Dünya teknoloji devlerinden Apple, Dünya Geliştiriciler Konferansı’nda 2016’dan beri üzerinde çalıştığı Karma Gerçeklik Gözlüğü, Vision Pro’yu tüm dünyaya tanıttı. Şirketin “ilk giyilebilir bilgisayar” olarak dünyaya duyurduğu bu gözlük sadece teknoloji değil sanal gerçeklik ve robot dünyası ile uğraşan ya da üzerine kafa yoranlar tarafından da heyecanla karşılanırken sanırım birçoğumuzda da, bende de olduğu gibi, bir ‘korku’ da yarattı. Apple CEO’su Tim Cook’un tanıtım konuşmasını “Bu sadece başlangıç” diyerek sonlandırdığını da düşünecek olursak “Gerçeklik algısı yok mu olacak?” sorusu akla geliyor. Peki, tarihin gidişatını değiştirebilecek bu yeni ‘oyuncak’ ne kadara satılacak ve özellikleri neler? California’daki tanıtıma katılan teknoloji editörleri ile konuştum.
#Apple Vision ProKadınların yapay zeka alanında daha fazla yer bulması gerektiğini anlatan Yönetim Bilişim Sistemleri Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Şebnem Özdemir, “Derdimiz her iki cinsiyeti de belli bir dengeye ulaştırarak yapay zeka dünyasında adaleti, eşitliği, hesap verebilirliği ve açıklığı sağlayabilmek. Makinelerle olan diyalogda kadınlar biraz daha pozitif. Burada kadının detaycılığı, bilgisayara olan inancı, bakış açısı devreye giriyor” dedi.
#Yapay ZekaDünya Ekonomik Forumu tarafından 40 yaşın altında 40 olağanüstü biliminsanı arasında gösterilen Alman yapay zekâ uzmanı Doç. Dr. Björn Schuller’e göre, çok da uzak olmayan bir gelecekte insan-robot aşkı gerçek olacak. Hatta robotlar aşk acısı bile çekecek! ‘Duygusal yapay zekâ’nın geliştirilmesi üzerine çalışmalar yapan Schuller, beş yıl içinde cep telefonlarımızın ve otomobillerimizin duygularımızı anlayıp bize ona göre davranacağını söylüyor. Koç Üniversitesi tarafından düzenlenen ‘Akıllı Gelecek Konferansı’na katılmak üzere Türkiye’ye gelen Schuller’le gelecekte bizi nelerin beklediğini konuştuk.
#Yapay ZekâHürriyet Ankara’nın, kent ile üniversiteyi buluşturan “Ankademi: Şehir ve üniversite” yazı dizisinin 7’nci oturumu Atılım Üniversitesi’nde yapıldı. Ankara’daki üniversite potansiyeline dikkat çeken Rektör Yıldırım Üçtuğ, “Ankara’yı memur, öğrenci ikileminin ötesine taşıyacak bir şeylerin araştırılması gerekiyor” dedi.
#AnkademiGelecekHane tarafından düzenlenecek Dijital 2.0 Konferansı’nda robotların hayatımızdaki rolü konuşulacak. Konusunda uzman konuşmacıların sunumlarıyla gerçekleşecek etkinlikte, “Farklı türlerde robotlar hayatımıza hızla giriyor, değişime ne kadar hazırız?” sorusunun yanıtı irdelenecek, robot teknolojilerindeki son gelişmeler ele alınacak.
#Dijital 2.0Hürriyet Ankara’nın kentte büyük ses getiren “Ankademi: Şehir ve Üniversite” projesinin dördüncü adresi, 60 yılı geride bırakan ve Ankara’yla özdeşleşen Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) oldu. Hürriyet Ankara Haber Koordinatörü Deniz Gürel ve Doç. Dr. Savaş Zafer Şahin, Hürriyet Ankara ekibiyle birlikte ODTÜ’de kenti ve üniversiteyi konuştu.
#ODTÜODTÜ Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ural Akbulut, ‘Science ve Nature’ gibi bilimsel kaynaklardan 2015’te dünya bilim dünyasında yaşanan önemli gelişmeleri derledi. Tıp, elektronik, fizik, kimya ve mühendislik alanlarındaki 10 etkili buluş, 600 dolayındaki buluş arasından seçildi.
#BilimGeride kalan yılın en iyi 10 teknolojik buluşu, tıp, elektronik, fizik, kimya ve mühendislik alanlarında gerçekleştirildi. Dört ayak üzerinde koşarken, önündeki engelleri algılayıp üzerinden atlayabilen robot, 'çita' yılın en çok ses getiren buluşları arasında ilk sıralarda yer aldı.
#2015Türkiye’nin en kapsamlı teknoloji etkinliklerinden biri olan Intel Teknoloji Konferansları, İstanbul’da düzenlendi. Intel Türkiye Genel Müdürü Burak Aydın’ın açılış konuşmasını yaptığı etkinlikte, Turkcell CEO’su Süreyya Ciliv ve Alışveriş Merkezi ve Perakendeciler Derneği Başkanı Mehmet Nane de konuşmacı olarak yer aldı.
Bakan Avcı, “Ayaküstü söylediğim her şey polemik konusu oluyor. Bu yüzden konuşmayacağım” diyerek, ortaöğretime geçiş sisteminde SBS yerine nasıl bir sistem uygulanacağı sorusunu yanıtlamadı. Avcı, öğretmenlere hizmetiçi eğitimler kapsamında film gösterimleri düzenleyecekleri bir proje başlattıklarını da açıkladı.
Tıpkı bizim gibi düşünen bir robot yarattılar ve bıraktılar dünyayı keşfetsin diye. Bakalım bundan sonra ne olacak? Darwin gibi robotlar, yapay zeka ile ilgili gelişmelere bütünüyle yeni bir yaklaşım kazandıracak ve canlı beyinlerin kopyalanması ile akıllı makineler yaratılmış olacak.