Türkiye ile Almanya arasında 1924 yılında başlayan dostluk ilişkileri, Würzburg’da düzenlenen bir etkinlikle kutlandı. Almanya IKG-Kültür, Tarih ve Entegrasyon Araştırmaları Enstitüsü ve Türk-Alman Dostluk Derneği tarafından düzenlenen etkinlik kapsamında 100 adet resimden oluşan sergi yer aldı.
#AlmanyaTürk-Alman diplomatik ilişkilerinin 100’üncü yılı vesilesiyle Türk-Alman Dostluk Derneği öncülüğünde Würzburg Belediye Sarayı’nda görkemli bir etkinlik düzenlendi. Würzburg Belediye Başkanı Christian Schuchardt himayesinde düzenlenen “1924’ten 2024’e, 100’üncü yılda Türk-Alman ilişkilerinin sıfır noktasını belirleme” sloganıyla düzenlenen etkinliğe, kültür sanat, siyaset ve iş dünyasından çok sayıda kişi katıldı.
#ALMANYABavyera Uşaklılar Derneği ve Münih Ludwig-Maximilians Üniversitesi tarafından, Uşaklı Türk işçilerinin Almanya’ya gelişinin 60. yıl dönümü için panel düzenlendi. Program öncesi toplantı salonunda IKG Enstitüsü arşiv bölümü tarafından Uşak’tan gelen işçilerin tarihiyle ilgili bir de resim sergisi düzenlendi.
#Bavyera Uşaklılar DerneğiÇiloğlu Grubunun Bavyera Bölge Müdürü Ümit Akkoyun iftar yemeği verdi. Nürnberg Dokur Catering firmasının toplantı salonundaki iftar programına Bavyera’nın değişik kentlerinde gıda sektöründe faaliyet gösteren gıda toptancıları, market sahipleri ve Kültür, Tarih ve Entegrasyon Araştırmalar Enstitüsü (İKG) Başkanı Dr. Latif Çelik katıldı.
#İftar30 Ekim 1961 tarihinde Türkiye ile Almanya arasında imzalanan İş Gücü Anlaşması ile başlayan Türk göçü kitap oldu. 63 yıllık Türk göçünün 44 yılına bizzat yaşayarak tanıklık eden tarihçi-yazar Dr. Latif Çelik, gelecek nesilleri de derinden etkileyecek ‘60. Yılında Almanya Türkleri’ adlı bir kitap yazdı. “Bütün bildiklerinizi unutun, Türklerin 60 yıllık Almanya tarihi yeni baştan yazıldı” diyen Dr. Latif Çelik, kalıcı bir eser bırakmanın gururunu yaşadığını söyledi. Eser, Anadolu’nun yolu ve elektriği olmayan ıssız köylerinden kalkıp Avrupa’nın en önemli sanayi ülkesine çalışmak için gelenlerin başarı hikâyelerini bilimsel kriterler ile ortaya koyuyor. Yüzlerce hikâyeden çıkarılan özetlerle her biri ayrı ayrı tarih kokan binlerce fotoğraf arasından seçilen bir dönemin serüvenini 10 ana başlık altında 351 sayfadan oluşan büyük boy kitabında toplayan Dr. Latif Çelik, “Türk göçünün 60 yıllık serüveninin farklı yönleriyle gelecek nesillere ulaştırılması öncelikle bizim neslin kalem tutan entelektüelleri için önemli bir görev olduğuna inanıyorum” dedi. Dr. Latif Çelik, Hürriyet’in sorularını yanıtlarken de göç hikâyesinin tarihini ve heyecanını yaşadığını gizlemedi.
#ALMANYATürk-Alman İlişkileri alanında ortaya koyduğu eserlerle karanlıkta kalan kültürel belgeleri günümüz insanlığıyla paylaşan Dr. Latif Çelik bu günlerde sürgün Almanların Türkiye’de doğan çocuklarıyla Türk ve Alman medyasında tekrar gündeme geldi. Dr. Çelik, “Tarih insanlığın ortak malıdır. Ama önce bilmek ve anlamak gerek” diyor...
#Clemens HozmeisterTÜRK Tarih Kurumu (TTK) ile Kültür, Tarih ve Entegrasyon Araştırmaları Enstitüsü (IKG) tarafından Almanya’nın Münih kentindeki tarihi Altes Rathaus salonlarında ‘Alman Bilim İnsanlarının Modern Türkiye’nin Gelişmelerine Katkıları’ konulu Türk-Alman Tarih Çalıştayı düzenlendi.
#Almanya-TürkiyeTürk Tarih Kurumu Başkanı ile Kültür, Tarih ve Entegrasyon Araştırmaları Enstitüsü, 30 Haziran’da Münih’te ‘Alman Bilim İnsanlarının Modern Türkiye’nin Gelişmesine Katkıları’ konulu ‘Türk-Alman Tarih Çalıştayı’ adlı bir toplantı düzenliyor. Bavyera İçişleri, Spor ve Entegrasyon Bakanı Joachim Herrmann himayesinde düzenlenecek sempozyum, Alte Rathaus salonlarında yapılacak.
#Almanya-TürkiyeAvrupa Türk Basın Yayın ve Gazeteciler Birliği (ATGB), koronavirüs kısıtlamalarından dolayı 2 yıl aradan sonra Avrupa Türk Medya Zirvesi’nin ikincisini Bottrop kentinde düzenledi. Ağırlıklı olarak Avrupa’daki Türk medyasının konumu ve sorunlarının ele alındığı zirveye T.C. Berlin Büyükelçiliği Basın Müşaviri, T.C. Düsseldorf, Essen, Münster Başkonsolosları, Türk Alman milletvekilleri, başta Almanya olmak üzere diğer Avrupa ülkelerinden ve Türkiye’den medya temsilcileri, iş insanları, siyasetçiler, kanaat önderleri, resmi ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.
#Avrupa Türk Basın Yayın Ve Gazeteciler Birliği (ATGB)Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nca yayımlanan Memleketim Dergisi’nin 60’ıncı Yıl Özel Sayısı okurlarıyla buluştu. Türkiye ile Federal Almanya arasında 1961’de imzalanan İş Gücü Anlaşması’nın 60’ıncı yılı kapsamında hazırlanan dergide, Almanya’daki Türk diasporasının zaman içinde geçirdiği ekonomik, sosyal, kültürel ve siyasal dönüşümün yanı sıra Türkiye ve Almanya arasındaki ilişkilerin Türk diasporası ekseninde dünü ve bugününü inceleyen çalışmalar yer alıyor.
#Almanya-TürkiyeBavyera Parlamentosu SPD grup başkanvekili, parti genel sekreteri ve sözcüsü Arif Taşdelen’in girişimiyle, Bavyea Parlamentosu’nda, birinci ve sonraki kuşak işçilerden bazılarının katılımıyla 60’ıncı yıl Türk-Alman İşgücü Anlaşması etkinliği düzenlendi.
#SPDYurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları (YTB) Başkanı Abdullah Eren ile beraberindeki heyet, Almanya’nın Berlin, Frankfurt, Nürnberg ve Münih kentlerinde bir dizi girişimlerde bulundu. Türk iş insanları ve Türk sivil toplum kuruluşlarının yetkilileriyle bir araya gelen heyet, Nürnberg’de, NSU kurbanları için yapılan anıtı ziyaret etti.
#Abdullah ErenAlmanya’nın Würzburg kentindeki bıçaklı saldırıyla ilgi soruşturma devam ederken, 3 kişiyi öldüren ve 6 kişiyi yaralayan Abdirahman J.’ye ait olduğu belirlenen iki cep telefonu radikal unsurlarla bağlantıları olup olmadığını öğrenmek için incelemeye alındı.
#AlmanyaCumhuriyetimizin 97’nci yılının sevincini yaşarken, tarihi, tarihçinin değerlendirmesini istedik ve bunun için çaldık IKG Enstitüsü’nün kapısını. Cumhuriyeti kendi değer yargıları içinde 40 yıldır Almanya Türkleri’ne müthiş bir heyecanla anlatan Kültür, Tarih ve Entegrasyon Araştırmaları Enstitüsü Başkanı Dr. Latif Çelik ile çıkalım istedik tarihi seyir içerisindeki cumhuriyet yolculuğuna. Hür ve bağımsız bir Türkiye’ye giden yolda ödenen bedellerin adsız kahramanlarını adeta yaşayarak anlatan Dr. Latif Çelik, sorularımızı cevaplamadan önce “Bağımsız Türkiye Cumhuriyeti idealleri ve vatan için can veren İstiklal Savaşı Gazileri’nin aziz hatıraları önünde saygı ile eğilmek gerek” diyerek başladı sözlerine...
#Avrupadan HaberlerKültür, Tarih ve Entegrasyon Araştırmaları Enstitüsü (IKG) Başkanı Dr. Latif Çelik, Ermenistan’ın Azerbaycan’a karşı saldırılarına rağmen ‘barış görüşmeleri’ tavsiyelerini eleştirdi. “Bu ülkelerin önde gelenlerin Minsk Grubu üyesi Rusya, Fransa ve ABD olması oldukça komik bir görüntü oluşturuyor” diyen Çelik, şunları söyledi:
#Kültür Tarih Ve Entegrasyon Araştırmaları Enstitüsü (IKG) Başkanı Dr. Latif ÇelikTürkiye’ye yönelik seyahat uyarısının kalkması için bugünden itibaren Dünya Kardeş Şehirler Turizm Birliği Genel Sekreteri Hüseyin Baraner Nürnberg’de Türk sivil toplum kuruluşları ve Türk basın mensuplarıyla bir araya gelerek kampanya başlattı. Nürnberg Metropol Bölgesi Türk Toplumu (tgmn) öncülüğünde Mevlana restoranda kampanya basına tanıtıldı.
#Dünya Kardeş Şehirler Turizm Birliği Genel Sekreteri Hüseyin BaranerTürk Tıp Tarihi ve Deontoloji alanında dünyaca tanınan, Osmanlı ve Türk tıbbını batıya anlatan ünlü bilim insanı Prof. Dr. Arslan Terzioğlu, için ‘Saygı Günü’ düzenledi. Etkinliğe Terzioğlu’nun ailesi, yakınları, meslektaşları ve dostları da katıldı. Neslişah Terzioğlu, babasının her zaman ülkesine ve milletine aşık bir bilim insanı olduğunu söyledi.
#Türk Tıp Tarihi Ve DeontolojiDr. Latif Çelik’in, 300 yıllık Almanya geçmişi olan Türk kahvesinin kültürel izlerine yönelik çalışması, kitap olarak yayınlandı. Türk kahvesinin Almanya yansımaları, Würzburg’da ilk defa denenmesi ve sevilmesi, şarap üreticilerinin kıskanması ve Alman toplumundaki yerinin resimli bilgilerle anlatıldığı ‘300, Türk Kahvesinin Üçyüz Yıllık Almanya Yolculuğu’ adlı kitapta, konunun uzmanı saygın bilim insanları tarafından kaleme alınan makaleler de yer alıyor.
#Türk Kahvesi 300 Yıldır Almanya'daAlmanya’da üçüncüsü düzenlenen Türk-Alman ilişkileri sempozyumuna altı ülkeden 110’un üzerinde bilim insanı katıldı. Mondros ve Verysay Antlaşmalarının 100. yılında düzenlenen sempozyum, Türk Alman tarihinin en büyük akademisyen buluşması olarak kayıtlara geçti.
#Avrupadan Haberler