Ağrısız doğum hakkında bilinmesi gerekenler

Güncelleme Tarihi:

Ağrısız doğum hakkında bilinmesi gerekenler
Oluşturulma Tarihi: Nisan 03, 2019 15:25

Ağrısız doğumun amacı belden aşağısının uyuşturularak ağrının hissedilmesinin engellenmesidir. Peki, ağrısız doğum esnasında anestezi nasıl uygulanır? İşte ağrısız doğum ile ilgili merak edilenler…

Haberin Devamı

Ağrısız doğum ile anne, ağrı stresi olmadığından, daha iyi nefes alır, doktoruyla birlikte doğuma aktif olarak katılarak, bebek için normal doğuma göre çok daha iyi bir ortam hazırlamış olur. Ağrısız doğum hakkında bilinmesi gerekenleri Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Filiz Arslan anlatıyor.

Dr. Filiz Arslan, anne adaylarının artık korkmadan, çekinmeden doğum yapabileceğini söylüyor, “Bebek bekleyen anne adayları için artık korkmak, çekinmek ‘Ben nasıl doğum yapacağım diye!’ kara kara düşünmek sona erdi” diyor.

Günümüzde; bele yapılan ince bir iğneyle, (sancılar basınç şeklinde algılanıyor) anne adayı doğuma aktif olarak katılabilir. Böylece doğum rahat ve kolayca gerçekleşir. Anne sancı çekmediği, bitkinliği, yorgunluğu olmadığı için doğumdan hemen sonra bebeğini kucağına alır, sever ve besleyebilir. Bu yöntemle doğum sonrası ağrılar da tamamen ortadan kalkar.

Haberin Devamı

SON DÖNEMLERİN TERCİHİ

Sezaryen gerektiği durumlarda ise ilave hiçbir müdahaleye ve genel anesteziye (narkoza) gerek kalmadan aynı yolla biraz daha ilaç vererek rahat bir operasyon yapılabilir. Rahim (uterus) ve rahim ağzının kasılmaları, leğen kemiği (pelvis) ile apışarası (perine) dokularının gerilmesi doğumda ağrının kaynaklarıdır. Özellikle ilk doğumlarda ve menstruasyonu (adet) sıkıntılı geçen anne adaylarında bu doğum ağrısı daha da şiddetli olabilir. Doğum eylemindeki bu ağrı; annede morali bozar, yorgunluk ve gerilimin de etkisiyle doğum süresini de etkiler. Bu nedenle ağrısız doğum son dönemlerde çoğunlukla tercih edilir.

Ağrısız doğum hakkında bilinmesi gerekenler

Ağrısız doğum yöntemi konusunda sıklıkla merak edilen sorular…

AĞRISIZ DOĞUM NEDİR?

Rahim kasılmalarıyla oluşan rahatsızlık ve ağrıyı ortadan kaldırmak için belden ilaç enjekte edilerek bu bölgedeki sinirlerin uyuşturulmasıdır.

BÖLGESEL ANESTEZİ NASIL UYGULANIR?

Hasta genelde (sol) yan yatarak veya oturur pozisyonda iken uygulama yeri olan “bel omuru” cildi, enfeksiyon açısından antiseptik solüsyonla silinmekte ve bu bölge steril örtü ile kapatılmaktadır. Yapılacak girişimde ağrı duymamak için 1 cm. çaplı bölgenin derisi-cildi (ince ve kısa uçlu iğne) uyuşturulur. Kalınlığı yaklaşık 1 milimetre olan özel iğne ile anestezi uzmanınca bel omur kemiği arasından geçilerek ciltten yaklaşık 4-6 cm. derinlikteki “epidural” mesafeye ulaşılır. Anestezi doktorunuz uygun bölgeye ulaştığında, iğnenin içinden 0.5 milimetre kadar kalınlıkta incecik bir kateteri (naylon, teflon) yerleştirir.

Haberin Devamı

Artık bu yoldan yani kateterden gerek doğum eylemi ve ağrısız doğum için veya gereğinde “sezaryen” için gerekli olan anestezik maddeler verilebilecek, ağrı ortadan kalkacaktır.

ANNE NE HİSSEDER?

Belirgin olarak ağrılar azalacak, doğum ağrıları tamamen geçecek ancak, rahim kasılmaları hafif bir basınç şeklinde hissedilecektir. Bu da doğumun aşamalarından annenin ağrısız bir şekilde haberdar olmasını ve ıkınarak doğuma katılıp onu çabuklaştırmasını sağlayacaktır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!