Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 2024 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi kapsamında Meclis'te konuştu. Yılmaz "Dezenflasyon politikalarımızın devamlılığı sağlanarak 2025 yılında istikrar dönemine geçilecek; enflasyondaki gerileme hız kazanacak, öngörülebilirlik artacak ve 2026 yılında enflasyon yeniden tek haneye çekilecektir" dedi.
#Cevdet YılmazNoterde tapu devri ve gayrimenkul satışı yapma imkanı da tanıyan düzenleme hayata geçti. Normalde Tapu Kadastro Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen tapu devri, yeni dönemde noterde gerçekleşecek. Peki, noterde tapu devri nasıl yapılır? İşte, o konu hakkında detaylı bilgiler
#NoterdeGayrimenkul satışında yeni dönem başlıyor. Bugüne kadar sadece tapu dairelerinde yapılan alım-satım işlemleri 4 Temmuz itibarıyla noterlerde de gerçekleşecek. Peki vatandaş nereye nasıl başvuru yapacak, sözleşme nasıl imzalanacak, işlemin maliyeti ne olacak? İşte noterden tapu devri hakkında tüm merak edilenler...
#NoterMillî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, mesleki ve teknik eğitim kurumlarında fikrî ve sınai mülkiyet bilincinin oluşturulması; özgün proje ve tasarımların tescil edilerek ticarileşmesine yönelik yapılan çalışmalar neticesinde patent, faydalı model, marka ve tasarım başvuru sayısının 21 bin 34’e ulaştığını, tescil sayısının ise 3 bin 96’ya çıkarak büyük bir artış sağlandığını açıkladı.
#Mahmut ÖzerMillî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, meslek liselerinin yerli ve millî üretimdeki önemini vurgulayarak “Mesleki ve teknik eğitim kurumlarında fikrî ve sınai mülkiyet bilincinin oluşturulması, özgün ürün, proje ve tasarımların tescil edilerek ticarileşmesine yönelik yapılan çalışmalar neticesinde patent, faydalı model, tasarım ve marka başvuru sayıları 2020 yılına göre bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 8 bin artışla 254’ten 20 bin 347’ye ulaştı. Tescil sayısı ise yüzde 3 bin 800 artışla 63’ten 2 bin 438’e çıktı” dedi.
#Mahmut ÖzerTel kadayıf, taze künefelik peynir, tereyağı ve şerbetle yapılan Antakya künefesinin en lezzetli hali yerinde yeneni. Avrupa Birliği’nden coğrafi işaret alan bu özel tatlının koruma altında olması da çok önemli. Ustalarımız bu geleneği devam ettirecek şekilde çıraklar yetiştirmeli.
#AntakyaMilli Eğitim Bakanlığı (MEB), tarafından 2022 yılı hedeflerinde gelinen noktanın ve 2023 yılı için oluşturulan yeni hedeflerin paylaşıldığı “Eğitimde Türkiye Yüzyılı” kitapçığı yayınlandı. Kitapçıkta MEB’in 2022 yılı hedeflerini başarıyla tamamladığı, hatta bazı hedeflerin ötesinde başarı elde edildiği belirtildi.
#Milli Eğitim BakanlığıŞırnak Nazmiye Demirel Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde 2020-2021 eğitim öğretim yılında üretilmeye başlanan yöresel şal şepik kumaşı, yurt dışına açıldı. Zahmetli bir sürecin sonunda keçi tiftiğinden dokunan ve yazın serin, kışın sıcak tutan kumaşın ihracatına başlandı.
#ŞırnakMilli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yapılan yeni çalışma kapsamında, mesleki eğitimde ihtiyaç duyulan atölye deney setleri 10 ildeki 27 meslek lisesinde üretilecek. Elektrik-elektronik, endüstriyel otomasyon, makine, bilişim, yenilenebilir enerji, moda tasarım ile metal teknolojileri ve uçak bakımı olmak üzere 8 alanda ilk deney setleri üretildi. Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mahmut Özer, “Deney setlerine ihtiyaç duyan meslek liselerimizin ihtiyaçlarını artık bu üretimle karşılayacağız. Önümüzdeki aylarda deney seti üretimi yaptığımız alan sayısını ve deney seti çeşitliliğini artırmayı hedefliyoruz” dedi.
#Meslek LisesiDünya genelinde milyonlarca kullanıcısı olan ve 10 binden fazla lezzetin oylamaya sunulduğu TasteAtlas sitesinin 2020 yılı ödülleri belli oldu. Adana kebabı toplam 63 bin 402 oy sonucunda dünyanın en iyi 100 geleneksel lezzeti arasından ikincilik elde etti.
#Adana KebabıBugüne kadar zurna, bazuka ve füze adı altında 70 santimetre ve 55 santimetrelik farklı döner lezzetlerini tadan tüketiciler, Adana'da bir ilke imza atan Mehmet İkram Taş’ın yaptığı 2 metre uzunluğa kadar ulaşan tek parça ekmekli dönere büyük ilgi gösterdi.
#Piton DönerBursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), kente özgü kestane şekeri, cevizli lokum, cantık, tahinli pide, döner kebabı ve süt helvası için coğrafi işaret tescili başvurusunda bulundu. Fotoğrafta, kentle özdeşleşmiş "Bursa döner kebabı" görülüyor.
#BursaDoğasının çeşitliliği ve kültürel zenginliği Türkiye’yi eşsiz bir gurme coğrafyasına dönüştürüyor. Her yörenin kendine ait bir tadı var. Kimi otlu börekle meşhur, kimi köftesiyle. İşin uzmanlarına sorduk: Okuyanı yola çıkaracak hangi ilin ne yemeği var? Benzerini bulamayacağınız ve her lokmada midenizi şenlendirecek 50 yemeği sıraladık.
#Türkiye'nin En Güzel Lezzetleri12 ürünüyle Coğrafi İşaretler listesinde yer alan Ankara’nın 6 ürünü daha tescil bekliyor. ATO Başkanı Gürsel Baran, “Coğrafi İşaret katma değer ve istihdam oluşturuyor, üretici gelirlerini yükseltiyor, kırsal nüfusu yerinde tutuyor, tarımsal üretimin çeşitliliğini teşvik ediyor ve özgün ürünlerin gelişmesini sağlıyor” dedi.
#Doğahan GİRİTLİOĞLUİstanbul'da Şile bezinden sonra başvurusu yapılan 2’nci coğrafi işaret ürünü lüfer oldu. Boğaz lüferi için hazırlanan ‘Coğrafi İşaret’ başvuru dosyası bakanlığa gönderildi. Coğrafi işaret, tüketiciler için ürünün kaynağını, karakteristik özelliklerini ve ürünün söz konusu karakteristik özellikleri ile coğrafi alan arasındaki bağlantıyı gösteren ve garanti eden kalite simgesi olarak biliniyor. TÜRKPATENT, TOBB ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın destek ve katılımıyla 2'nci İstanbul Coğrafi İşaret Zirvesi düzenlendi. Güneşli’deki Gastronometro’da düzenlenen zirveye Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, MEB Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Prof. Dr. Kemal Varın Numanoğlu, İtalya’nın Türkiye Büyükelçisi Massimo Gaiani, Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, TOBB ve İTO yetkilileri katıldı.
#Lüfer