Laparoskopi, karın içi organların cerrahi tedavisinde, büyük ameliyat kesisi yapmak yerine 3 ya da 4 adet küçük delikten yerleştirilen borucuklardan ve bu borucukların içinden geçirilen uzun ince ameliyat ekipmanları ile yapılan ameliyat tekniğidir.
#Laparoskopik CerrahiBurası ilk ünitesi tamamlanmak üzere olan Akkuyu Nükleer Santralı. Birinci ünitedeki santralın kalbi olarak adlandırılan ‘reaktör şaftı’na ve nükleer reaksiyonun başlamasıyla büyük miktarda enerjinin açığa çıkacağı merkez salona, ilk ve son kez Hürriyet Ankara Haber Müdürü Hacer Boyacıoğlu, fotomuhabiri Selahattin Sönmez, CNN Türk Kameramanı Barış Tan ile birlikte girdik. Reaktörün kalbi bizim ziyaretimizden kısa bir süre sonra kapanacak ve sonrasında bir asır boyunca açılmayacak.
#AkkuyuRobotik kanser cerrahisi, cerrahi müdahaleyi gerçekleştirmek için robotik sistemlerin kullanıldığı bir cerrahi yöntemdir. Bu sistemler, cerrahın hassasiyetini artırmak, daha ince ve zor ulaşılabilen alanlara erişimi kolaylaştırmak ve hastanın iyileşme sürecini hızlandırmak gibi avantajlar sunar. Robotik cerrahi, kanser tedavisi dahil olmak üzere birçok cerrahi alanında kullanılmaktadır. Bu teknoloji, cerraha, cerrahi aletleri ve kameraları kontrol etmek için robotik kollar ve yüksek çözünürlüklü görüntüleme sistemleri içeren özel cerrahi robotlarını kullanır. Robotik cerrahi, genellikle “Da Vinci Cerrahi Sistemi” gibi önde gelen robotik cerrahi platformları aracılığıyla gerçekleştirilir.
#1Uluslararası Cenevre Otomobil Fuarı, pandemi nedeniyle verilen dört yıllık aranın ardından dün kapılarını yeniden açtı. Eski görkemli yıllarından eser kalmayan fuara, çoğunluğu Çinli olmak üzere sadece 8 büyük marka katıldı. Fuara katılan tek Avrupalı olan Fransız Renault Grubu, Çinlilerin tam karşısında ‘uygun fiyatlı elektrikli otomobili’ Renault 5’in lansmanını yaptı ve “Bu oyunda biz de varız” mesajı verdi.
#RenaultEsther Hollander, bir dönem 136 kiloya kadar çıkmış, bu durum sağlığına zarar vermeye başlayınca çaba sarf ederek 77 kilo vermeyi başarmıştı. Ancak bir süre sonra tekrar kilo almaya başladı. Üstelik bu kez aldığı kilolar bacaklarında toplanıyordu. Bacakları o kadar ağırlaşmıştı ki Hollander, “bacaklarında tuğla dolu torbalarla yürüyormuş gibi” hissediyordu. Peki Esther Hollander'ın yaşadığı bu durumun sebebi neydi? İşte Hollander’ın yaşadıkları ve uzman görüşleri…
#SağlıkÖlçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy, bilgisayar ortamında yapılan elektronik sınavların (e-Sınav) yaygınlaşması için çalışmaları sürdürdüklerini ifade etti. Prof. Dr. Ersoy; “Belirli katılımcı sayısının altındaki sınavları e-Sınav şeklinde gerçekleştirmek istiyoruz. Nihai hedefimiz kâğıt ve matbaa tabanlı sınavdan bilgisayar tabanlı sınava geçmek” dedi.
#ÖSYMÖlçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy, şu an Türkiye’nin 4 bölgesinde e-Sınav yapılabildiğini belirterek, "Hedefimiz şu anda 4 bölgede olan bu sınavları inşallah Türkiye'nin tüm bölgelerinde yapmak ve sınav kapasitemizi öncelikle 10 bin aday şeklinde oluşturmak. Bundan da nihai hedefimiz kağıt tabanlı sınavdan bilgisayar tabanlı sınava geçmek. Tüm Türkiye’ye bu e-Sınav’ı yayacağız" dedi.
#ÖSYMÖlçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy, şu an Türkiye’nin 4 bölgesinde e-Sınav yapılabildiğini belirterek, "Hedefimiz şu anda 4 bölgede olan bu sınavları inşallah Türkiye'nin tüm bölgelerinde yapmak ve sınav kapasitemizi öncelikle 10 bin aday şeklinde oluşturmak. Bundan da nihai hedefimiz kağıt tabanlı sınavdan bilgisayar tabanlı sınava geçmek. Tüm Türkiye’ye bu e-Sınav’ı yayacağız" dedi.
#Bayram Ali ErsoyAkıllı teknoloji hayatımızı ele mi geçiriyor, güzelleştiriyor mu? Bunun kararını yine biz vereceğiz. Teknolojiyi görmezden gelmek mümkün değil. Örneğin güvenlik sistemleri artık akıllı cihazlar olmadan düşünülemez hale geldi. Ev ya da işyerinizi akıllı güvenlik sistemlerine emanet edebilirsiniz. Üstelik yeni nesil akıllı sistemler evcil hayvanlarla insanları ayırt edebilecek hassasiyete sahip. Böylelikle sadece gerçek tehlikelerde bildirim alabiliyorsunuz.
#Kapı ZiliHenüz 12 yaşındayken Parkinson'a yakalanan Enes Kaycı, hastalığı nedeniyle 21 yıldır hayatla mücadele içindeydi. Titreme, denge problemi ve vücut kasılmaları nedeniyle mesleği olan öğretmenliği yarıda bırakan Kaycı, 33 yaşında tedavi olma kararı aldı. Beyin ve Sinir Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Alı Zırh tarafından lokal anesteziyle ‘beyin pili’ ameliyatına giren Kaycı ameliyat olduğu sırada, bir taraftan ellerini rahatça hareket ettirebilmenin mutluluğunu yaşarken bir taraftan da şarkılar söyledi.
#İSTANBULRize'de bir yapı firması tarafından üretilen 360 derece dönebilen ahşap ev ilgi odağı oldu. Uzaktan kumanda ile yönetilen 2 katlı yapı için çok fazla ön talep olduğunu söyleyen işletme sahibi Cemil Eksilmez, "Bu bölgede yaşanan zorluklardan yola çıkarak tasarladığımız ev için yine bu coğrafyadan çok talep var dedi.
#RizeArjantinli süper yıldız Lionel Messi neden durdurulamıyor? Kendinden 15 yaş küçük ve 15 cm daha uzun olan Gvardiol ve diğerleri Messi’nin denklemini çözemiyor. işte yanıtı...
#Lionel MessiBulgaristan’a güneşli bir günde girdik. Mevsimler artık değiştiği için “Bu nasıl bir sonbahar” diyerek indim arabadan. Zira sabahın soğuğunda elime ne geçtiyse giymiştim ancak öğleden sonra mevsime inat, yakıcı bir güneş beni ter içinde bıraktı. Varna ve Nessebar arasındaki ‘harika kayalar’ı gördükten sonra ‘taş ormanını ziyaret etmeyi de unutmadım. Böyle bir ortamda olmak, uzay filmlerini ve başka gezegenleri çağrıştırıyordu.
#SeyahatDünyada ölüm nedenleri arasında üçüncü sırada gelen KOAH, Türkiye’de de en sık görülen akciğer hastalıkları arasında yer alıyor. Ülkemizde 40 yaş üstü nüfusta yaklaşık her 5 kişiden birinin KOAH hastası olduğu kabul edilse de, tanı alamayan vakalar düşünüldüğünde gerçek rakamın çok daha yüksek olduğu tahmin ediliyor. Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) üyesi hekimler; KOAH’ın genel özelliklerinden hastalığın seyrine, KOAH ile diğer hastalıkların arasındaki ilişkiden pulmoner rehabilitasyonun tedavideki yerine kadar önemli konularda bilgi verdi.
#Sponsorlu İçerikİngiltere'de yaşayan iki lise öğrencisi, ünlülere telefon şakaları yapıp Wikipedia sayfalarına uydurma bilgiler yazarken yol açabilecekleri şeylerin ne kadar büyük olduğundan habersizdi. Kendilerine kurban seçtikleri genç bir futbolcunun kariyerinde ani bir sıçrama yapmasıyla dünyaları değişti. Peki yaptıkları şaka gerçekte o futbolcuyu nasıl etkilemişti? Film gibi bir hikâye başlıyor...
#Alexander LopezGöğüs kemiği kesilmeden 8 mm’lik kesiden gerçekleştirilen robotik kalp ameliyatları hızlı iyileşme imkanı tanıyor.KALP cerrahisinde tıbbın ulaştığı en ileri nokta olan ve sadece Türkiye’de değil, dünyada da sınırlı merkezde gerçekleştirilebilen robotik kalp cerrahisi, göğüs kemiği kırılmadan küçük bir kesiyle operasyon imkanı tanıyor. Robotik kalp cerrahisi sayesinde hastaların ameliyattan kısa süre sonra normal yaşantısına dönebildiğini söyleyen Medicana International İzmir Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Suat Büket, yöntemin en küçük kesiyle gerçekleştirildiğini, göğüs kemiğinin kesilmediğini, hastaya en az rahatsızlığı vererek en konforlu şekilde iyileşmesini sağladığını söyledi. Prof. Dr. Buket, robotik kalp cerrahisiyle ilgili merak edilen soruları ise şöyle yanıtladı.
#1Rusya'nın Ukrayna işgalinin ilk gününden bu yana askerlik çağındaki pek çok sivil erkek ortadan kayboldu. Terk edilmiş evlerin bodrumlarında, polis karakollarında ve sınır bölgelerindeki kamplarda günlerce sorguya çekilen bu sivillerin çoğundan bir daha haber alınamıyor. Evine dönebilen şanslı azınlıktan biri, "altı haftalık cehennem" diye nitelendirdiği o günlerde yaşadıklarını anlattı...
#UkraynaSarı lacivertliler, Brezilyalı stoperin transferini bitirdi. 28 yaşındaki Brezilyalı defans oyuncusunun bonservisi için 4.5 milyon Euro ödeyecek olan Fenerbahçe, futbolcuya da yılda 1.3 milyon Euro ve bonuslar verecek. Luan Peres’in gelişiyle sarı lacivertlilerdeki stoper sayısı 5’e yükseldi.
#FenerbahçeDünyanın en büyük Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST, Türkiye dışında ilk kez uluslararası olarak Azerbaycan’da gerçekleştiriliyor. 26-29 Mayıs tarihleri arasında Bakü Crystal Hall ve Denizkenarı Millî Parkta düzenlenecek olan TEKNOFEST coşkusu için son 5 güne girilirken, hazırlıklar da büyük bir heyecan ve özveriyle devam ediyor. TEKNOFEST, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı, Azerbaycan Cumhuriyeti Dijital Gelişim ve Ulaştırma Bakanlığı ile Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının yürütücülüğünde gerçekleştiriliyor.
#TEKNOFEST