PaylaÅŸ
Maden suyu ve soda birbirine karıştırılır hep... Maden suyu, yeraltı kaynaklarından çıkan; mineral ve element bakımından zengin, doğal gazlı sulardır. İçinde özellikle sodyum, kalsiyum ve magnezyum gibi elementler bulunur. Kimilerinin karbonatlı su olarak tanıdığı sodaysa sonradan karbondioksit gazı ilave edilen, doğal olmayan bir içecek; mineral ve element içermez. İki içeceğin ortak tarafı, mide şişkinliğini giderici etkilerinin olması...
Soda ayrıca doygunluk hissimizi arttırıyor. Yapılan bir çalışmada 250 ml soda içenlerin normal su içenlere göre tokluk puanlarının daha yüksek olduğu saptanmış. Kabızlık problemine de iyi gelebiliyor; inme geçirmiş kişilerle yapılan başka bir çalışmada sodanın bağırsak hareketliliğini iki kat arttırdığı görülmüş.
Maden suyu özellikle yaz aylarında veya spor sonrasında terle kaybedilen minerallerin yerine konması için oldukça faydalı. Sıvı ihtiyacının karşılanmasına katkı sağlıyor, günde 2 küçük şişe içebilirsiniz. Sade halinin tadını sevmeyenler çekirdekleri çıkarılmış karpuzla blender’dan geçirip bolca buz da koyarak deneyebilir. Limon suyuyla karıştırıp içmek de nefis.
Başka bir tarif... Taze reyhanı az miktarda sıcak suda demleyin. Maden suyu, limon dilimleri ve çubuk tarçın ekleyip için. Bu pembe içeceğin tadına bayılacaksınız. Bir tarif daha... Yeşil çayı demleyin; limon suyu, taze nane/fesleğen yaprakları ve maden suyuyla blender’dan geçirin. İçmesi çok güzel.
Marketlerde satılan meyveli maden sularının şeker içeriği fazla. O nedenle mümkün olduğunca sade olanları alıp evde meyvelerle tatlandırmanızı öneririm. Bir önemli bilgi daha: Maden suyunun içinde sodyum olduğu için böbrek ve yüksek tansiyon hastaları düşük sodyumlu olanları içmeli, etiket okumak oldukça önemli. Bu arada maden suyu şişelerinin neden hep mavi veya yeşil olduğunu merak ettiniz mi hiç? Saydam şişelerdeki doğal maden suyu, gün ışığına maruz kaldığında içerisindeki mineraller kayba uğrar. O yüzden gün ışığından etkilenmeyen mavi/yeşil şişelerde muhafaza edilmesi daha doğru; aklınızda olsun.
KARPUZLU LÄ°MONATA
(2 kiÅŸilik)
NE LAZIM?
* 2 dilim karpuzÂ* 2 adet misket limonu
* 300 ml soÄŸuk su * 200 ml maden suyu
* 1 tatlı kaşığı bal
NASIL YAPARIM?
* Karpuzların çekirdeklerini çıkarın. Tüm malzemeleri blender’dan geçirip süzün.
MEYVELÄ° SODA
(1 kiÅŸilik)
NE LAZIM?
* 1 ÅŸiÅŸe soda
* 1 avuç yabanmersini
* 1 avuç dut * 5 çilek
* Nane yaprağı ve buz küpleri
NASIL YAPARIM?
* Yabanmersini, dut ve çileği blender’dan pürüzsüz bir püre haline gelene kadar çekin.
* Püreye soda ekleyip tekrar iyice karıştırın. Nane yaprağı ve buz küpleri ilave ederek servise sunabilirsiniz.
ŞEFTALİLİ SOĞUK ÇAY
(1 kiÅŸilik)
NE LAZIM?
* 1 ÅŸeftali
* 1 poşet yeşil çay
* 1 ÅŸiÅŸe maden suyu
* 1 tatlı kaşığı bal
* Buz küpleri
NASIL YAPARIM?
* Şeftalinin kabuğunu soyup dilimleyin ve bir tencereye alın. 10 dakika kadar az suda pişirin.
* Şeftalili suyu süzgeçten geçirin. Soğuyunca suya bal ekleyip karıştırın.
* 1 bardak sıcak suda yeşil çayı demleyip iyice soğutun.
* Bir sürahide şeftali aromalı su, yeşil çay ve maden suyunu buluşturun. Buz kalıpları ekleyerek servis edin.
KIRMIZI MOCKTAÄ°L
(2 kiÅŸilik)
NE LAZIM?
* 1 ÅŸiÅŸe maden suyu
* 1 su bardağı sıcak su
* 1 çay kaşığı dolusu hibiskus yaprağı
* 1 dilim karpuz
* 1/2 limonun suyuÂ
* Buz küpleri
NASIL YAPARIM?
* Hibiskusu 1 bardak sıcak suda demleyin.
* Hibiskus çayını, çekirdekleri çıkarılıp doğranmış karpuz ve limon suyunu blender’dan geçirin.
* Karışıma buz ekleyip tekrar geçirin.
* Bardağa aktarıp üzerine maden suyu dökerek servis edin.
ANANAS VE VANÄ°LYALI SHAKE
(1 kiÅŸilik)
NE LAZIM?
* 1 ÅŸiÅŸe maden suyu
* 2 dilim ananas
* 1 çay kaşığı vanilya özütü
* 1 çay kaşığı bal
NASIL YAPARIM?
* Malzemelerin hepsini blender’dan geçirin, içeceğiniz hazır.
ZENCEFÄ°LLÄ° EV YAPIMI GAZOZ
(1 kiÅŸilik)
NE LAZIM?
* 1 ÅŸiÅŸe maden suyu
* Ceviz büyüklüğünde taze zencefil
* 1 limonun kabuÄŸu (rendelenmiÅŸ)
* 2 limonun suyuÂ
* 1 tatlı kaşığı bal
* 1.5 litre su * 1 çay kaşığı karbonat
NASIL YAPARIM?
* Bir sos tenceresine limon suyu, limon kabuğu rendesi ve kabukları soyulup ufak parçalara bölünmüş zencefili koyup ısıtın.
* Karışım iyice soğuduktan sonra balı ekleyip karıştırın.
* 1.5 litre suya karbonat ve maden suyunu ekleyin, limonlu karışımla birleştirin. Limon dilimleri ve fesleğen yapraklarıyla süsleyip sunun.
PaylaÅŸ