Domates haberleri sayfasında Domates hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 18470 Domates haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Domates, patlıcangiller ailesinden, anavatanı Güney ve Orta Amerika olan, meyvesi yenebilen otsu bitki türü.
ABD'de 1893 yılında mahkeme sebzelerle birlikte saklanıp yenildiğinden onu sebze diye sınıflandırmıştır fakat gerçekte meyvedir. Domatesin ilginç bir tarihi vardır. Bolivya ve Peru'da yabani sarı renkli bir domates türü bulunmuş ve sonra Meksika'da yetiştirilip, Kristof Kolomb'un Amerika'yı keşfinden sonra Avrupa'ya gemilerle gönderilmiştir. İtalyanlar sarı renginden ötürü onu altın elma olarak adlandırdı, ama çok geçmeden kırmızı türleri ortaya çıktı. Domates ABD'de ilk defa Thomas Jefferson tarafından yetiştirildi. Ama pek çok insan zehirli olduğuna inanarak yemeyi reddetti, ta ki 1900'e kadar. Uzun zaman önce, pek çok Avrupalı için aşk elmasıydı, çünkü insanları romantik yaptığına inanılıyordu. Domates adı İspanyolca tomateden, gelmektedir, bu isim de Nahuatl dilinde tomatotldan alınmıştır.
Yazın kıpkırmızı ve nefis domatesleriyle salça zamanı geldi. Ev yapımı salçalar, kış boyunca yemeklerin tadını katlıyor. Domates salçası yapılırken genellikle kabuklarını kullanmıyoruz. Ancak domates kabuklarından da salça yapmak mümkün. Peki Domates kabuğundan salça nasıl yapılır, kaç dakika kaynatılır? İşte püf noktaları...
#Domates Kabuğundan Salça TarifiTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, soğanda geçen yıl 2,6 milyon ton olan rekolteyi bu yıl 2,8 milyon ton, domateste de geçen yıl 5,5 milyon ton olan rekolteyi 6,1 milyon ton beklediklerini söyledi. Yumaklı, "Bazı sanayicilerimizin ürün alımında problem çıkardığını tespit ettik. Ticaret Bakanlığı'mızla birlikte bunları tespit ettik ve gerekeni yapacağız, yapmaya da devam ediyoruz. Tarım Kredi Kooperatifleri başta olmak üzere ürün alımıyla alakalı salça fabrikalarıyla da iki bakanlık olarak görüştük. Şu an için büyük bir sorun beklemiyoruz; ama çok yakından takip ediyoruz" dedi.
#RekolteBazı besinler var ki birlikte tüketildiğinde daha faydalı olup, vücut için yararı katbekat artar. Yani beraber tüketildiğinde 1+1=5 olabilir. Bu durum besinlerin sinerjik etkisi olarak adlandırılıyor. Birlikte tüketildiğinde faydalarını ikiye katlayan bu besinleri Diyetisyen Gülçin Işık anlatıyor.
#Sinerji Yaratan BesinlerDomates tohumu ekmek için belirli zamanlar bulunmaktadır. Bu zamanlar içerisinde ekilen domates tohumları, verimlilik açısından daha olumlu bir görüntü sergilemektedir. Beslenme ile ilgili farkındalık geliştikçe insanların kendi sebze ve meyvesini yetiştirmek şeklindeki istekleri de artmıştır. İşte domates de kolaylıkla yetiştirilebilir bir gıdadır. Balkonda saksılarda bile yetiştirmek mümkündür. Domates tohumu nasıl ve ne zaman ekilir? Domates tohumu nasıl saklanır? Domates tohumu nereden alınır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#DomatesSevgili lezzet sever dostlarım... Hiç şüphesiz domatesler, tezgahlara çıkmaya başladığı ilk andan itibaren kıpkırmızı görüntüsüyle iştah kabartır. Peki ya yemyeşili? Her yaz sonu olduğu gibi bu sonbahar da kısa bir süreliğine kendini gösteren yeşil domatesler, hasat edilmeye başlandı. Yeşil domatesler mutfaklarımızda her ne kadar genellikle turşu hazırlıkları için kullanılsa da ben bu kez size yemek önerisiyle geldim. Yeşil domatesin yemeğini bilenler kadar ilk defa duyanların olacağını biliyorum. Fakat mayhoş tada sahip yemeklerden keyif alanlardansanız bu tarifin vazgeçilmezleriniz arasına yerleşeceğine inanıyorum.
#Yeşil Domates YemeğiAntalya'da, 2020 yılında Nobel ödülü alan CRISPR/Cas9 teknolojisinden yola çıkan Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (BATEM) Ziraat Yüksek Mühendisi Kübra Yıldız, domatesin genetiğinde hastalıklara yol açan kısımları mutasyonla değiştirip hem dayanıklı hem de daha verimli hale getirdi.
#CRISPR/Cas9Domates salatadan çeşit çeşit yemek tarifine mutfakların olmaz olmaz sebzelerinden biri. Genellikle de kabukları soyularak tüketimi tercih ediliyor. Ancak domates kabuklarını çöpe atmak yerine farklı şekillerde değerlendirmek mümkün. Bunlardan biri de salça yapımında kullanmak. Peki domates kabuğundan salça nasıl yapılır, kaç dakika kaynatılır? İşte evde domates kabuğundan salça yapımının püf noktaları...
#DomatesGünümüzde birbirinden farklı yemekler yapılabilir. Yemeklerde kullanılan besinler de farklılık gösterir. Her sebze ve meyve zamanında yeniliyor. Bazı sebze ve meyveler ise kurutularak tüketilebilir. Domates nasıl kurutulur ve saklanır? Evde fırında, ipte ve güneşte çeri, armut ile dilimli domates kurutma nasıl yapılır? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#DomatesGeçen ay Instagram’da rengârenk domateslerin olduğu bir fotoğraf paylaştık, altına da “Evet, bu yaz OD Bahçe’de yetiştirilen ve mutfağımıza taşınan domatesler tam 105 çeşit” diye yazdık. “Gerçekten bu kadar çok çeşit domates var mı” diye çok soran oldu. Var. Ve amacımız, farklı domateslerin farklı lezzet profillerini tadabilmek. Size Egeli bir şef olarak çocukluğumdan bugüne domatesin hayatımdaki yerini anlatmak istedim...
#Yazİstanbul Pendik'te bir markette, kasalarca domatesin çöpe döküldüğü görüntüler sosyal medyada yer aldı. Markette incelemelerde bulunan İstanbul Ticaret İl Müdürlüğü'nden konuya ilişkin açıklama yapıldı. Markette yapılan denetimde, 20 ürünün fiyat etiket yönetmeliğine aykırı olduğu tespit edilmesi üzerine işletmeye idari para cezası uygulandığı ifade edildi.
#Pendikİstanbul Pendik'te bir markette, kasalarca domatesin çöpe döküldüğü görüntüler sosyal medyada yer aldı. Markette incelemelerde bulunan İstanbul Ticaret İl Müdürlüğü'nden konuya ilişkin açıklama yapıldı. Markette yapılan denetimde, 20 ürünün fiyat etiket yönetmeliğine aykırı olduğu tespit edilmesi üzerine işletmeye idari para cezası uygulandığı ifade edildi.
#PendikGeçen hafta sonu Kapadokya’da konakladığım otel ve hemen döner dönmez gittiğim Tarabya sahildeki restoran, bana bu ülkede güzel şeyler de oluyor dedirten iki yeni mekândı. Farklı bakış açılarıyla tasarlanmış bu mekanların hem ülke turizmine hem de gastronomisine büyük katkısı olacağından, yeni bir anlayış getireceğinden hiç kuşkum yok...
#Müge AkgünBalıkçı Kahraman hem İstanbul’un hem de Türkiye’nin klasikleşmiş balıkçılarından. Kalkanıyla biliyoruz ama salatası da, ızgara kalamarı da bir o kadar ünlü; lakerdası, kabak tatlısı, ekmeği de bir o kadar lezzetli. “Başka türlü olmaz” diyerek haftanın 7 günü restoranda olan Kahraman Altun’la mutfağına girdik, sonra da birlikte yemeklerini yiyip sohbet ettik.
#Melis YılmazŞef restoranlarının alameti farikasıdır imza tabakları... 2007’de Avustralya’da açtığım ilk restoranım Efendy’den itibaren her menümde mutlaka yer bulan kadayıf karides, benim için böyledir. İlk kez ben yapmadım ama kendi yorumumla birleşen haliyle lezzetinin zirvesine çıkan bu yemeği tüm detaylarıyla yazdım bu hafta...
#Somer SivrioğluHürriyet Gazetesi’nin başkent Ankara’ya özel sayfalarında başlattığımız ‘KENT SOHBETLERİ’, yeni konular ve konuklarıyla devam ediyor. Bugünkü konuğumuz Ayaş Belediye Başkanı İzzet Demircioğlu oldu.
#Ayaş Belediye Başkanı İzzet DemircioğluYeni yılı birlikte karşılamak istediğimiz pek çok kişi vardır ama herkesle aynı anda program yapmanın imkânsızlığını da göz ardı edemeyiz. Böyle geniş ve birbirinden farklı arkadaş grupları için yılbaşı öncesi dönemde ‘erken yeni yıl partileri’ düzenlemek âdettendir. Bir hafta iş arkadaşlarıyla, birkaç gün sonra mezun gruplarıyla ya da tüm kuzenler buluşarak yapılacak büyük partiler için evde hızlıca hazırlanacak leziz ve şık sofralarda hindi gibi alışılmış ve görkemli tabaklar değil, şaşırtıcı ve pratik lezzetler olur. Bu tarz sofralarda sizi bir şef edasıyla gururlandıracak harika tarifler aldık.
#Yazgı PatarYüzyıllardır her tabakta bir hikâye anlatıyor İtalyan yemekleri. Bu hikâyeler bazen bir avluda kurutulan makarnanın kokusunda, bazen de odun ateşinde ağır ağır pişen bir et yemeğinin sıcağında saklıdır. Bugün de sizi, sofraların kahramanı olan bir İtalyan klasiğiyle tanıştırmak istiyorum: Costine di manzo, yani dana kaburga.
#Danilo Zanna‘Hemme’nin Öldüğü Günlerden Biri’ kendisine küfreden işverenini öldürmek için yola çıkan ama hayatın akışı içinde öfkesi eriyen Eyüp’ün öyküsünü anlatıyor. Murat Fıratoğlu’nun bu ilk uzun metrajı Adana Altın Koza’da Nuri Bilge Ceylan başkanlığındaki jüriden En İyi Film Ödülü’nü, Venedik’te de Orizzonti Jüri Özel Ödülü’nü aldı. Ankara Film Festivali’nde de En İyi Film, En İyi Yönetmen ve En İyi Kurgu ödüllerine uzandı.
#Uğur VardanManisa’nın Saruhanlı ilçesindeki evinden yaklaşık 14 ay önce 'Gazze’ye savaşmaya gidiyorum' diyerek çıkan, Suriye’de rejim güçleri tarafından yakalanıp, tutuklanan Engin Arslan (30), özgürlüğüne kavuşmasının ardından Manisa’nın Saruhanlı ilçesindeki evine ulaştı. Ailesi tarafından kapı önünde karşılanan Arslan yaşadıklarını anlatırken, annesi Sultan Arslan gözyaşlarını tutamadı. Engin Arslan, bir fırından alışveriş yapmak için Türk parası verince yakalandığını belirterek, "3 kez işkence gördüm. Demir bir sopa ile yere yatırıp, dışarı çıkardılar" dedi.
#Engin ArslanManisa’nın Saruhanlı ilçesindeki evinden yaklaşık 14 ay önce 'Gazze’ye savaşmaya gidiyorum' diyerek çıkan, Suriye’de rejim güçleri tarafından yakalanıp, tutuklanan Engin Arslan (30), özgürlüğüne kavuşmasının ardından Manisa’nın Saruhanlı ilçesindeki evine ulaştı. Ailesi tarafından kapı önünde karşılanan Arslan yaşadıklarını anlatırken, annesi Sultan Arslan gözyaşlarını tutamadı. Engin Arslan, bir fırından alışveriş yapmak için Türk parası verince yakalandığını belirterek, "3 kez işkence gördüm. Demir bir sopa ile yere yatırıp, dışarı çıkardılar" dedi.
#Engin ArslanÇin tuzu Pakistan’da yasaklandı, birçok ülkede kullanımı kısıtlandı, Dünya Sağlık Örgütü’nün ‘en zararlı yiyecekler’ listesi içeriklerinde yer alıyor. Peki Çin tuzunu bu kadar sağlıksız hale getiren şey ne? Sağlığa ne gibi etkileri var ve en önemlisi Türkiye’de kullanımı ne durumda?
#Çin TuzuÖzellikle yurt dışında bir kente gittiğinizde sizi karşılayan pasaport polisinin tavrından havasına, kaldığınız otelden gittiğiniz restoranlara birçok ayrıntı o seyahatin ruhunu belirler. Özellikle de o kenti daha önce çeşitli nedenlerle dört beş kez ziyaret etmiş, tarihi ve turistik yerlerini dolaşmışsanız farklı beklentileriniz olur.
#Müge AkgünÖğünlerimizin vazgeçilmezi, sofralarımızın demirbaşı salatalar. Ortaya paylaşımlık veya doyurucu bir öğün olarak tercih ediyoruz... Klasikten sıkıldıysanız malzemelerle oynayıp yeni salatalar hazırlayabilirsiniz. Yaptığı değişik ve doyurucu salatalarla gurmelerden daima tam puan alan Tuzz’un şefi Nilay Lale’den ilham verici, farklı salata tarifleri aldık.
#SalataKariyer hayatımın en önemli yemeklerinden biri olan ördek pastilla ile ilgili anılarımı ve tarifini sizlerle paylaşmak istiyorum. Değerli şef Greg Malouf’tan öğrendiğim, orijinali güvercinle yapılan bu Fas yemeği servis sırasında da görsel bir şölen sunuyor.
#Somer SivrioğluKendisi için ‘TBMM’nin en çalışkan vekillerinden’ biri diyebiliriz. Geçen sekiz yıldaki karnesi şöyle; 10 binin üzerinde soru önergesi, 518 kanun teklifi, 552 Meclis araştırması ve binden fazla basın toplantısı… Asıl faaliyet alanı ve en mutlu olduğu yerse kırsal. Tarım konuşurken yüzü gülüyor, gözleri parlıyor. Bir ‘köy çocuğu’ olarak büyümüş, her bölgenin ürününü coğrafi adıyla biliyor. Lakabı: ‘Çiftçi Baba!’ CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ile eski albümleri karıştırdık…
#Ömer Fethi GürerŞıhıl Mahşi (Şeyh-ül Mahşi), bir çeşit kabak dolması yemeği. Bildiğimiz kabak dolmasından farkı ise kabakların oyulmasının ardından kızartılmasıdır. Dolmaların Şahı anlamına gelen bu nefis tarif, kıymalı iç harcı ile lezzet dolu. Fırından alınca üzerine eklenen sos ve yoğurtla da tadına doyum olmuyor. Şıhıl mahşi tarifi ve yapımını sizin derledik. Şimdiden afiyet olsun...
#Şıhıl Mahşi TarifiŞalgam dolması, Sivas mutfağının enfes lezzetlerinden biri. Bu lezzet bildiğimiz dolmalarda biraz farklı. Ayrıca farklı yörelerde de yapılmaktadır. Yapılan yöreye göre iç harcında pirinç veya bulgur kullanılır. Sofranızda farklı bir lezzete yer vermek isterseniz, şalgam dolması tarifi ve yapılış aşamaları hemen aşağıda. Şimdiden afiyet olsun...
#Şalgam Dolması TarifiYazın kavurucu sıcağını üzerinden atan Akdeniz’in dingin, Karadeniz’in esintili, Ege’nin gölgeli duraklarında mutlaka mola verdirecek çok lezzetli adresleri derledim. Yollarda bulacak, tadına doyamayacaksınız. Köftecilerden esnaf lokantalarına bu geniş yelpazede her zevke uygun bir seçenek var.
#KaradenizEtkileyici tarihi binalarda hizmet veren üç ayrı restoranda üç farklı gastronomi deneyimi yaşamak için Floransa’dayız. İlhamını Michelangelo’nun eserlerinden alan La Loggia ilk durağımız. Ardından şehrin göbeğindeki ikonik yapılardan birinde hizmet veren Four Seasons Hotel Firenze’deki Il Palagio’ya geçiyoruz. Son durağımızsa tarih kokan ambiyansıyla sizi hemen etkisi altına alan Locale Firenze.
#FloransaGüveçte yemeklerin yavaş yavaş pişmesi ve toprağın verdiği o lezzet adeta vazgeçilmezdir. Eğer siz de gerçek bir et severseniz bu güveç tarifine bayılacaksınız. Peki, güveç kapama tarifi nasıl yapılır, malzemeleri neler? İşte, damak çatlatan güveç kapama malzemeleri ve yapımı...
#Güveç KapamaLahana, salatalık, turşu, biber, domates ve daha fazlası... Çeşit çeşit turşular yaz kış demeden soframızda yemeklerin leziz birer yancısı olarak yer alıyor. Turşuları evde yapmak ise lezzeti ikiye katlıyor. Ev yapımı turşunun sağlık açısından birçok faydasının bulunduğunu söyleyen Prof. Dr. Muhsin Konuk, "Ev yapımı turşunun sindirim sistemi üzerindeki en önemli etkisi; oldukça fazla miktarda lif içermesinden dolayı kabızlığı önleme özelliğidir" dedi ve ev yapımı turşu hakkında önemli bilgiler verdi.
#Evde Turşu YapımıTarım Kredi Kooperatif marketleri indirimli ürünler kataloğu ile 20-29 Kasım ürünleri ve indirimli fiyat listesi belli oldu. Tarım Kredi Kooperatif kataloğunda yer alan yeni ürünler, uygun fiyatlarda market raflarında müşterilerle buluşuyor. Tarım Kredi marketlerinde dana etli mini içli köfte 150 g 41,90 TL, tam yağlı yoğurt 3000 g 97,5 TL, yarım yağlı tost peyniri 1000 g 189 TL, kefir 19,90 TL, domates salçası 39,90 TL'den raflarda müşterileri bekliyor. Peki Tarım Kredi Kooperatif marketlerinde hangi ürünler indirimli, neler var? İşte 20-29 Kasım 2024 yeni Tarım Kredi Kooperatif indirimli ürünler kataloğu tamamı ve fiyat listesi...
#Tarım Kredi Kooperatif Marketleri Aktüel Ürünler KataloğuSon dönemde hızla yaygınlaşan çiğ beslenme akımı, sebzeleri pişirmeden tüketmenin besin değerini artırdığını ve vücuda daha faydalı olduğunu savunuyor. Ancak araştırmalar bunun tüm sebzeler için geçerli olmadığına işaret ediyor. Peki hangi sebzeyi çiğ hangisini pişmiş yemek daha faydalı?
#SağlıkSingapurlu bir pratisyen hekim olan Dr. Samuel Choudhury'ye göre, bir süredir dolapta bekleyen patatesler potansiyel olarak ölümcül bir toksin barındırıyor olabilir. Dr. Choudhury’un Instagram'da takipçileri ile paylaştığı bir videoda, filizlenmiş patateslerin yanı sıra yeşile dönmüş patateslerden de uzak durulmasını tavsiye etti.
#Filizlenmiş Patates