Almanya’nın 1949’da yürürlüğe giren anayasasının 75. yılı, Mannheim’da bulunan Türk-Alman İş ve Eğitim Enstitüsü Kunsthalle’de Mannheim Belediyesi, Mannheimer Morgen ve Mannheim Filarmoni Orkestrası iş birliğiyle düzenlenen bir dizi etkinlikle kutlandı.
#DTI Temel Yasa’Nın 75. YılıAralık ayının ilk haftası Mannheim’dan çok sayıda öğrenci ‘Katılmak Gönül İşi Eylemi’ne (Mitmachen Ehrensache) her yıl olduğu gibi bu sene de gönüllü olarak dahil oldu. Öğrenciler bu sene ilk defa Baden-Württemberg’den politikacılarla birlikte çalışma ve onların günlük faaliyetlerini yakından deneyimleme fırsatı buldu.
#AlmanyaAlmanya’daki en büyük teknoloji müzelerinden biri olan Mannheim’daki ‘Technoseum’ (Teknik Müze), sanayileşmeden günümüze teknolojinin tarihini, aynı zamanda insanların çalışma koşullarını gözler önüne seriyor. Müzenin 900 metrekarelik sergi alanında göçün 60’ıncı yılına özel bir sergi açıldı. 12 Kasım'da açılışı yapılan ve 19.06.2022'ye kadar devam edecek olan sergide, Türkiye’den Almanya’ya iş gücü göçünü anlatan 300’den fazla eser sergileniyor.
#AlmanyaTürk Alman İş ve Eğitim Derneği (DTI), “Mannheim’da Yaşam: Evsizlikten Lüks Konutlara – Anayasa bu konuda ne söylüyor, konunun yasadaki yeri?” temalı DTI-Schülerpreis öğrenci ödül törenine ev sahipliği yaptı. Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Peter Kurz tarafından imzalanan başarı sertifikalarının ve DTI derece ödüllerinin takdim edildiği DTI- Schülerpreis ödül töreni, 20 Temmuz 2020’de Herzogenriedpark Mutluhallede gerçekleşti. Friedrich-List-Schule Lisesi ve Marie-Curie-Realschule Lisesi öğrencileri projeleriyle ilk üçte yer aldı.
#DTI-Schülerpreis ‘Demokrasi Farklılık Ödülleri’ Sahiplerini BulduTürk-Alman İş ve Eğitim Enstitüsü (DTI) ve Jobcenter Mannheim (JC) 1 Mart 2020 Pazar günü Müzikpark Mannheim’da ortaklaşa düzenledikleri kahvaltıda girişimcileri buluşturdu. ‘Ekonomi, İş ve Dijital Dünyada Hızlı Değişim’ konulu davette iş, eğitim ve sivil toplum alanlarından isimler bir araya geldi.
#DTI20 Şubat Perşembe günü, Türk-Alman İş ve Eğitim Enstitüsü ve Johannes Kepler Okulu ortaklaşa yürüttükleri mesleki yönelim projesinin kapanış etkinliğini Café Filsbach’ta gerçekleştirdiler. Projeye katılan öğrenciler, Mannheim’daki işletmelerin sundukları mesleki eğitim programlarını ve günlük iş rutinlerini yakından tanıma fırsatı yakaladılar.
#Avrupadan HaberlerKunsthalle Mannheim (Mannheim Sanat Müzesi) ile Türk-Alman İş ve Eğitim Enstitüsü, bir şehir turu düzenledi. Mannheim’lı heykeltraş Gustav Seitz’ın (1906–1969) yapıtlarının sergilendiği Kunsthalle’de başlayan etkinlikte katılımcılar, serginin başlığına atıfla ‘beden ve ruh’ üzerine fikir yürüttükleri sanatsal buluşmanın ardından Mannheim’da Türkiye’den Almanya’ya göç edenler için özel bir anlama sahip yerleri gezdiler.
#Türk-Alman İş Ve Eğitim EnstitüsüMannheim Belediye Başkanı Dr. Peter Kurz, 6 Ocak Pazartesi günü Rosengarten’de düzenlenen Mannheim Yeni Yıl Resepsiyonu’nda Türk-Alman İş ve Eğitim Enstitüsü’nü (DTI) proje faaliyetlerinden dolayı ödüllendirdi.
#Mannheim Belediye Başkanı Dr. Peter KurzMannheim Johannes Kepler okulunun öğrencileri, Alman Anayasası hakkındaki fikirlerini ifade eden bir afiş sergisi açtı. Açılışa Mannheim Belediye Başkanı Dr. Peter Kurz ile Türk-Alman İş ve Eğitim Derneği Başkanı Mustafa Baklan da katıldı.
#Alman Anayasası Konulu Afiş SergisiGöçün şekillendirilmesi, azınlıkların farkında olunması ve desteklenmesi konusunda atılan adımları yerinde görmek için Mannheim’ı ziyaret eden Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, mülteci konusuna dikkat çekti. Özellikle Balkan ülkelerinden gelen göçmenlere değinen Gauck, “Mülteci sorununu görmezden gelemeyiz.” dedi.
Almanya'da 1 Nisan'da yürürlüğe girecek Denklik Yasası ile yabancı diplomaların tanınma ve denklik işlemleri, eyaletler arasında uyumlu hale getirilecek. Yeni yasanın getirdiği en önemli yenilik, denklik işlemleri için diploma sahiplerine başvuru hakkının tanınması olacak. Başvurular en geç üç ay içinde sonuçlandırılacak ve denklikte Alman vatandaşlığı şartı aranmayacak.