Güncelleme Tarihi:
Son dönemde birtakım kişi ya da kuruluşlar “Dosya masraflarınızı geri alıyoruz” diyerek, kimi zaman televizyon ya da radyo programları ile kimi zaman ise telefon yolu ile bizlere ulaşarak bu hususta ücretler istiyor. Yine bu kurum ya da kişiler bankalardan kredi kullanılırken tahsil edilen dosya masraflarının geri alınacağına dair taahhütler veriyor. Birçoğunuz bu kişilere güvenip birtakım ücretler ödüyor. Konuyla ilgili işin aslını öğrenip doğru şekilde hareket etmek, bu tip kişi ve kuruluşlara itibar etmemek çok daha sağlıklıdır.
Yargıtay, bankalar tarafından alınan dosya masraflarıyla ilgili bir karar verdi, kredi alınırken ödenen dosya masraflarının haksız olduğu ve tüketicinin tam olarak bilgilendirilmeden, bir zorlama sonucu ödemek zorunda kaldığı bu ücretlerin iade edilmesi gerektiğini karara bağladı.
Yasal yollara başvurmadan önce tam olarak ne kadar haksız ücret kesilmiş olduğunu belirlemek son derece önemlidir. Bu nedenle öncelikle kredi kullandığınız bankaya müracaat ederek kullandığınız krediye ilişkin tüm masrafları gösteren hesap ekstresini istemeniz gerekir. Bu ekstrede sizin tarafınızdan yapılan tüm ödemeler bulunduğundan haksız alınan ücretler de ortaya çıkacaktır.
Bankalar bu belgeleri vermekte zorluk çıkartmakta ya da belgeleri vermek için bir ücret talep etmektedirler. Ücreti vermekten çekinmeyin çünkü dosya masrafı konusunda hakem heyetine ya da mahkemeye yapılacak olan başvuru ile birlikte bu ücreti de talep etmek mümkün.
Alacak miktarı belirledikten sonra bankanıza bir ihtarname göndererek ya da yazılı bir başvuru ile haksız olarak alınan tutarın iadesini istemeniz size dava aşamasında faizin başlangıç tarihinin belirlenmesi hususunda avantaj sağlayacaktır. Böylelikle bankaya başvuru tarihinden itibaren faiz işleyecektir. Bazı bankalar eğer talep edilen dosya masrafı belirli bir limitin altında ise tüketicinin başvurusu üzerine ödeme yapmaktaysa da genel yaklaşım olarak size ya olumsuz cevap verecek ya da hiç cevap vermeyecektir.
Yargı yoluna başvurmak için görev sınırlarını bilmek önemlidir.
Bu parasal sınırlar 2015 yılı için geçerli olup her sene artırılarak belirlenir.
Avukat Dilek Şahinci