Her çeşidinde zengin besin öğesi içeren, bahar ve yaz aylarının en tatlı meyvelerden dut, son zamanlarda dut yaprağı çayı, dut yaprağı ekstresi gibi ticari formlarıyla da şifa kaynağı olarak gösteriliyor. Ancak içeriğindeki DNJ (deoksinojirimisin) adlı bileşen sayesinde diyabetin iyileştirilmesi, kanda trigliserid ve kolesterol değerlerini azalttığını gösteren mucize haberler maalesef gerçeği yansıtmıyor.
#Dut YaprağıBahar ve yaz aylarının en sevilen meyvelerinden olan dutun yaprağının da faydalı olduğuna dair son dönemlerde genel kanı oluştu. Her çeşidinde zengin besin öğeleri içeren dut yaprağının ne gibi faydaları olduğunu merak eden vatandaşlar, internette dut yaprağının faydaları hakkında araştırma yapıyor. Peki, Dut yaprağı ne işe yarar? Dut yaprağının faydaları neler?
#Dut Yaprağının FaydalarıKırmızısı, karası, beyazı… Yazla birlikte dalından taze dutları toplayıp yeme zamanı... Lezzetli olduğu kadar sağlık için de pek çok faydası bulunan dut, kalp hastalıklarından kansere, bağışıklık sistemi hastalıklarından yüksek kolesterole dek birçok hastalığa karşı koruyucu etki gösteriyor. Buna karşın lezzetine kanıp ölçüyü aşmayın!Beslenme ve Diyet Uzmanı Özge Öçal “1 çay bardağı dut, 1 porsiyon meyveye eşdeğerdir. Günde 1 çay bardağı dut tüketerek dutun faydalarından yararlanabilirsiniz.İşte 1 çay bardağı dutun 10 faydası..
#DutBazen süt, yulaf, muz ve ıspanakla... Bazen su, kereviz sapı, ıspanak, pancar ve yeşil elmayla... Fazlalıklarımızdan kurtulmak, yaza daha fit ve enerjik girmek için çeşit çeşit smoothie’ler hazırlayabiliriz ama dikkat! Gün içinde sadece tek bir öğünde smoothie için. Bütün gün sıvılarla beslenmenizi önermiyorum.
#SütMevsimi oldukça kısa ama besin değeri ve vücuda yararı bol üç meyveyi, tam da zamanları gelmişken anlatmak istiyorum size: Muşmula, hünnap ve iğde... Maalesef eskisi kadar bilinip tüketilmiyorlar. Oysa iğdeyle tatlı krizlerinizi önleyebilir, hatta çayını demleyebilir, olgun muşmulayla kek yapabilir, hünnapla sağlıklı, pratik atıştırmalıklar hazırlayabilirsiniz.
#MuşmulaBiri yaz aylarında veya spor sırasında terle kaybettiğimiz minerallerin yerine konması için oldukça faydalı, diğeri doygunluk hissimizi arttırıyor. Karpuzlu, ananaslı, zencefilli, şeftalili, vanilyalı... Maden suyu ve sodayla yapabileceğiniz, leziz içecek tariflerime buyurun.
#Maden SuyuYaz aylarında serin ve temiz havası, yeşil doğası, otantik evleri ve Nilüfer deresi ile günübirlik ziyaretçilere ev sahipliği yapan Misiköy’e götürmek istiyorum sizi bu pazar ve köyde bulunan bir küçük etnografya evinden bahsedeceğim öncelikle.
#BursaBiz, bundan yaklaşık 100 sene öncesine kadar sadece kahve içerdik ve çay ile 19. asrın sonlarında tanıştık. Bu konudaki ilk yayını İzzet Efendi adında bir çay meraklısı yaptı. Ancak Türkiye'nin çay ile ilk gerçek tanışması, 1921'den sonra Ziraat Mühendisi Zihni Derin sayesinde oldu.