26 Nisan 1986 tarihinde Ukrayna’nın Pripyat şehrine üç kilometre mesafede yer alan Çernobil Nükleer Santralı’nda meydana gelen korkunç kaza, HBO’nun ‘Çernobil’ adını taşıyan dizisiyle yeniden dünya gündemine oturdu. Avrupa Birliği (AB) kapsamında 2004’te, patlamanın yaşandığı dördüncü reaktörü güvence altına almak için bir proje geliştirildi. Reaktörün enkazı dev bir çelik kafesle kapatıldı. Bu projede yer alan firmalardan biri Türk’tü. Şirketin Çernobil’e götürdüğü ve beş yıl kalanlardan Yücel Musaoğlu, “Eşime ve aileme Çernobil’de çalıştığımı söylemedim” dedi.
#Yücel MusaoğluAKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Ünal, Hürriyet’in, “Radyasyon skandalı” başlığıyla duyurduğu haberle ilgili yazılı açıklama yaptı. Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Radyasyon Onkolojisi bölümünde yaşanan skandalla ilgili başlatılan disiplin soruşturmasının tamamlandığını vurgulayan Ünal, bazı öğretim üyeleri hakkında kamu görevinden çıkarma cezası teklif edildiğini, dosyanın da gereği için Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’na (YÖK) gönderildiğini doğruladı.
#Prof. Dr. Mustafa ÜnalUkrayna'da 1986’da bir deney sırasında patlayan Çernobil Nükleer Santralı, 1.6 milyar Euro’ya kapatılıp radyasyon yayması engellenecek. 23 ülkenin kaynak aktardığı Çernobil Sığınağı’nın, paslanmaz çelik özel panellerden oluşan tüm iç ve dış kaplama işlerini ise Türk şirketi Okyanus Grup yapacak.
Ankara Üniversitesi (AÜ) Nükleer Bilimler Enstitüsü araştırmacıları, Türkiye'de bazı sağlık kuruluşlarında “medikal görüntüleme cihazları bilgisayarlı tomografi, anjiyografi ve mamografilerde radyasyonun uluslararası standartların üzerinde kullanıldığını” tespit etti.