Binlerce uluslararası TIR (Transports Internationaux Routiers) şoförünü yakından ilgilendiren bir karara imza atan Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, sefer primi ücretlerinin nasıl hesaplanması gerektiğine dair kriterleri belirledi. Yüksek Mahkeme, sefer priminin içerisinde bulunan gümrük, otopark gibi giderlerin düşülerek TIR şoförünün ücretinin belirlenmesi gerektiğine dikkat çekti.
#TIRVatandaşın tüketici mahkemelerine en çok başvurduğu “Aracımı sıfır aldım, boyalı çıktı” şikâyetine ilişkin davalardan birinde emsal niteliğinde karar çıktı. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, ilk kez ayıbın giderilmesi yerine malın ayıpsız haliyle yani sıfır bir otomobille değiştirilmesine hükmetti.
#GazetehaberleriAdalet Bakanı Abdulhamit Gül, "Hedefimiz 82 milyon, doğusu ile batısı ile zengini ile fakiri ile siyasi düşüncesi ne olursa olsun, yaşam tarzı ne olursa olsun 'adliyenin kapısından girersem bana adil davranacaklardır, ayrıcalık ayrımcılık yapmayacaklardır' düşüncesini hakim kılmak bizim temel amacımızdır." dedi.
#Adalet BakanıYargıtay 13. Hukuk Dairesi, yediemin otoparkında 6 aydan fazla bekleyen aracın otopark ücretinin, satış bedelinin yüzde 25'ini geçmeyeceğine hükmetti. Yediemin otoparkındaki bin liralık aracı için 25 bin liralık icra takibi başlatılan Mustafa Şahin'in, icra dosyasına karşı açtığı davada, yerel mahkemenin aleyhinde verdiği karar Yargıtay tarafından bozuldu.
#OtoparkYediemin otoparkındaki bin liralık aracı için 25 bin liralık icra takibi başlatılan Mustafa Şahin’in icra dosyasına karşı açtığı davada, yerel mahkemenin aleyhinde verdiği karar Yargıtay tarafından bozuldu. Yargıtay, yediemin otoparkında dava konusu olan bir aracın otopark ücretinin, satış bedelinin yüzde 25’ini geçemeyeceğine karar verdi
#YedieminYargıtay’ın son verdiği kanun yararına bozma kararı ışığında, bankalar “kredi masrafı” adı altında tahsil ettikleri ve kesinleşen tüketici hakem heyeti kararlarıyla iade ettikleri paraları almak için istirdat davası (geri isteme) açamayacaklar. Ülke çapında uygulama birliğini sağlamak üzere verilen bu karar örnek olma niteliği taşıyor.
#GazetehaberleriYARGITAY, sanatçı Selçuk Yöntem’in ‘tost davası’nda son noktayı koydu. Yöntem’in tost yerken çekilen bir fotoğrafı Bambi Cafe’nin menüsünde kullanıldı. Yöntem, ünlü cafe zincirini dava etti. Mahkeme; cafe sahibinin, dosya masrafı ve faizi ile birlikte 423 bin lira tazminat ödemesine karar verdi. Dosya temyiz edildi. Yargıtay, ‘maddi tazminat miktarında makul indirim’ yapılsın diyerek kararı bozdu.
#Yargıtay 11. Hukuk DairesiBakan Bülent Tüfenkci kredi kartı aidatı ve kredi dosya masraflarının iadesi için tüketici hakem heyetlerine başvurmadan çözüm için çalışma başlattıklarını açıkladı. Çözüm 10 yıl geriye dönük 100 milyar liranın geri ödenmesini sağlayabilecek.
#GÜMRÜK Ve Ticaret Bakanı Bülent TüfenkciYEDİ yıl önce Manisa Kırkağaç’a bağlı Kocaiskan Köyü’nde bir orman yangını yaşandı. Yangına, zihinsel engelli 9 yaşındaki çocuğun çakmakla oynaması sebep oldu. Orman İşletmesi, sahibi oldukları birkaç keçi ile geçimlerini sağlayan Küçük Ailesi’ne dava açtı. Mahkeme 32 bin 600 TL istenen davayı iki kez reddetti. Ancak Yargıtay aileyi haksız buldu. Baba Emin Küçük "Bu parayı ödeyemem" diyor. Esas çarpıcı durum ise haberin hazırlanması sürecinde ortaya çıktı: Orman yangınından 16 ay sonra da Küçük Ailesinin evinde yangın çıkmış 5 yaşındaki bir çocukları ölmüş.
#Yargıtay Hukuk Genel KuruluTüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, kredi kullanımında alınan "dosya masrafı" yüzünden ortaya çıkan dolandırıcıların bugünlerde yeni bir taktik geliştirdiğini, bu kişilerin Tüketici Hakem Heyeti'ne başvuranları arayarak onlara kararı kargolayacaklarını belirtip tüketicilerden 59 lira istediğini söyledi.
#Aydın AğaoğluTüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, Ziraat Bankası'nın kredilerden alınan masraf ve komisyonların başvuru halinde tüketiciye iade edilmesi uygulamasına ilişkin, "Bu durum tüketicilerin bankalara karşı yürüttüğü başarılı mücadelenin göstergesi. Artık diğer bankalar da yenilgiyi kabul etmeli" dedi.
Fatih'te, askerden izinli gelen Ahmet Koca'yı hamile akrabasının yanında darp ettikleri gerekçesiyle “Eziyet" suçundan 1'er yıl 8'er ay hapis cezasına çarptırılan 6 polis hakkındaki karara savcı itiraz etti. Savcı Hüseyin Aslan polislerin “Eziyet” suçundan aldığı cezayı az bulan savcı, itirazında bu kararın düzeltilerek suçun vasfının “İşkence" olarak değiştirilmesini ve cezanın da yeni suça göre verilerek kararın düzeltilmesini istedi.
Isparta Barosu avukatlarından İsmail Özer Özgül, bir müvekkili adına bankadan talepte bulundu. Avukatın talebi, tüketici kredisi alan müvekkilden kesilen dosya masrafı ile ilgili belgelerdi. Banka görevlisi söz konusu belgeleri avukat ile paylaşmadı. Konu ile ilgili savcılığa suç duyurusu yapan avukat o banka görevlisine idari para cezası aldırdı. Bankacı cezayı ödedi; üstelik bankanın yaptığı kesintiler de müşteriye jet hızı ile ödendi.
Mahkeme, konut kredisi alan müşterisinden dosya masrafı ve krediyi yapılandırma bedelini alan bankayı haksız buldu. Mahkeme, bankanın fazladan aldığı 2 bin 500 lirayı, yasal faiziyle, müşerisine ödemesini istedi. Bankanın, kararı Yargıtay'a götürme hakkı var.
#İstanbul Tüketici MahkemesiYargıtay, milyonlarca banka müşterisini ilgilendiren önemli bir karara onay verdi. Özel bir banka, konut kredisi kullandırdığı müşterisinden 4 bin lirayı aşkın dosya masrafı aldı. Müşteri, kendisinden fazladan alınan 4.147 TL’lik parayı bankadan talep etti. Aldığı olumsuz yanıt sonrası tüketici mahkemesine başvurdu. Mahkeme, fazladan alınan dosya masrafının iadesine karar verdi. Banka avukatı kararı Yargıtay’a taşıdı. Yargıtay da emsal nitelikte bir karar verdi. Yerel mahkemenin verdiği kararı onayan Yargıtay, benzer davalarda tüketici lehine kapı aralamış oldu.
#Yargıtay 13. Hukuk DairesiYargıtay 13. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin “bankanın kredi çeken tüketiciden kestiği dosya masrafı tutarının 'haksız şart' oluşturduğu gerekçesiyle geri ödenmesi” yönündeki kararını onadı. Yüksek Mahkeme'nin kararı, bankalardan kredi çeken tüketiciler için emsal teşkil edecek.
İstanbul Tüketici Mahkemesi, milyonlarca banka müşterisini ilgilendiren önemli bir karar verdi. Özel bir banka, müşterisine 85 bin TL konut kredisi verdi. Bu kredi için 4.147 TL dosya masrafı aldı. Müşteri bir süre sonra kendisinden haksız para alındığını öğrendi. Önce bankadan parayı talep etti. Olumlu yanıt alamayınca soluğu mahkemede aldı. Mahkeme dosya masrafı adı altında alınan paranın faizi ile iadesine karar verdi.
TÜKETİCİ Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, bankaların 30 kalemde aldığı “Deli Dumrul” ücretlerine karşı tüketicilere “13-14 Mart’ta bankalara gitmeyin, kredi kartı kullanmayın” çağrısı yaptı. Bankaların tüketiciyi tuzağa düşürdüğünü öne süren Çakar, “Bankalar her yıl cebimizden 20 milyar lira hortumluyor. Bankalar, 365 gün tüketici avlıyor, 2 gün sinek avlasınlar” dedi.