İngiltere Kıbrıs Türk Mühendisler Birliği (TCEA), S.O.S Çocuk Yurdu yararına West End’teki Kibele Restaurant’ta 33. Kuruluş Balosu düzenlendi. Geceye, KKTC Londra Temsilcisi Büyükelçi Oya Tuncalı, eşi Tuncel Tuncalı, İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth tarafından ödüllendirilen mühendisler de katıldı.
#Çocuk YurduLondra’da bir grup kadın tarafından faaliyete geçirilen Londra Melekleri Kanser Hastalarına Yardım Derneği, yardım amaçlı gece düzenledi. Geceden bin 450 sterlin gelir elde edildi. Bu gelir, robotik kemoterapi ünitesi alımında kullanılacak.
#Kanser Hastalarıİngiltere’de sağlık alanındaki sosyal çalışmaları dolayısıyla İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth tarafından hizmet nişanıyla ödüllendirilen Türk doktor Teoman Sırrı, North Middlesex Üniversitesi Hastanesi’ndeki ilgiyle dinlenen konuşmasında, özellikle sigara ve uyuşturucu ile birlikte enerji veren içeceklerin kalp krizinin ana sebebi olduğunu kaydederek, çocukların ve gençlerin bu tehlikelerden mutlaka korunması gerektiğini vurguladı.
Türkiye’de toplam vaka sayısı 3 milyonu, toplam vefat sayısı ise 30 bini geçti. 5 ilde karantina kararı alındı. Kırmızı/çok yüksek riskli il sayısı bir haftada 25’ten 39’a çıktı. Türkiye’de tek mavi/düşük riskli il, Şırnak kaldı. Şırnak diğer illere göre neyi farklı yaptı da mavi kalmayı başardı? Ben sordum, Vali Ali Hamza Pehlivan cevapladı. 14 ilin neden kırmızıya döndüğünü ve ne yapmak gerektiğini ise uzmanlarla konuştum.
#YazarAnayasa Mahkemesinin (AYM), "Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi" metnine imza atan 10 akademisyenin "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan cezalandırıldıkları gerekçesiyle yaptıkları bireysel başvuruda "hak ihlali" kararı vermesine ilişkin 1071 akademisyen karşı bildiri imzaladı.
#BildiriRoman, Türk edebiyatına Fransızcadan yapılan basit çevirilerle girdi. Yıl 1862’ydi, Fénelon’un romanı Türkçeye Yusuf Kâmil Paşa’nın çevirisiyle ‘Terceme-i Telemak’ olarak çevrildi. Sonra Victor Hugo geldi... İlk Türk romanıysa bundan 10 yıl sonra yayımlanacaktı. Şemseddin Sami’nin ‘Talat ile Fitnat’ın Aşkı’ adlı eseri, ana-babasının zorlamaları sonucu istemediği biriyle evlendirilen ve sonunda kendini öldüren genç bir kızı anlatıyordu. Sonra Ahmet Midhat Efendi’ler, Recaizade Mahmut Ekrem’ler geldi. Türk edebiyatı akımlardan etkilendi ve yazıldığı döneme ışık tutan eserler üretildi. Kimi yazar insanı öne çıkardı, kimi tarihi, siyasi tutumunu, kimi cinselliği... Hepsi biricikti, hepsi bize masa başında yazılmış gibi görünen ‘gerçek hayatlar’ı anlattı. Okuyana ‘hayatın anlamı’nı sorgulattı. Bir liste yapıp romanlara gömülsek insanların, ülkelerin, psikolojinin, siyasetin nasıl değiştiğine dair tarih dersi almamız da kaçınılmaz. İşte biz de bu büyük fotoğrafa bakalım istedik. Hürriyet Pazar olarak ‘sinema’ ve ‘müzik’ soruşturmalarının ardından eleştirmenler, yazarlar, akademisyenler, edebiyat öğretmenleri ve yayıncılardan oluşan 100 kişilik bir jüriyle ‘Türk Edebiyatının Gelmiş Geçmiş En İyi 100 Romanı’nı çalıştık. Tavsiyemiz bu listeyi alın ve onun izinden bir kütüphane oluşturun.
#Türk Edebiyatının En İyi 100 Eseri