Geleneksel ile modern sanat ‘Duvarların Dili’nde buluştu

Güncelleme Tarihi:

Geleneksel ile modern sanat ‘Duvarların Dili’nde buluştu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2024 17:31

Uluslararası çalışmalarıyla son dönemde ülkemizin adını duyuran ressam Yağmur Yörük Yılmaz, “Duvarların Dili Olsa” adlı sergisiyle İzmirli sanatseverlerle buluştu. Basmane’deki Tarihi Bıçakçı Han’daki sergi 20 Mayıs’a kadar; Commune Art Space’de açılacak serginin ikinci durağı ise 24 Mayıs - 14 Haziran tarihleri arasında Commune Art Space’de ziyaret edilebilir.

Haberin Devamı

 

Geleneksel natürmort resim üslubu ile modern duvar illüstrasyonları arasında gerçekleşen bir buluşmayı temsil eden eserlerini sanatseverlerin beğenisine sunan İzmirli ressam Yağmur Yörük Yılmaz’ın “Duvarların Dili Olsa” adlı sergisi, büyük beğeni topladı. Yılmaz’ın resmedilen evreninde izleyiciler, geleneksel resmin inceliklerini ve güncel grafik yaklaşımın canlılığını bir arada görebilme şansı yakaladı.

 

‘ART IS WORK’TEN YOLA ÇIKTI

 

Serginin, Milton Glaser'ın 2000 yılında gerçekleştirdiği Art is Work başlıklı konuşmasından esinle ortaya çıktığını ifade eden sanatçı Yılmaz, Glaser için illüstrasyonun ‘anlamlı ve hayret verici’ ile ‘modaya uygun ve banal’ olması arasındaki ince çizgide gezinen bir sanat formu olduğunu belirterek, “Bu düşünceye göre sergideki eserler de arka planda kullanılan görece ‘boyutsuz’ illüstrasyonlar ile ön planda yer alan hacimli natürmort resimlerin arasındaki bulanık sınırlarda geziniyor” dedi.

 

Haberin Devamı

“DİLİ VARDI VE SUSTULAR”

 

Serginin ana temasının "duvarların dili olsa, konuşsa” söylemi üzerine kurulduğun kaydeden Yılmaz, “Belki geleneksel natürmort eserler ile bu eserlerin yer aldığı duvarların dili vardı ve sustular. O dönemin duvarları konuşabilseydi, farklı görünmek isteyebilirlerdi. Bu bağlamda, natürmort olan ön plan, daha gerçekçi ve ciddi bir anlatıya sahipken, arka planda yer alan illüstrasyonlar soyut, ama daha anlaşılabilir bir hikaye anlatma görevi üstleniyor. Bu yaklaşım, illüstrasyon ve resmin hem karşıtlığını hem de bir arada olma halini ortaya koyuyor” diye konuştu.

 

10.00-18.00 SAATLERİ ARASINDA

 

Duvarların Dili Olsa adlı sergi, çağlar boyunca evrensel kalabilme gücü ve dönem resimlerinin zaman ötesine taşabiliyor oluşuna dikkat çekiyor. İki farklı gösterimle planlanan sergi, hafta içi her gün 10.00 – 18.00 saatleri arasında 20 Mayıs’a kadar İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin tarihi mekanlarından biri olan Bıçakçı Han’da Antique Art Vintage iş birliği ile hazırlandı. Yağmur Yörük Yılmaz’ın 10 Akşam Yemeği isimli yerleştirmesi, seramik serisi ve natürmort eserleri, 24 Mayıs - 14 Haziran tarihleri arasında da Commune Art Space’de ziyaret edilebilecek.

 

 

 

Haberin Devamı

YAĞMUR YÖRÜK YILMAZ KİMDİR?

 

Yağmur Yörük Yılmaz, İzmir Amerikan Koleji’ndeki lise eğitimini IB diploması ile tamamladıktan sonra bölüm birinciliği bursu ile öğrenim gördüğü Yeditepe Üniversitesi Plastik Sanatlar Resim, Heykel, Seramik Bölümü’nden 2016 yılında derece ile mezun oldu. Aynı zamanda Endüstriyel Tasarım yandal programını da tamamlayan Yılmaz, New York School of Visual Arts sponsorluğunda gerçekleşen Konuk Sanatçı programı kapsamında Çağdaş Sanat eğitimi aldı. İlk kişisel sergisini Manhattan’da açan Yılmaz, 2017 yılında Yeditepe Üniversitesi Plastik Sanatlar Yüksek Lisans programına başladı. Ekim 2018’de Philadelphia Mural Arts Organizasyonu’nun duvar resmi eğitim programına burslu davet edilen sanatçı, ‘Toplumsal Duvar Resimleri’ başlıklı uzmanlık programında eğitmenlik ve yeterlik belgelerini tamamladı. 2018 yılında kendi duvar resmi şirketini kuran Yılmaz, çalışmalarına Izmir’deki atölyesinde devam ediyor. Mimarlık ofisleri ve eğitim kurumları ile iş birliği içerisindeki proje bazlı duvar resmi çalışmalarında ekibiyle birlikte yer alan Yılmaz, bu arada Yaşar Universitesi Sanat ve Tasarım bölümünde tezli yüksek lisans programından da mezun oldu. Ege Üniversitesi Moda ve Tasarım Fakültesi’nde Temel Sanat dersi vermeye devam eden sanatçı, Yaşar Üniversitesi Sanat ve Tasarım Bölümü’nde Sanatta Yeterlik doktora çalışmalarını sürdürüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!