Bugün 17 Ağustos, büyük Marmara depreminin yıl dönümü. Acılar 25 yıl sonra da tazeliğini korurken uzmanlar yeni depremler için endişeli. Peki beklenen büyük Marmara depreminde süre ne kadar azaldı? Olası Marmara depremine İstanbul ne kadar hazırlıklı? Büyük bir depremde hangi ilçedeki konutlar daha fazla hasar görebilir? Hangi önlemler alınmalı? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#DepremSanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Ülkemize yönelik yatırım iştahının yükseldiği böylesine bir dönemde Türkiye’yi yüksek teknoloji yatırımlarının odağı hâline getirecek tarihimizin en büyük ölçekli teşvik programı HIT-30 Yüksek Teknoloji Yatırım Programı’nı açıklıyoruz." dedi.
#Mehmet Fatih KacırProstat kanserini erken tespit edecek ve yüksek risk altındaki kişileri belirleyebilecek bir tükürük testi geliştirildi. Bilim insanları, saniyeler içerisinde sonuç veren bu test sayesinde, prostat kanseriyle çok daha etkili mücadele etmenin mümkün olabileceğini düşünüyor.
#Londra Kanser Araştırma EnstitüsüKamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in katılımlarıyla Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde açıklandı. Program kapsamında yeni araç satın alma ve kiralama yapılmayacak, yeni hizmet binası alımı ve yapımı durdurulacak, kamuda istihdam emekli olanlarla sınırlandırılacak, kamuda personel servisi hizmeti bitecek, yönetim kurulu ücretlerinde üst sınır olacak, yabancı menşeili araçların kullanımı yasaklanacak.
#KamuHazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek İSO 2024 yılı ilk olağan toplantısında konuştu. Bakan Şimşek "Diğer bir hedefimiz KKM'den çıkıştır, dezenflasyonla mücadeleyi zorluyor, piyasaları bozmadan çıkacağız, sabırla, zamanla çıkacağız" dedi.
#Mehmet ŞimşekBorsa İstanbul’da işlem gören bankacılık harici ilk 30 şirketin iklim karneleri incelendi. Şirketlerin iklim krizi ile mücadele yolunda attıkları adımların halen gerekli seviyeye ulaşmadığı görüldü. Uzmanlar, kolay verilen karbonsuzlaşma, net sıfır ve enerji dönüşümü sözlerini hatırlatıp, “Söz vermek yetmez. Uzun vadeli sözler yerine ara hedefler açıklanmalı. Bunlar pratikte de hızla uygulamaya konmalı” dedi.
#Borsa İstanbulKüresel Özel Sermaye Birliği’nin (GPCA) stratejik ortaklığı ve Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi’nin destekleriyle bu yıl beşincisi düzenlenen ‘Türkiye ve Çevresinde Yatırım Yapan Özel Sermaye’ konferansı kapsamında Türkiye’deki yatırım iklimine yönelik bir anket çalışması gerçekleştirildi. Ankete katılan üst düzey fon temsilcilerinin yüzde 74’ü 2024 yılında Türkiye’ye yatırım yapmayı düşünürken, katılımcıların yüzde 40’ı ise yatırım portföylerinde Türkiye’nin yüksek önceliğe sahip olduğunu belirtiyor.
#FonSiğiller en sık görülen cilt hastalıkları arasında ilk sıralarda yer alıyor. Her yaşta ortaya çıkabilmekle birlikte siğiller daha çok çocuklar ve gençlerde görülüyor. En önemlisi de bazı siğiller başka hastalıkların da habercisi olabiliyor. Peki siğiller neden oluşuyor? Nasıl bulaşıyor? Hangi sorunları beraberinde getiriyor? Halk arasında yaygın olan inanışların doğruluk payı ne kadar? Uzmanlarımızın desteğiyle mercek altına aldık...
#SağlıkAMASYA'da, turneden dönen tiyatro ekibini taşıyan minibüsün TIR'a çarpması nedeniyle yaşanan kazada ağır yaralanan ve ambulans uçakla İstanbul'daki özel bir hastaneye getirilen tiyatrocu Sergen Deveci'nin boyun ve omurgasındaki kırıklar nedeniyle ameliyat edileceği öğrenildi. Deveci'nin, ameliyatın istenilen sonucu vermesi halinde, bir hafta içinde taburcu olabileceği belirtildi.
#Sergen DeveciVegan ve vejetaryen beslenme, toplayıcı insanların dönemi kadar eski olsa da avcılıkla ve ateşin bulunmasıyla birlikte yenmeye başlanan hayvanlar yüzünden unutulmuş durumdaydı. Ta ki günümüze; et endüstrisinin yarattığı korkunç görüntülere, çalışma şekillerine, hareket edemeyip antibiyotiklerle şişirilen hayvanların ayyuka çıkmasına; farklı diyetlerin sonuçlarının laboratuvar ortamında klinik olarak test edilebilmesine ve kıyaslamalar yapılmasına ve yeme alışkanlıklarının hastalıkların kaynağı olarak gösterilmesine kadar.
#VeganSosyal konut projesi kapsamında, 5 yıllık süreçte, 500 bin sosyal konut, 50 bin işyeri yapılacak. Ayrıca, proje, 250 bin konut amaçlı arsayı da kapsıyor. Böylece 5 yıllın sonunda 750 bin sosyal konut yapılacak diyebiliriz ki, arsaların bir kısmının müşterek olacağı hesaba katıldığında bu sayının bir milyona çıkması da muhtemel. Projenin ilk etabında ise 250 bin konut iki yıl içinde tamamlanacak. Hak sahiplerine konutlar 240 ay, yani 20 yıl vadeyle satılacak. Projeye başvurular da başladı.
#Sosyal KonutUzun bir aradan sonra bisiklete binmek size zor, hatta “yapılamaz” gibi gelebilir. Ama eğer bir kez bisiklete binmeyi öğrendiyseniz o kaygınız, ilk pedalı çevirdiğiniz anda yok olur. Tıpkı bunun gibi, çocuklarınız da okulu özlesinler ya da özlemesinler, uzun bir aradan sonra tekrar yüz yüze okula dönmek zor gelebilir, hatta kaygı yaratabilir ama merak etmeyin çocuklarınız ilk okul günü ile birlikte hızlıca pedalı çevirecekler ve okula alışmaya başlayacaklar. Çünkü çocukların yeni durumlara uyumu bize göre çok daha hızlı. Yeter ki aileler sakinliğini koruyabilsin. Ancak, okullar açılırken bazı anne-babaların, diğerlerinden daha kaygılı olduğunu görüyoruz. Özellikle de günümüzde yaygın olarak görülen, çocukları hakkında aşırı kaygılı, çok korumacı ve kontrolcü olan helikopter anne-babalar okula uyum sürecinde çok stresli olabiliyor. Ne yazık ki istemeden, bu stresi çocuklarına da bulaştırabiliyorlar.
#Okula UyumSağlık Bakanı Fahrettin Koca sosyal medya hesabından paylaştığı mesajda kırmızı renkli tek il olan Şanlıurfa'ya vurgu yaparak "Aşı oranı düşük, risk seviyesi çok yüksek. Yakınlar böyle yerinde uyarılar için de var. Güzel hassasiyetiniz için şimdiden teşekkür ederim" ifadelerini kullandı.
#Şanlıurfa