anılar yaratmalı” diyor.
#Axel HütteMısır binlerce yıllık görkemli tarihi, masalsı çölleri ve mercanlarla kaplı güzel deniziyle bir cazibe merkezi. Ülkeye Antik Mısır tarihini çok seven kızımla gittik. 4 günlük kısa Hurgada-Luksor-Krallar Vadisi gezisinden sonra duyduğum “Belgesellerde gördüğümden çok daha etkileyiciydi anne” cümlesi en büyük ödülüm oldu.
#HürriyetPandeminin etkisiyle kendini doğanın kollarına atanlar arttıkça sayfiyede farklı bir hareketlilik başladı. Artık resimden heykele, cazdan baleye sanatın her dalı köylerin, kasabaların sokaklarına taşınıyor. Kuşadası’nda 50 sanatçıyla büyük bir illüstrasyon sergisi hazırlayan küratör Selin Atasoy, Bodrum’da iki sergi açan Murat Pilevneli ve tüm üretimini köye taşıyan ressam Murat İrtem ile bu ‘göçün’ nedenlerini konuştuk. Güneşe taşınan sanat etkinliklerinden geniş bir seçki hazırladık.
#Selin Atasoy