Taner TÜZÜN / WÜRZBURG
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2018 11:28
Almanya’da üçüncüsü düzenlenen Türk-Alman ilişkileri sempozyumuna altı ülkeden 110’un üzerinde bilim insanı katıldı. Mondros ve Verysay Antlaşmalarının 100. yılında düzenlenen sempozyum, Türk Alman tarihinin en büyük akademisyen buluşması olarak kayıtlara geçti.
SELÇUK, Akdeniz ve Julius-Maximilians Üniversiteleri ile Almanya IKG Enstitüsü tarafından Würzburg’ta düzenlenen ‘Mondros ve Verysay’ın 100. yılında Türk-Alman İlişkileri Sempozyumu’na Türkiye, Almanya, Azerbaycan, Avusturya, Hollanda ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden akademisyenler katıldı. Würzburg Üniversitesi’nin 600 yıllık tarihi binasında gerçekleşen etkinlikte akademisyenler, iki gün boyunca ikili ilişkileri konu alan bilimsel çalışmaları, belgesel kaynaklara dayanarak sundu.
ANAVATANLAR İŞGALE UĞRADIBirinci Dünya Savaşı’ndan Türkler ve Almanlar yenik ayrıldı. Osmanlı’ya Mondros’ta ve Almanya’ya Versay’da dayatılan antlaşmalarla anavatanlar işgale uğradı. Antlaşmaların 100. yılında her iki milletten çok sayıda akademisyen iki gün boyunca Türk-Alman ilişkilerini enine boyuna tartıştı. Hümeyra Uzunkaya’nın moderatörlüğünü yaptığı sempozyumda ilk konuşmayı ev sahibi Julius-Maxmilians Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Barış Kabak yaptı ve sempozyumun gerçekleşmesinde önemli rol oynayan Prof. Dr. Eckard Pache ile Dr. Latif Çelik’e teşekkür etti.
Prof. Pache ise üniversiteler arasındaki ilişkilerin artarak devam etmesini istedi ve katılımcılara teşekkür etti.
‘DÖRDÜNCÜSÜNÜ BİZ YAPALIM’IKG Enstitüsü başkanı Dr. Latif Çelik ise 50 yıl önce Almanya’ya gelen Türk işçilerini karşılayan Würzburgluların şimdi üniversitelerinde Türk akademisyenleri ağırladığına dikkati çekti. Geçmişte Almanya’ya işçi olarak gelen bir ailenin çocuğu olduğunu belirten Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, “Yıllarca Türk milli takımının olmadığı müsabakalarda biz hep Almanları destekledik. Almanya bizim için hep özeldi” diyerek Selçuk Üniversitesi ile Julius-Maxmimilians arasında gerçekleşen programdan duyduğu sevinci aktardı. Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Ünal ise Türk-Alman ilişkilerinin en önemli bir dönemine işaret eden bu bilimsel etkinliği çok önemli bularak destek verdiklerini söyledi. Ünal sempozyumun dördüncüsünün üniversitelerinde yapılmasını teklif etti.
Regierung Unterfranken adına kürsüye gelen Johen Lange ise sempozyumların ikili ilişkilere olumlu katkı yapacağına inandığını ve katkı sunan bilim insanlarını tebrik ettiğini söyledi.
BULUŞMA TARİHE GEÇTİTürkiye Cumhuriyeti Nürnberg Başkansolosluğu Başkonsolos Yardımcısı
Selçuk Eke de Türk-Alman ilişkilerinin derin tarihi kökenine dikkati çekerek Türk ve Alman bilim insanlarının Birinci Dünya Savaşı’nın sona erişinin 100. yılında biraraya gelmelerinin geçmişteki devasa ilişkileri bugünkü nesillere kaynaklandırarak sunduğunu söyledi.
Sempozyum iki gün boyunca 111 bilim adamı ve 88 bilim insanı tarafından sunulan bildiriler Türk-Alman bilim tarihinin en büyük akademisyen buluşması olarak tarihe geçmiş oldu.
Sempozyum, Alman bilim dünyası tarafından da takdir edildi.