Elsevier ve Stanford Üniversitesinin her yıl gerçekleştirdiği dünyanın en etkili bilim insanları listesi açıklandı. Çukurova Üniversitesi listede, “Kariyer Boyu Etki” kategorisinde 23, “Yıllık Etki” kategorisinde ise 16 akademisyeniyle yer aldı.
#Çukurova ÜniversitesiAlınan yeni kararla 13 üniversiteye rektör ataması yapıldı. ODTÜ’de Prof. Dr. Verşan Kök’ün yerine Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgil getirildi. İTÜ’de rektörlük görevini TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal devraldı. Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar ise yeniden atandı.
#Rektörİstanbul Aydın Üniversitesi 2023-2024 Akademik yılı açılış törenine katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Milli Teknolojisi Hamlesi Türkiye’nin tam bağımsızlık iddiasıdır. 2024'te savunma sanayinde 10 milyar dolar ihracat yapılacak ” dedi.
#Mehmet Fatih KacırProf. Dr. Naci Görür deprem açıklaması ile son günlerde gündemin aranan isimlerinden biri oldu. Kahramanmaraş depreminin ardından Hatay ve Adıyaman illeri ile ilgili tahminlerinde de yanılmayan Naci Görür pek çok kişi tarafından takip ediliyor. Peki, Prof. Dr. Naci Görür kimdir, kaç yaşında, nereli? İşte, Jeolog Naci Görür hayatı ve biyografisi...
#Naci GörürKanla canla verilen büyük istiklal mücadelesi sonunda Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde kurulan Türkiye Cumhuriyeti, tam 98 yıldır eğitimden sanata, bilimden kalkınmaya birbirinden parlak başarılara imza attı. İşte Türk halkına gurur vesilesi olan, Cumhuriyet’in son eserlerinden sadece birkaçı...
#CumhuriyetABD Stanford Üniversitesinin dünya genelinde tüm bilimsel branşlarda özel bir ekip çalışması ve kapsamlı bir değerlendirmeyle hazırladığı ‘Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları’ listesi yayınlandı. Altınbaş Üniversitesi Biyomedikal Bilimler ve Tıp Fakültesi Biyofizik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Feride Severcan, Biyokimya ve Moleküler Biyoloji ve Analitik Kimya alanlarında ‘Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları’ arasında yer aldı.
#Prof. Dr. Feride SevercanTürkiye'de çalışmalarını yürüten 614 bilim insanının yer aldığı "Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları" listesinde, Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Mühendislik Fakültesi Otomotiv Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Rıza Yıldız da yer aldı.
#TeknolojiStanford Üniversitesi’nin koordinasyonunda PLOS Biology Dergisi’nde yayımlanan dünya çapındaki akademisyenler sıralamasında yer alan Türk bilim insanları göğsümüzü kabarttı. 7 milyon bilim insanı üzerinden yürütülen araştırmanın sonucuna göre, Türkiye’nin farklı üniversitelerinden 614 akademisyen listeye girdi.
#GazetehaberleriYaşar Üniversitesi, binlerce kişiye istihdam yaratan rüzgâr enerjisi santralları çalışanlarının niteliğinin yükseltilmesi amacıyla İzmir’de uluslararası bir eğitim merkezi açıyor. Üniversitenin, Avusturya Kalkınma Ajansı katkıları, Avusturyalı ve Türk proje ortakları ile sektör bileşenleriyle birlikte başlatacağı proje, ülkemizde 10 yılda 10 kat artış gösteren rüzgâr enerjisi santrallarının, servis ve bakım hizmetlerinde çalışacak personelin kalifikasyonunun yükseltilmesi için hayata geçirilecek.
#Nitelikli İş GücüABD'deki Stanford Üniversitesi koordinatörlüğünde yürütülen "Dünyanın en etkili bilim insanları" listesinde, vücuttaki kimyasal stresi ölçen yerli ve milli tanı kitini geliştiren Türk bilim insanı Prof. Dr. Özcan Erel, tıp alanında en üst sıralarda yer aldı.
#BilimABD’de yaşayan Türk araştırmacı Cemil Emre Yavaş ve ekibi, 5,5 büyüklüğünün altındaki depremleri 30 gün önceden tahmin edebilen yapay zekâ tabanlı sistemle San Diego’da yüzde 98, İstanbul’da yüzde 91’e yakın başarıya ulaştıklarını duyurdu. Yavaş, çalışmanın detaylarını Hürriyet’e anlattı... Ayrıca Türk biliminsanlarına da sordum: Bu mümkün mü? Çalışmaya oldukça mesafeliler: “Depremler tahmin edilemez” diyorlar, ekliyorlar: “Tahminlere değil, deprem dirençli kentler yaratmaya odaklanın!”
#Cemil Emre YavaşCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, sezaryen ameliyatın, "büyük bedelleri olan cerrahi bir operasyon" yerine, "pratik, hızlı ve ağrısız bir doğum seçeneği" olarak tanıtıldığına ve Türkiye'deki sezaryen oranlarının DSÖ'nün belirlediği makul sınırları aştığına dikkati çekerek, "Bütün anne adaylarımızı fıtratlarındaki bu mucizeyi, başka tecrübe ile edinilmeyecek bu eşsiz bilgeliği kucaklamaya davet ediyorum." dedi.
#Emine ErdoğanDünyanın önde gelen uzmanlarından oluşan bir komisyonun yayımladığı rapor, çağımızın vebası demansla ilgili çok önemli veriler ortaya koydu. Buna göre neredeyse her iki demans vakasından biri kolayca ortadan kaldırılabilecek faktörlerden kaynaklanıyor. Peki ne bu faktörler ve beynimizi demanstan korumak için neler yapabiliriz?
#Sağlıkİklim değişikliği hızla derinleşiyor ve bu durum, dünya genelinde hava koşullarını köklü bir şekilde etkiliyor. Özellikle bu yazın küresel ölçekte ‘en sıcak yaz’ olarak nitelendirilmesi uzmanları tedirgin ediyor. Norveçli bilim insanlarının yayımladığı son rapor ise tehlikenin giderek yaklaştığını bir kez daha ortaya koydu. Peki önümüzdeki 20 yıl içinde bizi neler bekliyor?
#İklim Degisikliğiİletişim Başkanı Fahrettin Altun, "Vatandaş diplomasisi doğru stratejilerle, hakikati ve adaleti merkez alarak yapıldığında dezenformasyonun yıkıcı faaliyetlerinin vereceği zararı en aza indirebilir. Yine toplumlar arasında karşılıklı hoşgörü ve saygı ortamı kendisine daha geniş bir yer bulabilir" dedi.
#İletişim BaşkanlığıOSTİM Teknik Üniversitesi’ndeki Kenevir Forumu ve Uluslararası Multidisipliner Çevre ve Kenevir Kongresi’nin açılışı dün yapıldı. İki gün boyunca devam edecek forumda kenevirin olumlu kullanımına ve ekonomik yönüne dikkat çekiliyor. OSTİM Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Yülek, “Bir devlet refleksinin tekrar oluşup, kenevir tarımının ve sanayisinin Türkiye’ye yeniden gelmesi lazım, çünkü Türk ekonomisi açısından önemli” dedi.
#OSTİM Teknik ÜniversitesiYapay zekâ sohbet robotu ChatGPT’nin geliştiricisi OpenAI, yeni modeli ‘GPT-4o’yu tanıttı. En ‘duygusal robot’, artık görüp anlık cevap verebiliyor, problem çözebiliyor, yorum yapabiliyor, konuşurken heyecanlanıyor ve espri yapıp karşısındakine adeta makine olduğunu unutturuyor.
#ChatgptBilim insanları sebebinin ne olduğunu bilmiyor. Kalıcı bir tedavisi de bulunmuyor. Dünyanın dört bir yanında milyonlarca kişiye hayatı zehir eden huzursuz bağırsak sendromuyla ilgili son araştırma çok çarpıcı veriler içeriyor.
#Huzursuz Bağırsak Sendromu