Gebelik takibi anne ve bebek için çok önemli bir süreçtir. Gebelik takibi süresince kendi sağlığınızı ve bebeğinizin sağlığı izlenir, beslenme ve aktivite yönergeleri sağlanır, doğum ve doğum sırasında neler bekleyeceğinizi açıklanır ve bebeğin bakımı ve beslenmesi konusunda ipuçları sunulur.
#GebelikBazı baba adaylarında, eşlerinin gebelik döneminde yaşadığı duygusal ve fiziksel değişimler gözlemlenebiliyor. Bunlar hem gebelik boyunca hem de doğum sırasında ya da iki dönemden birinde, fiziksel belirtiler olarak kendini gösteriyor. “Kuvad Sendromu” olarak adlandırılan bu durum, dışarıdan fark edilemeyecek düzeyde ya da gerçek bir ruhsal bozukluk görüntüsü olabiliyor. Uz. Dr. Nehir Kürklü, “Kuvad Sendromu” hakkında bilgi verdi.
#Hamilelik SendromuBeslenmedeki değişiklikler doğurganlığı artırıyor. Peki kadınlarda gebe kalma şansını artırmak ve erkeklerde de sperm kalitesini düzeltmek için ne yemeli, ne yememeli? Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Betül Görgen, sizler için mükemmel bir üreme diyeti hazırladı.
#ÜremeGebeliğin 7. haftasında ne gibi gelişmelerin olduğu, anne karındaki bebekleri hangi durumların beklediği ve gelişim süreci, anne adayları tarafından merak ediliyor. Gebeliğin 7. haftasına dair merak ettikleri konuları sorgulayan vatandaşlar, bu dönem hakkında bilgi edinmek için internette araştırma yapıyor. Peki, gebeliğin 7. haftasında ne olur? Gebeliğin 7. haftasında bebekte hangi gelişmeler olur?
#Gebeliğin 7. Haftası- Van'da açılan gebe eğitim sınıflarıyla normal doğum oranlarında artış oldu - Geçtiğimiz yıl kentteki 29 bin 844 doğumdan 20 bin 162'si normal doğumla gerçekleşti - Sağlık Müdürü İmren: "Bakanlığımız sezaryen oranlarıyla ilgili Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği ile Kadın ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Başhekimliği'ne teşekkür belgesi gönderdi"
Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsünce hazırlanan 2013 Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırmasına (TNSA-2013) göre, toplam nüfusun yüzde 26'sının 15 yaşın altında olduğu Türkiye'de, 65 yaş ve üzeri nüfusun oranı ilk kez yüzde 8'e ulaştı. Söz konusu oran yaşlanan Avrupa ülkelerinde oldukça yüksek. TÜİK'e göre 2013 yılı sonunda Türkiye'nin nüfusu 76 milyon 667 bin.
Son günlerde büyük yankı uyandıran, gebelik testi pozitif çıkan kadınlara fişleme yapıldığı ve iletişim bilgilerinin kaydedildiği haberleri üzerine Sağlık Bakanlığı bugün yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada böyle bir takip için herhangi bir genelgenin bulunmadığı belirtildi. Bakanlık'tan yapılan yazılı açıklama şu şekilde:
Kadının Statüsü Genel Müdürlüğünce hazırlanan Türkiye'de Kadının Durumu Aralık 2010 raporuna göre, halen 4 milyona yakın kadın okuma-yazma bilmiyor. Bunların 2,5 milyonu 50 ve üzeri yaş grubunda bulunurken, 6-24 yaş arasında 220 bin kadın okuma yazma bilmiyor.
Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü’nün (KSGM) verilerine göre, Türkiye’de ilköğretimde çalışan kadın öğretmenlerin oranı yüzde 50,4 olmasına karşın okul müdürleri ve müdür yardımcılarının sadece yüzde 9’u kadınlardan oluşuyor. Ayrıca, 81 ilin belediye başkanının 2’si, 923 ilçe belediye başkanının ise sadece 15’i kadın.
Türkiye'yi Güney Afrika'nın gerisinde, 126. sırada gösteren “Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Endeksi”nin gerçekleri yansıtmadığı, endeksin, tüm girişimlere rağmen geçen yıl olduğu gibi bu yıl da çeşitli uluslararası kuruluşların 2005, 2007 ve 2008 yılı raporlarından hazırlandığının ortaya çıktığı bildirildi.
Uzmanlar düşük doğum ağırlıklı bebeklerin yaşamlarında bazı hastalıklarla karşılaşma riskinin daha yüksek olduğunu belirterek, “Doğumda küçük olup sonradan hızla kilo alan ve şişmanlayanlarda şeker hastalığı, hipertansiyon ve kalp hastalıkları daha sık görülür. Doğumda en zayıf olanlar metabolik sendrom, şeker hastalığı ve kolesterol açısından 18 kat daha risklidir” uyarısında bulundu.