Karar vericilere, insan ekonomisinin dünyanın ekolojik sınırları içinde çalışmasına yardımcı olmasını sağlamak için Uluslararası araştırma kuruluşu Global Footprint Network (Küresel Ayakizi Ağı), Dünya Limit Aşımı Günü hesaplaması yapıyor. Limit Aşım Günü’nün denk geldiği tarih, o yıl içinde dünyanın biyolojik kapasitesinin insanlığın ekolojik ayakizini karşılamak için yeterli olduğu gün sayısını, yılın geri kalanı ise limitin aşıldığı günleri belirtiyor.
#BursaBu yıl dünyanın bize sunduğu sürdürülebilir kaynakları geçen yıla göre neredeyse bir ay önce tükettik. Öyle ki, limit aşımının gerçekleştiği 29 Temmuz gününden beri bir sonraki senenin kaynaklarını tüketmeye başladık.
#Sürdürülebilir Kaynak‘Fazlalıklara veda’ son dönemin yükselen trendi. Trend olmanın ötesinde artık bir gereklilik de bu anlayış. Çünkü aslında her şey birbirine bağlı ve gezegenin kurtuluşuna giden ilk adımlar bile, evimizde fazladan bir tişörte daha yer vermemekle atılabilir. Nasıl mı? ‘Sadeleş Rahatla-Japon Minimalizmi Danshari’ kitabı kısa yolları gösteriyor.
#Sosyal MedyaDoğanın bir yıl içinde yerine koyabileceği kaynakların 212 gün içinde tüketilmesi ile yeni bir rekor kırıldı. Uluslararası araştırma organizasyonu Küresel Ayak İzi Ağı (Global Footprint Network), bu yıl Dünya Limit Aşımı Günü'nün iki gün öne alınarak 1 Ağustos tarihine çekildiğini belirtiyor.
#Son DakikaDünyanın bize sunduğu bir yıllık doğal kaynağı tükettiğimiz tarih, Küresel Limit Aşım Günü adıyla anılıyor. Bu yıl 28 Temmuz olarak açıklandı. Yani bu tarihten itibaren dünyanın yıl içinde ürettiğinden fazlasını tüketmeye başladık, bir sonraki yılın ‘bütçesinden’ yiyoruz.
#Küresel Limit Aşım Günü2019’da Dünya’nın bir yıllık kaynağını 29 Temmuz’da tüketmiştik. Bu yıl salgın nedeniyle bu tarih 22 Ağustos’a kaydı. Türkiye’nin karnesiyse maalesef pandeminin olumlu etkilerine rağmen endişe verici... Ülkemiz 26 Haziran’dan itibaren önümüzdeki yılın kaynaklarını kullanmaya başladı. Maaşı bitirdik, kredi kartından yiyoruz.
#Gazetehaberleri