Bu sefer İzmir’de lezzetin peşinde koşturdum. Bilinenlerin değil de, gölgede kalmış, sadece damağına düşkün İzmirlilerin müdavimi oldukları lezzet duraklarının kapısını çaldım. Sadece İzmir’de değil Ege bölgesinin tamamında söz sahibi gurmeler rehberim oldu, yani oldukça şanslıydım. İşte İzmir lezzet rehberi...
#SeyahatSalih Seçkin Sevinç onlarca yemek blogger’ından biri. Onu takip etmemin nedeni bir felsefesinin olması. Kendisine halk gurmesi diyor ve ara sokaklarda kalmış lezzetleri keşfediyor. Minik röportajlar yapıyor, mekan ve sahibinin hikayesini yazıyor. Çok güzel fotoğraflar eşliğinde adresiyle, telefon numarasıyla, haritasıyla yayınlıyor. Elbette anlaşamadığımız çok nokta var. Mesela bence şehrin en güzel kokoreci Eminönü’nde değil, Dolapdere’de...
Hayalini kurduğu üniversitenin kapılarını aralayan gençler, akademik yılın başlamasıyla geleceklerine doğru önemli bir adım atacak. Bu süreçte yaşadığı şehirden ayrılıp başka bir kentte eğitimini sürdürecek olanları yalnız bırakmadık. Tecrübeli öğrencilerden öneriler alarak bir rehber hazırladık.
#ÖğrenciNedim Saban’la çocukken küçük bir kurnazlıkla başladığı oyunculuğu, hahambaşı torunu olmayı ve bir dönemin efsane TV programları “Dr. Stress” ve “Saklambaç”ı konuştuk. Meğer “Saklambaç” yarışmacılarının verdikleri o ilginç cevapları da kendisi yazarmış: “Saklambaç, yaratıcılığın sınırsız olduğu bir işti. Ama ‘Bir bulut olsam yağmur olup senin üzerine dökülmek isterim’ diyecek kadar özgür değildi 90’ların gençliği...”
#Serenay SarıkayaNedim Saban’la çocukken küçük bir kurnazlıkla başladığı oyunculuğu, hahambaşı torunu olmayı ve bir dönemin efsane TV programları “Dr. Stress” ve “Saklambaç”ı konuştuk. Meğer “Saklambaç” yarışmacılarının verdikleri o ilginç cevapları da kendisi yazarmış: “Saklambaç, yaratıcılığın sınırsız olduğu bir işti. Ama ‘Bir bulut olsam yağmur olup senin üzerine dökülmek isterim’ diyecek kadar özgür değildi 90’ların gençliği...”
#Nedim SabanMantarlar bitkisel besinler arasında oldukça sağlıklı besinlerden birisidir. Özellikle et ile neredeyse eş değer protein içermesi bakımından oldukça faydalı besinler arasında yer almaktadır. Mantarlar kendi içlerinde pek çok türe ayrılmaktadır. Bunlardan birisi cincile mantarlarıdır. Peki cincile mantarı nedir, nerede yetişir ve yenir mi? Cincile mantarı faydaları, yetiştiriciliği ve özelliklerini sizlere detaylıca derledik.
#Cincile Mantarı NedirDünyanın değişik ülkelerinde yeni lezzetleri keşfetmek ve bu lezzetleri yaratanların hikâyelerini yazmak benim en büyük tutkularımdan. Bir İzmirli olarak belki defalarca gitmiş olmama rağmen bu kez dünyanın en büyük açık hava alışveriş merkezi olan tarihi İzmir Kemeraltı Çarşısı’nda lezzet turuna çıktım. İngiliz yemek yazarı arkadaşlarımın bir sonraki turları için listelerine aldığı tarihi çarşıyı dönünce anlatabilmek ve belki tekrar onlarla birlikte gelmek için bu kez başka gözlerle gezdim. İşte detaylar…
#İzmirBu soğuk havalarda gezmek için en iyi fikir ailecek bir termal tesisine gitmektir dedim ve bizimkileri alıp bol kaymaklı bir Afyon tatiline gittim. Daha önceki yazımda size Eskişehir’i anlattım. Afyonkarahisar’a gelmeden önce bir gece Eskişehir’de konakladık ve yaklaşık bir buçuk saatlik bir araba yolculuğuyla Afyon’a ulaştık.
#AfyonDoğasıyla kendine hayran bırakan Adana Tabiat parkları, ziyaretçilerine görsel şölen sunuyor. Adana Tabiat Parkları şehrin gürültüsünden kaçıp doğanın içinde dinlenmek isteyenler için tam bir cennet. Peki Adana Tabiat Parkında ne yenir, ne içilir, nerede kalınır, neresi gezilir tüm bu soruların cevaplarını sizler için derledik. İşte detaylar…
#ADANATürk Veteriner Hekimler Birliği Merkez Konseyi Başkanı Talat Gözet'in 10 TL'den aşağı satılan yerlerde tavuk döner yenilmemesi çağrısı sosyal medyada büyük yankı buldu, yorum yağdı. Gözet'ten ise yeni bir açıklama geldi: "10 TL'nin altı belki biraz şey oldu ama bizim hesaplarımıza göre 7-8 TL'ye satılması normaldir. Ama bunun altı, porsiyon hesabına göre yarım porsiyon verirseniz tamam."
#Tavuk DönerKış mevsimi molasını vermeden önce yaban hayatı, doğal güzellikleri, temiz havası ve panoramik manzarası eşliğinde tüm bunlardan daha fazlasını yapabileceğiniz fiziksel ve sosyal anlamda bir eşik niteliği taşıyan Kastamonu Tabiat ve Milli Parkları’na davetlisiniz…
#Tabiat ParklarıGeceler uzadıkça, bizim yarıkürede kışlamaya başlayan o zorlu geceleri ısıtacak, hem ışıtacak şeylere ihtiyacı da artmış insanların. Ve umudu hatırlatan her şey kıymete binmiş tabi. Masallar, öyküler, şarkılar, şiirler yazmışlar ki insanlar, taşınsın nesillere umut dolu hikayeler; öncelikle de karanlığı kesen ışın kılıcının en doğal kahramanı güneşe övgüler… Az olsun şenlenir olmuş böyle geceler, ah katran karası geceler…
#Musa Dede93 Harbi’ni bitiren Ayastefanos Antlaşması bu semtte imzalandı. Yeşilçam’ın ölümsüz filmleri bu sokaklarda çekildi. Meşhur Roma dondurmasıyla da, müdavim meyhanesiyle de burada tanıştık. Velhasıl geçmişi sağlam, ortamı huzurlu Yeşilköy, her köşesiyle davetkâr...
#AyastefanosAntalya’da turizm mevsimine nokta kondu diye düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Turizmin başkentinde her mevsim konuklara sunulacak bir hediye var. Doğanın cömert davrandığı bu kent benim gibi damağına düşkünler için lezzetli yemekleri ile ön plana çıkıyor. Şiş köftesi, tahinli piyazı, serpme böreği, döneri, kelle paça çorbası, Hibeş’i, kokoreci, Akdeniz’in lezzetli balıkları, mezeleri ve çeşit çeşit tatlıları... Hepsi birer başyapıt!
#ANTALYAAntalya’da turizm mevsimine nokta kondu diye düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Turizmin başkentinde her mevsim konuklara sunulacak bir hediye var. Doğanın cömert davrandığı bu kent, benim gibi damağına düşkünler için lezzetli yemekleriyle ön plana çıkıyor. Şiş köftesi, tahinli piyazı, serpme böreği, döneri, kelle paça çorbası, Hibeş’i, kokoreci, Akdeniz’in lezzetli balıkları, mezeleri ve çeşit çeşit tatlıları... Hepsi birer başyapıt!
#Mehmet YaşinSizleri sonbaharda eski bir Rum köyüne davet ediyorum. Dinlerini yaşayamayan insanların saklandıkları mağaraları, anlaşamayan cemaatin karşılıklı yaptıkları kiliseleri ve Safranbolu’yu anımsatan evleriyle Sille farklı hikâyeler barındırıyor. Üç yıl boyunca devam eden restorasyon sonucu şu an görülmeyi kesinlikle hak ediyor.
#KonyaBaşardı: 1000 jüri üyesinin oylarıyla yüz binlerce, belki milyonlarcasının arasından sıyrılıp Mikla’yı dünyanın en iyi 96’ıncı restoranı yaptı. Mehmet Gürs’le Londra’daki ödül töreninden döner dönmez buluştuk, bu başarısının arkasında nelerin yattığını konuştuk.
#Mikla