Genelkurmay "Balkan Sendromunu" takibe aldı

Güncelleme Tarihi:

Genelkurmay Balkan Sendromunu takibe aldı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 04, 2001 00:00

Haberin Devamı

Genelkurmay Başkanlığı, Kosova'da kullanılan sulandırılmış uranyum (DU) içeren mühimmat nedeniyle radyasyona maruz kalan Türk mühimmat imha uzman timi veya diğer personeli bulunmadığını bildirdi.

Genelkurmay Başkanlığı Genel Sekreterliği'nden yapılan açıklamada,Kosova'ya yönelik NATO operasyonlarında kullanılan mühimmatların bazılarında DU bulunduğuna, bunun da bölgede görev yapan askerlerin sağlığı üzerinde olumsuz etki yaptığına ilişkin haberlere, basın yayın organlarında yer verildiği anımsatıldı.

Konuyla ilgili inceleme yapıldığı bildirilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Konu ilk defa 24 Mart 2000 tarihinde araştırılmış, Türk Tabur Görev Kuvveti Komutanlığı sorumluluk bölgesinde iki adet DU mühimmatı bulunmuş ve araştırma yapılmak üzere Hollanda birliğine teslim edilmiştir. Bu araştırmaya, kendi birliğimizden iki patlamamış mühimmat imha uzmanı (EOD) da katılmıştır. Adı geçen personel, görev bitiminde Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde (GATA) sağlık muayenesinden geçirilmiş ve üzerlerinde tehlikesiz oranda radyasyon bulunduğu tespit edilmiştir.''

Haberin Devamı

Bu mühimmatın daha çok çatışmaların yoğun olduğu Kuzey Kosova bölgesinde kullanıldığına dikkatin çekildiği açıklamada, şöyle denildi:

''Türk Tabur Görev Kuvveti'nin konuşlandığı Güney Kosova bölgesinde çok az miktarda mühimmat kullanılmış olup, DU'lu 17 adet saha mevcuttur. Bu sahalar, bölgede görev yapan mühimmat imha uzman timleri tarafından işaretlenmiş, sahalara, sivil halkın ve askeri personelin girmesi yasaklanmıştır.

Sahaların işaretlenmesinden sorumlu Türk mühimmat imha uzman timlerinin tüm personelinde radyasyon ölçen dozimetre cihazı mevcut olup, bu cihazların, her ay Almanya'daki bir laboratuvara gönderilerekölçümleri yapılmaktadır. Bugüne kadar yapılan tüm ölçüm neticeleri temiz çıkmıştır. Radyasyona maruz kalan mühimmat imha uzman timi veya diğer personelimiz bulunmamaktadır.

Hassasiyetine binaen konu yakından takip edilmekte olup gerek duyulması halinde bölgeye tekrar bir inceleme timi gönderilmesi ve diğer ülkelerle de işbirliği yapılması üzerinde durulmaktadır.''

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!