Kimi yurtdışına gitmişken alışveriş yapar, kimiyse alışveriş yapmak için seyahate çıkar. Günümüzde hangi ülkeden hangi markadan olursa olsun hemen her şey internet üzerinden bir tık uzaktayken, yabancı bir ülkede zincir mağazalara girmek yerine orijinal parçalar keşfetmek daha heyecan verici olabiliyor. Bu hafta, keşfedilmeyi bekleyen alışveriş caddelerini araştırdık. Bu listede 5. Cadde, Oxford Caddesi gibi ünlü adresler yok. Jüri üyelerimizin tercih ettiği, orijinal parçalar, yerel tasarımlar barındıran, zamanda yolculuğa çıkaran, seyahatiniz sırasında renkli bir gün geçirmenizi sağlayacak yerler var. İşte dört kıtadan 10 alışveriş caddesi…
#En İyi Alışveriş CaddeleriYılbaşı eğlenceleri için geri sayım başladı... İsteğiniz yeni yıla yurtdışında merhaba demekse “Ne yapsak, nereye gitsek” gibi soruları sormanın tam zamanı. Sizin için en masalsı ‘Noel’ turlarını derledik. İster ailecek Santa Clause Köyü’nde Noel Baba ile tanışın ister Alsace Bölgesi’nde masal dünyasında kaybolun, isterseniz kendinizi beyaz kumsallardan turkuvaz sulara bırakın ya da meydanlardaki kalabalığın coşkusuna ortak olun.
#Yılbaşı Turlarıİrlanda Cumhuriyeti denildiğinde aklıma ilk olarak U2 ve Enya geliyordu, Dublin’e gitmeden önce en çok duyduğum şey ise İrlandalıların bitmek bilmeyen mutlulukları. Bu kuzeyli ülke halkının, yağışları ve görece soğuk havasını unutup neden bu kadar mutlu olduğunu anlamak için, ülkenin başkentine gittim. İstanbul’dan karşılıklı seferler olsa da Dublin’e Kuzey’den Belfast’tan geçtim. Dolayısıyla havadan Dublin’e inmeden, seyahatim Kuzey’den şehre giren muzaffer bir komutan edasıyla, Kuzey’in o mis gibi yağmur kokusunu içime çekerek ve ‘Güney’i yavaş yavaş sindirerek gerçekleşti.
#DublınTatilinizde lüks ve şaşa arıyorsanız Tayland sizi tatmin etmez ama farklı ve kendine özgü bir kültürü yakından tanımak, tarih ile iç içe olmak, moderni ve eskiyi tüm eşitliğiyle bir arada görmek, dağarcığınıza çok yeni bilgiler eklemek ilginizi çekiyorsa Bangkok hayatınızda bir kere de olsa mutlaka görmeniz gereken bir şehir.
#BangkokPasifik Okyanusu’nun kıyısına kurulmuş, Avustralya‘nın en popüler şehri Sydney, modern şehir hayatının nasıl keyfili olabileceğinin en güzel örneklerinden birisi. Öyle ki dünyanın en gözde turistik rotalardan birisi olan Sydney, dünya şehirleri yaşam kalitesi sıralamalarında ilk 5’te yer alıyor
#SeyahatFransa’nın başkenti hayatını Sen Nehri’ne borçlu. Kentin ilk yerleşimi nehir üzerindeki adacıklardan Île de la Cité’e kurulmuştu. Bugün bu ünlü nehir 37 köprünün altından geçiyor ve Işık Kenti’nin etrafında 12 kilometrelik kavis yapıyor. UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne giren taş duvarların arasından akan nehir başlı başına bir cazibe merkezi. Tarih, mimari derseniz Notre Dame’ın ortaçağdan kalma kuleleri, 19. yy anıtı Eyfel Kulesi, Monde Arabe Enstitüsü gibi post modern yapılar... Sanat, tasarım derseniz Louvre ve Musee d’Orsay’ın yanı sıra dünya çapında eserlerin sergilendiği pek çok küçük müze... Yemek, festival derseniz hedonistleri cennete taşıyacak restoranlar... Bunların yanında kentin soluk aldığı Tuileries bahçeleri, Jardin des Plantes... Nehir kenarını takip eden 72 numaralı otobüse, nehirdeki Batobus’a atlayın ya da büyük bölümü trafiğe kapalı parkurda doyasıya yürüyün. Sonbaharda Sen kıyısında keşfedecek çok şey var.
#FRANSAAvrupa turu pek çok kişinin rüyalarını süsleyen bir yolculuk. Avrupa tutkunlarının bu hayali gerçekleştirmek için yoğun araştırmalara giriştiği de bilinen bir gerçek. “Avrupa’da tatil yapma imkânınız olsa nereye giderdiniz?” şeklinde bir soru yöneltilse, birçoğumuz bu soruyu, aklımızı başımızdan alan Avrupa kentlerinin isimleri ile yanıtlarız. Peki ya adını hiç duymadığımız, saklı kalan cennetler ve kartpostal güzelliğindeki tatil yerleri? İşte Avrupa tutkunlarının keşfedebileceği kartpostal güzelliğindeki tatil yerleri...
#Seyahat HaberiFransız Rivierası Cote d’Azur’un başkenti olan Nice, Fransa’nın en büyük 5. şehri. Nice’de yapılacak ve görülecek pek çok şey var. Restoranları, katedralleri ve Nice’de yaşayanlar için yürümenin bir gelenek haline geldiği Promenade des Anglais… Hepsini sizler için gezdim. İşte Nice gezi yazım.
#Nice Gezi RehberiFransız Rivierası Cote d’Azur’un başkenti olan Nice, Fransa’nın en büyük 5. şehri. Nice’de yapılacak ve görülecek pek çok şey var. Restoranları, katedralleri ve Nice’de yaşayanlar için yürümenin bir gelenek haline geldiği Promenade des Anglais… Hepsini sizler için gezdim. İşte Nice gezi yazım.
#Nice Gezi YazısıAkademisyen eşimin araştırma izni nedeniyle, bu yılın altı ayını Kaliforniya’da geçirdik. İkinci altı ayımız içinse Japonya’nın Sapporo şehrindeyiz. Japonlarla hem benzer hem de farklı yönlerimiz var. Ama asıl önemlisi, dünyaya Batı perspektifi dışında, başka bir pencereden bakmak insanı çok tazeliyor.
#JaponyaEskişehir, Avrupa’nın şehirleri kadar güzel ve yaşanabilir bir şehirdir. Kışları çok soğuk geçse de insanların ve çevrenin güzelliği içinizi ısıtmaya yetecektir. Birçok caddesi ve sokakları ile her gününüz dolu dolu geçecek. Eskişehir’in adındaki eskiye aldanmayın, adı ‘eski’ ama kendisi yepyenidir Eskişehir’in…
#EskişehirHindistan'ın başkenti Yeni Delhi, bir yandan geniş caddeleri, yeşil parkları, lüks otelleri, mağazaları, kafeleri, diğer yandan üç şeritli yolda altı arabanın ve tuktukların geçtiği trafiği, sokakta yaşayan insanları, caddelerde dolaşan maymunları ile rengârenk bir şehir. Yeni Delhi’de öyle şeyler yaşadım ki… İşte size Yeni Delhi gezi rehberi…
#Yeni Delhi Gezi RehberiKimine göre gastronominin başkenti kimine göre ise Avrupa rotasında duraklayabileceği, sevimli bir Fransız şehri... Benim için ise altı ayımı geçirdiğim, defalarca Fransa'ya seyahat etmiş olsam da, "Fransız gibi" yaşama deneyimine en çok yaklaşabildiğim yer: Lyon. Dünyaca ünlü restoranları, orta çağ kenti, Lyonluların kendilerine özgü yaşam şekli ve ilgi çeken öyle ya da böyle, seyahat planlarına eklemeden geçilmeyen Lyon hakkında birkaç not...
#SeyahatHayatta en sevdiğim yer hep İstiklal Caddesi oldu. Taksim’den aşağı kaptırdım mı, içimi heyecan kaplar, o hava, o renk cümbüşü kalp atışlarımı hızlandırırdı. Beyoğlu’nun karnavalımsı ortamında, insanlar kaybolur, eşitlenir ve her seferinde yeni bir maceraya atılırdı. Biliyorum, pek çoğunuz için de öyle, Beyoğlu canımızı yakan, kişisel bir mesele. 2000’lerin ortasındaki ‘altın yıllar’da burası Avrupa’nın en gözde semtlerinden biriydi. Newsweek dergisi “Cool İstanbul: Avrupa’nın en havalı kenti” kapağıyla çıktığında, kimsenin umurunda olmamıştı. Bundan şüphemiz yoktu ki... Ve başrolde Beyoğlu vardı. Peki sonra ne oldu? Sert bir düşüşe geçti. Sokaktaki masaların kaldırılması, sembol mekânların kapanması, Gezi olayları ve terör saldırılarından sonra bir süre hayalet şehre dönüştü. Batılı turist kayboldu, boşluğu Arap turist ve mülteciler doldurdu. Meyhaneler kebapçı, barlar nargileci oldu. Sokakta Türkçeden çok Arapça duyulmaya başladı. Ve ayağını kesen kesim, “Beyoğlu bitti, Ortadoğululaştı” noktasına geldi. Bu doğru mu? Yaşanan dönüşüm ne ve arkasında ne var? Açık bir kafayla gittik, haftalarca çalıştık... Esnafla, tarihçilerle, mimarlarla, sanatçılarla konuştuk. Ara Güler’e de kulak verdik, İranlı sokak müzisyenlerine de... Beyoğlu Belediye Başkanı’yla Tarlabaşı’ndaki lüks inşaatları da gezdik, tam dibindeki mültecilerin gecekondularına da konuk olduk...En önemli şey kulak vermek, anlamak ve şehir hakkına sahip çıkmak... Beyoğlu’nun kaderi Türkiye’nin de kaderi. Dört gün sürecek yazı dizimiz hafta içi Hürriyet’te devam edecek. Haydi, hep beraber Taksim’den aşağıya bir süzülelim...
#Beyoğluİki örnekle başlayayım…Haydar Aliyev Havalimanı’ndan Bakü’ye giriş yapıyorsunuz. Pasaport kontrolünde “Diğer ülke” vatandaşları için ayrılan bölümde beklerken bir görevli elinizdeki pasaportu görerek sizi uyarıyor; “Siz Türksünüz, bu ülke sizin. İstediğiniz bankodan geçebilirsiniz” diyor… Ya da gittiğiniz bir restoranda size yemek servisi yapan garson başını öne eğip biraz da utangaç bir ses tonuyla, “Biz sizi çok seviyoruz” diyor...
#AzerbaycanJLL Türkiye’nin ‘2016 Yıl Sonu Raporu’ yayınlandı. Rapora göre, sıkıntılı geçen 2016 yılını en az hasarla kapatan perakende kolları yeme-içme sektörü ve kozmetik oldu. JLL’nin çalışmasına göre perakende caddelerinde Nişantaşı, geçtiğimiz yılı en az hasarla atlatan bölge olarak tespit edilirken, ofis pazarının yıldızları Maslak, Kağıthane ve Ataşehir olarak belirlendi. JLL Türkiye Ülke Başkanı Avi Alkaş, “2017’nin kolay geçeceğini söylemek zor; ancak ülkemizin geleceğine güveniyoruz. Umudumuzu korumak için sektörde başarının anahtarı olan şeffaflık konusunda daha çok çaba göstermemiz gerekiyor” dedi.
#JLL TürkiyeDünyanın birçok şehri yeni yılı sıcak, güneşli bir havada karşılama vaadi veriyor. Londra ise soğuk ve yağışlı havasına rağmen yeni yıla ‘merhaba’ demek için dünyanın en güzel şehirlerinden biri. Kentin simgesi London Eye’daki yeni yıl gösterilerini her yıl yaklaşık 1 milyon kişi izliyor.
#Londra'da YılbaşıKırık dökük İspanyolcam ve elimde Eduardo Galeano’nun “Latin Amerika’nın Kesik Damarları” kitabıyla başladığım ‘Latin Amerika’da Militarizm’ konulu tezimi 1988’de verdikten yıllar sonra Amerika’nın güneyini, okuduğum-yazdığım satırların yaşandıkları yerleri görmek bu şubat ayına kısmet oldu. Bu gezi benim için bir tanıklıktı. Çantama kitaplarımı koyup çıktım yola.
#Eduardo GaleanoArjantin’in siyaset dünyası ne kadar pembe dizileri andırsa da, enflasyonu abartılı noktalara ulaşsa da başkentindeki sihirli çekicilik azalmıyor. Bu günlerde baharı karşılayan Buenos Aires’in şovu, yeniliği seven ruhu hiç değişmiyor. Restoranların, sanat merkezlerinin durmaksızın yenilenmesi Porteños’un (Buenos Aires’lilerin) hiç bitmeyen yaratıcılığının kanıtı.
#Buenos Aires Gezi RehberiYeni yıla binlerce kişinin katıldığı sokak partisinde mi girmek istersiniz yoksa mercan denizinde rengarenk balıkları seyrederek mi? Belki damağınızda unutulmaz tadlar bırakacak özel bir akşamı ya da çocuğunuzu sevindirecek aile tatilini tercih ediyorsunuz. İşte size gerçekleştirmek kadar hayalini kurmak bile güzel 33 öneri.