Güncelleme Tarihi:
Mannheim Vatandaşlık İşlerinden Sorumlu Belediye Başkanı Felicitas Kubala’nın elinden vatandaşlık belgesini alan Alboğa, şöyle konuştu: “30 yıldır Almanya’da yaşıyorum. Alman vatandaşlığı benim için doğal bir adımdı. Her iki ülkeyi ve kültürlerini çok iyi tanıyorum. Dinler ve kültürler arasındaki ilişkileri güçlendirmek, değişik kültürlerden gelen insanları bir araya getirmek için çalışmalarım devam edecek.”
2000’DE REDDEDİLMİŞTİ
Vatandaşlık Yasası’nda bulunan, ‘İki toplum arasında ilişkileri güçlendirecek, tanınmış kişilere çifte vatandaşlık hakkı tanınabilir’ maddesinden yararlanmak için ilk başvurusunu 2000’de yapan Bekir Alboğa, bu başvurusunun, dönemin CDU’lu eyalet hükümetinin İçişleri Bakanı Thomas Schaeuble tarafından reddedildiğini söyledi. Mannheim Belediye Başkanı Dr. Peter Kurz’un kendisini devamlı desteklediğini belirten Alboğa, şöyle devam etti:
“Eyalette hükümetin değişmesi üzerine tekrar başvuruda bulundum. Uyum Bakanı Bilkay Öney, bunun en doğal hakkım olduğunu söyleyerek, bana destek verdi. Bakan Öney’in desteği olmasaydı, bu süreç daha da uzayabilirdi.” Kanada, Japonya, ABD ve İsrail gibi bazı ülkelerden gelen göçmenlerin, çifte vatandaşlık hakkından yararlanabilmesine rağmen, burada doğup-büyüyen Türk gençlerinin yararlanamamasının büyük haksızlık olduğunu belirten Bekir Alboğa, “Aldığım çifte vatandaşlık hakkıyla bu soruna da dikkat çekmek istedim” diye konuştu.