Hamilelikte çok sık duyulan, özellikle anne adaylarını korkutan ve baskı altında hissettiren bazı kulaktan dolma bilgiler var. Bu bilgilerin bir kısmının bilimsel dayanağı olsa da çoğunun en ufak bir gerçeklik payı bile bulunmuyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Kağan Kocatepe'nin desteğiyle 13 önemli soruda doğum rivayetlerine noktayı koyuyoruz...
#Doğum RivayetleriHamilelikte çok sık duyulan, özellikle anne adaylarını korkutan ve baskı altında hissettiren bazı kulaktan dolma bilgiler var. Bu bilgilerin bir kısmının bilimsel dayanağı olsa da çoğunun en ufak bir gerçeklik payı bile bulunmuyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Kağan Kocatepe'nin desteğiyle 13 önemli soruda doğum rivayetlerine noktayı koyuyoruz...
#Doğum RivayetleriEn sık yazım hatası yapılan kelimelerden biri olarak sezeryan sözcüğü ön plana çıkmaktadır. Sadece yazım hatası değil aynı şekilde paralel olarak okuma hatası da ön plana çıkıyor. Peki, sezeryan nasıl yazılır? TDK'ya göre sezeryan kelimesinin doğru yazımı konusunda merak edilen bilgileri derledik.
#Nasıl YazılırKoronavirüs hamileleri nasıl etkiliyor? Hamile birine koronavirüs bulaşırsa ne yapılmalı? Bu dönemde hangi doğum yöntemi tercih edilmeli? Koronavirüs testi pozitif çıkan kişiler emzirebilir mi? Kadın Hastalıkları ve Doğum / Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite Uzmanı Doç. Dr. Nermin Köşüş, koronavirüs ve hamilelik konusunda kapsamlı bir rehber hazırladı.
#HamileKoronavirüs enfeksiyonu dünyada yayılarak bir pandemiye dönüştü. Gebelerde genel popülasyona göre artmış bir duyarlılık bildirilmedi. Ancak gebelerin hastalıklara karşı hamile olmayanlara göre daha duyarlı olmaları gerektiğini belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Esra Çabuk Cömert, konuyla ilgili anne adaylarına önemli bilgiler verdi.
#KoronavirüsÇocuk sahibi olmak isteyen kişiler, tıpta yaşanan gelişmelerle son yıllarda başarılı yöntemlerle bebek sahibi olabiliyorlar. Hamile kalmak isteyen kadınlar için, ülkemizde geliştirilen yöntemler her geçen gün artarken, yaşlanan kadın yumurtasına, yine kendi öncü hücreleriyle ‘gençlik aşısı’ yapılmaya başlandı. Mitokondri nakli olarak tanımlanan bu yöntem birçok vatandaş tarafından araştırılıyor. Peki, mitokondri nakli nedir? Mitokondri nakli kimlere yapılır?
#Doğum YöntemiHamilelik süresince kendisi ve bebeği için en doğru doktoru ve doğum yöntemi araştıran anne adaylarının merak ettiği sorulardan bir tanesi de çocuğunu nerede ve ne şekilde dünyaya getireceğidir. Dünyada artık birçok yerde farklı doğum yöntemleri uygulandığını belirten Kadın Hastalıkları Doğum ve Perinatoloji Uzmanı Op. Dr. Cengiz Sağıroğlu Türkiye’de ilk kez yapılacak olan ‘ayakta doğum’ ile ilgili ebeveynlerin merak ettiklerini açıklıyor.
#Hamilelikİnsanoğlu var olduğu günden beri milyarlarca kez yinelenen ama aslında her biri diğerlerinden çok farklı eşsiz bir mucize: Doğum... Ve nasıl ki her insanın parmak izi kendine özgü ise doğum anı da kendi parmak izimiz gibidir. Mucizeler kolay gerçekleşmez, bir anda oluvermezler. Peki, ne oldu da milyonlarca yıldır varlığımızı borçlu olduğumuz bu olağanüstü olay son yıllarda günümüz kadınları için korkulu rüya haline geldi? Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümünden Dr. Öğr. Gör. Yusuf Olgaç, adım adım normal doğuma giden mucize sürece dikkat çekti.
#Vajinal DoğumHipnozla doğum tekniği, doğal yollarla doğum yapmak isteyen birçok anne adayının ilgisini çekmeye devam ediyor. Anne adaylarının gevşeme, nefes terapisi ve bağ kurma telkinleriyle hazırlandığı hipnozla doğum tekniği, doğum esnasında huzurlu bir doğuma olanak sağlıyor. İşte, birçok kişinin merakla araştırdığı ve etkilerini merak ettiği hipnozla doğum hakkında detaylı bilgiler
#Hipnozla DoğumProbiyotik Prebiyotik Derneği İkinci Başkanı ve Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Hakan Alagözlü, sezaryenle dünyaya gelen bebeğin hayata 1-0 yenik başladığını söyleyerek, "Eğer bebek anne sütü de almıyorsa 2-0 yenik başlar" dedi.
#Sezaryenle Doğan BebeklerGebeliğin ilk günlerinden itibaren her anne adayının aklını önemli bir soru meşgul ediyor: ‘Normal doğum mu, sezaryen mi?’ Sorunun yanıtını ise anne adayının kemik yapısı, gebeliğin gelişim durumu, doğumun başlangıcı, gidişatı ve önceki doğumlar belirliyor. Anne ve bebeğin sağlığı için uygun olan doğum yönteminin hekim tarafından seçilmesinin en doğru karar olacağını belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Cüneyt Genç, “Normal doğumun gerçekleşebilme ihtimali ilk planda değerlendirilmeli, mümkünse sezaryen birinci tercih olmamalı” dedi.
#Doğum ŞekilleriBir kadının doğasında olan doğum yetisini kullanması için harekete ihtiyacı var, toplumumuzda hamileler “aman rafa uzanma, aman çok yorma kendini” diye aslında hareketsizliğe itiliyor. Modern hayatın etkileri de cabası… Durum böyle olunca doğumda kullanması gereken kasları kullanamıyor, halbuki doğa hamilelere relaksini (esneklik hormonu) doğumda yeterince esneyebilsin diye verdi, gebelikte esneklik hormonu artıyor. Yani her şey doğa tarafından aslında planlanmış, düşünülmüş, ancak bizler onu kullanmıyoruz.
#Hamile Jimnastiği