Kadın sağlığı konusunda son yıllarda birçok farkındalık çalışması yürütüldü. Meme kanseri için “pembe kurdele”, rahim ağzı kanserine karşı aşı çalışmaları, kadınlara düzenli ve ücretsiz tarama yapan Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) Danışmanlığı Merkezleri bunlardan bazıları. Ancak eğitimli kesimde dahi sağlık kontrollerine yeterli özenin gösterilmediği görülüyor.
#Kadın SağlığıHasta ve danışanların internetteki aramalarına ilişkin araştırmaya göre, cilt hastalıkları Türkiye genelinde en çok aranan hastalıklar arasında ilk sırada yer alırken, aramalar "ben" ve "cilt lekeleri" özelinde yüzde 7,7'lik bir dilimle başı çekiyor. Kadınlar yüzde 59,5'lik oranla sağlık aramalarında teknoloji kullanımında erkeklere göre daha aktifken, 25-34 yaş grubu yüzde 43,2'lik oranla en aktif grubu oluşturuyor. En çok aranan 30 hastalık içinde herhangi bir kanser araması görülmezken, bunun nedeni, arama ve bilgi alma aşamasında, teşhis konulana kadar kimsenin kendisine "kanser" gibi bir rahatsızlığı konduramaması olarak yorumlanıyor.
#Ciltİlber Ortaylı’yı bilmeyen yok ve sanırım bu kadar geniş bir kitle tarafından tanınan ender tarihçilerden kendisi. Seviliyor ve sayılıyor olması boşuna değil. Sadece ülkemizde değil dünya çapında saygın bir yere sahip olan Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın yazdığı onlarca kitap, verdiği yüzlerce seminer, konferans, ana dili gibi konuştuğu beş dil ve bir çok diğer diller, durmadan anlattığı Türkiye’nin tarihi ve dünya tarihi ile olan o muazzam bilgi haritasından bizlere sunduğu perspektif ile bambaşka vizyonlar sunan çok değerli bir isim ile bir araya gelmekten mutluluk duydum. Çok kısa bir zaman diliminde, olabildiğince merak ettiklerimizi sormaya çalıştım. Ama her soruya kısa cevaplar yerine engin bilgi deryasından iç içe geçmiş onlarca sorunun yanıtları içinde buldum kendimi. Müthiş keyifliydi… Sınırlı zamanda, kısa bir sohbet oldu ama daha detaylı ve uzun bir röportaj için hem kendime hem sizlere buradan söz vereyim. Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de kıymetlimiz Prof. Dr. İlber Ortaylı ile sizleri baş başa bırakıyorum.
#Sponsorlu İçerikİlber Ortaylı’yı bilmeyen yok ve sanırım bu kadar geniş bir kitle tarafından tanınan ender tarihçilerden kendisi. Seviliyor ve sayılıyor olması boşuna değil. Sadece ülkemizde değil dünya çapında saygın bir yere sahip olan Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın yazdığı onlarca kitap, verdiği yüzlerce seminer, konferans, ana dili gibi konuştuğu beş dil ve bir çok diğer diller, durmadan anlattığı Türkiye’nin tarihi ve dünya tarihi ile olan o muazzam bilgi haritasından bizlere sunduğu perspektif ile bambaşka vizyonlar sunan çok değerli bir isim ile bir araya gelmekten mutluluk duydum. Çok kısa bir zaman diliminde, olabildiğince merak ettiklerimizi sormaya çalıştım. Ama her soruya kısa cevaplar yerine engin bilgi deryasından iç içe geçmiş onlarca sorunun yanıtları içinde buldum kendimi. Müthiş keyifliydi… Sınırlı zamanda, kısa bir sohbet oldu ama daha detaylı ve uzun bir röportaj için hem kendime hem sizlere buradan söz vereyim. Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de kıymetlimiz Prof. Dr. İlber Ortaylı ile sizleri baş başa bırakıyorum.
#1Sağlık Bakanlığı 36 bin sözleşmeli sağlık personeli alımı başvuruları için beklentiler yoğunlaştı. Geçtiğimiz nisan ayında yayımlanan Resmi Gazete'de Sağlık Bakanlığı sözleşmeli personel alımı yapılacağını duyurmuştu. İlanın üzerinden iki ay geçmesiyle beraber adaylar başvuru için yoğunlaştı. Karara göre 1 diyetisyen, 9 ebe, 2 hemşire, 25 sağlık memuru, 1 sağlık teknikeri, 3 bin 498 tabip, 32 bin 464 de uzman tabip istidamı sağlanacak. Başvurularını yapacak olan adaylar tercihlerini ÖSYM’nin internet sitesi üzerinden yapması bekleniyor. Sağlık Bakanlığı personel alımı KPSS tercih kılavuzu ile beraber özel ve genel başvuru şartları ile tercih tarihleri netlik kazanıyor. Peki, 2024 Sağlık Bakanlığı 36 bin personel alımı başvurusu başladı mı? Sağlık Bakanlığı personel alımı ne zaman? İşte, o konu hakkında ayrıntılı bilgiler.
#Sağlık Bakanlığı Personel AlımıMemur maaşı zam farkı ödeme tarihleri 2024, temmuzun son haftası yaklaşırken kamu çalışanlarının odaklandığı konulardan oldu. Yılın ilk altı ayında yapılan memur temmuz zammı sonrası gözler 14 günlük zam farkı ödeme takvimine çevrildi. Öğretmen, doktor, avukat, mühendis, polis, hemşire ve diğer meslek gruplarında çalışan memurlar ve memur emeklilerine toplamda yüzde 19,31 artış yapıldı. Aynı dönemde SSK ve Bağ-Kur emekli aylıklarında ise yüzde 24,73 artış sağlandı. Böylece en düşük memur maaşı 32 bin 861 liradan 39 bin 177 liraya, en düşük memur emekli aylığı 14 bin 741 liradan 17 bin 587 liraya yükseldi. Zam oranlarıyla beraber memur maaş farkı ödeme tarihine gözler çevrildi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ödemeleri de ilgilendiren kararnameyi imzaladı. Peki, temmuz memur maaşı ne zaman yatacak, yattı mı? Memur maaşı zam farkı ayın kaçında verilecek? İşte, memur zammı ödeme takvimi ile ilgili ayrıntılar.
#Memur Maaşı Zam FarkıEmeklilere maaş farkı yattı mı, ne zaman yatacak? sorularının yanıtı 2.5 milyon emekli tarafından merak ediliyor. Memur emeklisi ve memur maaş farkı ödeme tarihi 2024 açıklandı! SGK Emekli Sandığı'ndan aylık alanlar için zam farkı ödeme tarihlerini duyurdu. Asgari ücretin ardından belli olan zamlı memur maaşlarıyla birlikte zam farkları oluştu. Memur maaşı zam farkı ödeme tarihi Ocak 2024, ayın son günlerinde araştırmalar arasında yer alıyor. Enflasyon rakamlarıyla memur ve memur emeklilerinin 2024 yılının ilk 6 ayında alacağı zamlı maaşlar belirlendi. Öğretmen, doktor, avukat, mühendis, polis, hemşire ve diğer meslek gruplarında çalışan memurlar ve memur emeklilerine toplamda yüzde 49,25 artış yapıldı. Böylece 2024 Ocak zammı ile en düşük memur maaşı 22 bin 17 liradan 32 bin 861 liraya, en düşük memur emekli aylığı da 9 bin 876 liradan 14 bin 741 liraya yükseldi. Memur ve memur emeklilerinin maaşları her ayın 15'inden itibaren işlemeye başlıyor. 15 Ocak-15 Şubat arasında yeni maaşlar işlediği için Ocak ayının 14 gününe ilişkin maaş farkı ödemesi yapılması gerekiyor. Peki çalışan memur ve memur emeklisi maaş farkı ne zaman ayın kaçında yatacak? İşte ödeme takvimi bilgisi!
#Memur Zam Farkı 2024Memur maaşı zam farkı ödeme tarihi 2024, ocak ayının son günlerine gelinmesiyle kamu çalışanlarının odaklandığı konulardan oldu. Enflasyon rakamlarıyla memur ve memur emeklilerinin 2024 yılının ilk 6 ayında alacağı zamlı maaşlar belirlendi. Öğretmen, doktor, avukat, mühendis, polis, hemşire ve diğer meslek gruplarında çalışan memurlar ve memur emeklilerine toplamda yüzde 49,25 artış yapıldı. Böylece 2024 Ocak zammı ile en düşük memur maaşı 22 bin 17 liradan 32 bin 861 liraya, en düşük memur emekli aylığı da 9 bin 876 liradan 14 bin 741 liraya yükseldi. Zam oranlarıyla beraber memur maaş farkı ödeme tarihine gözler çevrildi. Peki, MEMUR MAAŞI ZAM FARKI ÖDEME TARİHİ 2024 | Çalışan memur ve memur emeklisi 14 günlük maaş farkı ne zaman yatacak, şubat ayında mı ödenecek? İşte ödeme takvimi bilgisi!
#Memur Zam Farkı 20247. Dönem Kamu Toplu Sözleşme 1. Görüşmesi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan başkanlığında yapıldı. İlk toplantı 3 saat 15 dakika sürdü. Görüşme öncesi açıklama yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan "Eğitim, sağlık, adalet gibi diğer kamusal alanlardaki çalışan sayımızı sürekli artırdık. Kamu çalışanlarımızı enflasyona ezdirmedik" dedi. Görüşme sonrası açıklama yapan Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın ise “Çalışanlar arasındaki ücret makasları bu anlamda şu an en büyük tartışma konusu. O yüzden hem çalışanlar arasında ücret makasının kapatılması ve gelir adaletinin sağlanması konusunda toplu sözleşmeyi bir fırsat olarak görüyoruz. 14 Ağustos Pazartesi günü heyet geniş olarak bugünkü gibi tekrar bir araya gelecek ve kamu işveren heyeti teklifini sunmuş olacak” ifadelerini kullandı.
#MemurABD'nin New York eyaletine bağlı Buffalo kentinde bir süpermarkette silahlı saldırı düzenleyerek 10 kişiyi öldüren saldırgan, hakkında eyalet tarafından yöneltilen cinayet, nefret suçu ve nefret kaynaklı iç terörizm suçlamalarının hepsini kabul etti.
#ABDSağlık Bakanlığı personel alımında süreç başlarken, Bakan Koca'dan atama takvimi hakkında açıklama geldi. Geçtiğimiz aylarda Resmi Gazete'de yayımlanan ilana göre 2022 yılının sonuna kadar doktor, ebe, hemşire, sağlık memuru gibi kadrolardan Sağlık Bakanlığı'nda çalışmak üzere sağlık personeli alımı yapılacağı bildirilmişti. Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan Bakan Koca, 27 bin hekimin açıktan atama yapılacağı tarihi duyurarak, 32 bin tıbbi sekreter alınacağını söyledi. Peki, Sağlık Bakanlığı 27 bin doktor ataması ne zaman? İşte, o konu hakkında bilgiler.
#Sağlık Bakanlığı1 milyondan fazla öğrencinin ter döktüğü LGS sonuçlarına göre bu sene başarı oranı da arttı şampiyon sayısı da. Bu yıl LGS’de 193 öğrenci tüm soruları doğru yanıtlayarak 500 tam puan aldı. Geçen yıl şampiyon sayısı 97’ydi. 400-500 arasında puan alan öğrenci oranı da geçen seneye göre artış gösterdi.
#LGS2020 insanlığın yaşadığı en zor yıllardan biri olarak tarihe geçti. Dünyayı kasıp kavuran ve adeta distopik bir hikâyenin ortasındaymış gibi hissetmemize neden olan pandemi o yıl başladı. 2021’de pandemi kısıtlamalarına alıştık; uzaktan eğitim, maske-mesafe-hijyen kuralı, hafta sonu sokağa çıkma yasakları hayatımızın ‘normali’ oldu. Kısıtlamaların esnetildiği 2022’ye Omikron varyantının hafif semptomlarının yarattığı umutla girdik. İşte salgının başından bu yana yaşadıklarımız...
#PandemiYeni bir yılla girerken, yeni başlangıçlar yapıyor ve hedefler belirliyoruz. Fakat çok kısa bir süre sonra aldığımız kararları hayata geçirecek motivasyonu kendimizde bulamıyor, pes ediyoruz. Özellikle, sağlıklı bir yaşam için düzenli egzersiz ve diet yapma kararında oldukça zorlanıyoruz. Kararlı bir şekilde sağlıklı kiloya ulaşmak için doğru ve sürdürülebilir egzersiz programına kararlılıkla uymak için atılacak adımları uzmanlara sorduk...
#SPORİklim krizine bağlı mevsimsel değişkenlikler kendini göstermeyi sürdürüyor. Son olarak leyleklerin bu yılki göç takvimini analiz eden ve ‘Bunu ilk kez gözlemliyoruz’ diye yorumlayan akademisyen uyardı: Önümüzdeki kış gerçekten çok çetin geçecek. Üşümeye hazır olalım…
#İklim KriziCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TRT ortak yayınında yeni anayasa çalışmaları, salgında normalleşme, terör örgütleriyle mücadele ve ekonomideki gelişmelere ilişkin soruları cevapladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, muhalefetteki cumhurbaşkanı adayı tartışmalarıyla ilgili olarak, "Sıkıntı diğer tarafta. Onlar ne yaparlarsa yapsınlar, bizi ilgilendirmiyor" ifadelerini kullandı. Erdoğan ayrıca petrol ve doğalgaz aramalarıyla ilgili olarak bir 'müjde' açıklayacağını belirterek, " Cuma günü Zonguldak'ta bir müjde açıklayacağız. Zonguldak'ta Uzun Mehmet Camii'nin açılışını yapacağız. Oradan da Kanuni sondaj gemimizle bağlantımızı kuracağız. Oradan açıklamamızı yapacağız" dedi
#ErdoğanTürkiye 17 günlük tam kapanmanın ardından 1 Haziran itibarıyla atılacak normalleşme adımlarına kilitlenmişken, Koronavirüs Bilim Kurulu bugün hayli önemli bir toplantı gerçekleştirdi. Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci çiftinin ortak olduğu BioNTech şirketiyle 90 milyon doz Covid-19 aşısı için anlaşma yapılırken, bugünkü toplantıya Prof. Dr. Şahin ve Dr. Türeci de katıldı. 17.00'da başlayan toplantı az önce sona ererken, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, tüm Türkiye'nin merakla beklediği gelişmeleri kamuoyuyla paylaşmak üzere kameraların karşısına geçti. Basın toplantısına katılan Uğur Şahin, 120 milyon doz BioNTech aşısı için anlaşmaya varıldığını duyurdu. Bakan Koca ise bu aşıların hepsinin 4 ay içinde Türkiye'ye geleceğini belirtti. Bakan Koca, BioNTech aşılarının tedariğinde sorun yaşanmazsa haziran ayında aşılamada 20 yaşa kadar inilebileceğini ifade etti.
#Bilim KuruluTüm dünyada estetik dermatoloji alanında yapılan en sık uygulama dolgu uygulamalarıdır. Her yıl uygulama sıklığının diğer tüm uygulamalara göre daha hızlı arttığını ve uzun yıllar boyunca da böyle olacağını belirten Dermatoloji Uzmanı Dr. Yusuf Topal, dinamik dolgu uygulamasıyla ilgili önemli bilgiler verdi.
#Dinamik DolguE Nabız giriş işlemi ile Sağlık Bakanlığı envanterinde kayıtlı olan tüm kişisel bilgileri görüntülemek mümkün oluyor. E Nabız şifresi aracılığıyla giriş yapabilen vatandaşlar, dilerlerse E-Devlet üzerinden de giriş yapma imkanına sahip olabiliyor. İlk giriş esnasında E-Nabız kayıt aşamalarının tamamlanması gereken sistemde, son gidilen hastaneler, poliklinikler, tahlil sonuçları, doktor değerlendirme modülü, kullanılan ilaçları, aşı takvimi gibi pek çok bilgiye erişmek mümkün oluyor. İşte, E-Nabız giriş ekranı ve kayıt olma aşaması hakkında detaylı bilgiler
#EnabızE Nabız giriş işlemi ile Sağlık Bakanlığı envanterinde kayıtlı olan tüm kişisel bilgileri görüntülemek mümkün oluyor. E Nabız şifresi aracılığıyla giriş yapabilen vatandaşlar, dilerlerse E-Devlet üzerinden de giriş yapma imkanına sahip olabiliyor. İlk giriş esnasında E-Nabız kayıt aşamalarının tamamlanması gereken sistemde, son gidilen hastaneler, poliklinikler, tahlil sonuçları, doktor değerlendirme modülü, kullanılan ilaçları, aşı takvimi gibi pek çok bilgiye erişmek mümkün oluyor. İşte, E-Nabız giriş ekranı ve kayıt olma aşaması hakkında detaylı bilgiler
#E NabızKoronavirüse karşı aşılama hazırlıkları son sürat devam ediyor. Çin’den getirilen 3 milyon doz aşı, uygulanacakları adreslere özel TIR’larla nakledildi. Hastanelerde aşı odaları hazırlandı, 3’er kişilik ekipler oluşturuldu. İşte en geç cuma günü başlaması planlanan aşılamanın detayları ve Türkiye’nin aşı takvimi...
#GazetehaberleriAXA Sigorta, müşterilerinin yanı sıra sağlıklı bir yaşam sürmek isteyen herkesin hizmetine sunduğu AXAFit mobil uygulamasını yeniledi. ‘İyi Yaşam Uygulaması’ olmak üzere yeniden tasarlanan AXAFit ile kullanıcılar daha sağlıklı bir yaşam sürmek için günlük plan oluşturarak atılacak adım sayısı; tüketilecek su miktarı ve hedeflerine uygun kişiselleştirilmiş egzersiz programı gibi özellikler ile günlük hedefler belirleyebiliyor ve hedeflerine ulaşmak için istedikleri sıklıkta hatırlatma mesajları alabiliyor.
#Axa Sigorta