Hamilelikte 5. hafta

Güncelleme Tarihi:

Hamilelikte 5. hafta
Oluşturulma Tarihi: Şubat 07, 2014 09:00

Bebeğiniz bu haftada yaklaşık bir susam tanesi büyüklüğüne ulaştı.

Haberin Devamı

Hamileliğinizin 5. haftasında vücudunuz ve bebeğinizdeki gelişmeler neler?

Bebeğiniz artık bir susam tanesi kadar

Rahminizdeki embriyo, büyük bir süratle büyüyor. Bu zamanda bebeğiniz yaklaşık bir susam tanesi büyüklüğünde ve insandan çok minicik bir kurbağa yavrusuna benzer. Şu an vücudu üç tabakadan oluşuyor – ektoderm (iç deri), mezoderm (orta deri), endoderm (dış deri) – bunlar sonraları organ ve dokuların formlarını oluşturacaklar. Bebeğinizin beyin, omurilik, omurga ve sinirlerinin filizleneceği Nöral Tüp (Sinir Yolu), ektoderm denilen en üst tabakada gelişmeye başlar. Bu tabaka aynı zamanda onun deri, saç, tırnak, meme, ter bezi ve diş minelerinin gelişimini sağlar. Kalp ve dolaşım sistemi, orta tabaka yani mezodermde şekillenmeye başlar. (Hatta bu hafta bebeğinizin minik kalbi haznelere bölünmeye, atmaya ve kan pompalamaya başlıyor.) Mezoderm aynı zamanda bebeğinizin kas, kıkırdak, kemik ve deri altı dokularını da şekillendirir. Üçüncü tabaka yani endoderm ise, bebeğinizin akciğer, bağırsak, tam gelişmemiş idrar sistemi, karaciğer, tiroit ve pankreas gibi organlarını şekillendirir. Bu sırada, bebeğe gıda ve oksijen sağlayan plasenta ve göbek bağı ise, görevini yapmaya devam eder.

Not: Her bebek rahimde bile farklı bir gelişim gösterebilir. Bu bilgiler, bebeğinizin gelişimi hakkında size genel bir fikir vermesi amacıyla verilmiştir.

3. bölümde ise akciğerlerin yerleri, bağırsaklar ve idrar yolları gelişecektir. Aynı anda bebeğin gelişiminde bunlar olurken plasentada da değişimler ve yeni oluşumlar meydana gelmektedir. Bebeği besleyecek ve oksijenin bebeğe ulaşmasına yardımcı olacak, CV adı verilen doku ve kordon bağı fonksiyonlarına başlamıştır. Eğer hala bir hamilelik testi yaptırmadıysanız 5. hafta testi yapmak için uygun bir zamandır. Böylece bir sağlık danışmanıyla irtibata geçip, bebeğin ve sağlıklı bir hamilelik geçirmenin gereklerini konuşup bilgi alabilirsiniz.

Mide bulantılarınız başlayabilir

Şu an hamileliğe özel bazı rahatsızlıkları hissetmeye başlamış olabilirsiniz. Daha ilk haftalarda birçok kadın göğüs ağrıları çekiyor, sık sık idrara çıkıyor ve halsizlik hissedebiliyor. İlerleyen haftalarda da mide bulantıları daha çok kendini hissettirmeye başlayacaktır.

Dış dünya, içinizde oluşan bu çarpıcı gelişmelerle ilgili herhangi bir şey fark edemeyecektir, ne zaman ki canınız sakıncalı şeyler istediğinde kendinizi frenlemeye başlayana kadar. Mesela sigara ve alkol. Hamileliğiniz boyunca, minik bebeğinize zarar vermemek için alkolden uzak durmalısınız.

Yürüyüş ve yüzme gibi egzersizler yapabilirsiniz

Artık egzersizi de bir rutine sokmalısınız. Egzersizler, ilerleyen haftalarda aldığınız kiloları taşıyabilmek için size ekstra bir güç ve dayanıklılık kazandıracaktır. Hamileliğin getirdiği bazı ağrı ve acıları önlemeye de yardımcı olur. Ayrıca birçok kadın da egzersizin iyi bir stres atma yöntemi olduğunda hem fikir. Egzersizler, fiziksel zorlanmalara hazır olmanızı da sağlayacaktır.

Sonuç olarak, hamileliğiniz sırasında düzenli olarak egzersiz yaptıysanız, doğumdan sonra kendinizi toparlamanız da daha kolay olacaktır. Keyifle yapabileceğiniz, güvenli ve kısmen enerjik bir aktiviteyi seçmeniz, yararınıza olacaktır. Hamile kadınlar için yürüyüş ve yüzmek, en iyi egzersiz alternatifleridir.

Babalar; bu oyunun daha çok başında olsanız bile eşinizin hamileliğine katılabilmeniz için birçok yol mevcut. Dahil olabilmek için aşağıdaki önemli tavsiyelere sizin de bir göz atmanızda fayda var.

Hamileliğinizin bu dönemleri çok kritik

Bebeğinizin gelişimi için bu ilk aylar çok kritik dönemlerdir. Hem bebeğinizin hem de kendinizin sağlığını koruyabilmeniz için birkaç önemli ayrıntıya dikkat etmelisiniz (Sağlıklı bir hamilelik için atmanız gereken önemli adımlardan oluşan listemizi sonuna kadar okuyun).

  • Doğum öncesi (Prenatal) dönem bakımlarınızı iyi yapmalı ve doktorunuzla randevularınızı atlamamalısınız. İyi bir doğum öncesi bakım, hem bebeğinizin hem de sizin sağlığınız için çok önemlidir. İlk doğum öncesi randevunuzda (genellikle ilk 8 hafta civarında olur.) Karşılaşabileceğiniz zorluklarla ilgili bilgilendirilirsiniz. Tedavinizi devam ettirecek doktora hala karar veremediyseniz ya da hala bir randevu alamadıysanız, bunu bir an önce yapmalısınız.
  • Doğum öncesi gereken vitaminlerinizi almaya başlayın. Genellikle bu alacağınız takviyelerde folik asit, demir ve kalsiyum bulunması gerekir ki bunlar da zaten standart bir multivitaminde vardır. Hamile kadınların bu besinlere daha çok ihtiyacı vardır. (Vitamin kullanırken aşırıya da kaçmamalısınız, bazen tehlikeli bile olabilirler.)
  • Yeterli miktarda folik asit almanız, bebeğinizin Sinir Yolu (Nöral Tüp) gelişimi için çok önemlidir ve Spina Bifida (Açık Omurga) gibi kimi anomalilerin oluşmasını engeller.
  • Alacağınız ilaçlar hakkında mutlaka doktorunuza danışın. (Bazı ilaçlar hatta birçoğu hamilelik için pek uygun olmayabiliyor.) Eğer kronik bir rahatsızlığınızdan dolayı ilaç tedavisi görüyorsanız, bu tedaviyi hemen kesmeyin, ancak mutlaka kullandığınız ilaçların listesini doktorunuza gösterin ve hangisinin güvenli hangisinin güvenli olmadığına dair emin olun. Sadece ilaçları değil, kullandığınız takviye ve bitkilerden de ona bahsetmelisiniz.
  • Sigarayı bırakın. Sigara kullanmanız; düşük yapma, plasenta ile ilgili kimi problemler yaşama ve erken doğum gibi, istenmeyen durumlarla karşılaşma riskinizi arttırır. Sigara aynı zamanda cenin gelişimini de yavaşlattığı için ölü doğum ve bebek ölümü gibi durumlarla karşılaşmanıza da sebebiyet verir. Bazı araştırmalar, sigara kullanan annelerin bebeklerinin yarık dudaklı ya da damaklı olma riskini arttırdıklarını ortaya çıkarmışlardır.
  • Sigaraya ara vermek ya da bırakmak için asla geç değil. Yakmadığınız her sigara, bebeğinizin daha sağlıklı olması için ona bir şans daha veriyor.
  • Alkol kullanmayı bırakın. Günde içtiğiniz her bir bardak alkol, bebeğinizin düşük kilolu doğma olasılığını arttırır ve öğrenme güçlüğü, konuşma-dil bozukluğu, dikkat eksikliği ve hiperaktivite gibi kimi kusurlara yol açabilir. Kimse alkolün bebekleri tam olarak ne kadar etkilediğini bilmiyor ama siz yine de az bile olsa hamileyken alkolden uzak durmaya çalışın.
  • Evinizi ve işinizi güvenli hale getirin. Bazı işler ya da hobiler, sizin ya da gelişmekte olan bebeğiniz için tehlikeli olabilir. Eğer düzenli olarak kimyasallara, ağır metallere, radyasyona maruz kalıyorsanız, en kısa zamanda yaşamınızda değişiklikler yapmaya başlamalısınız.
  • Bazı temizlik maddelerinin, böcek ilaçlarının, çözücülerin ve sağlıksız suları içmenizin de tehlikeli olduğunu asla unutmayın. Günlük rutininizin ne olması gerektiği hakkında doktorunuzdan mutlaka bilgi alın. Böylelikle evinizde ya da işyerinizde size zarar veren maddelerden de uzak olmuş olursunuz.

Bu haftanın aktivitesi

Bir kadın doğum uzmanı seçin ve mutlaka bir randevu alın. Hazırlanmak için, son olarak regl olduğunuz dönemin ilk gününü bir kenara not edin ve kafanızda oluşan soruların da bir listesini çıkarın.

Hem sizin hem de eşinizin akrabalarının tıbbi geçmişleri hakkında bilgi edinin. Doktorunuz ailelerinizdeki kronik rahatsızlıklar ve genetik anomaliler hakkında bilgi sahibi olmak isteyebilir.

Zamanlama hakkında kafanız mı karıştı? Hamilelik hesaplamaları, son regl döneminizin ilk günü göz önünde bulundurularak yapılır. Sonucu pozitif çıkan bir hamilelik testi yaptırdığınızda, (döllenmeden yaklaşık 3 hafta sonra) 5 aylık hamile sayılırsınız.

HAMİLELİĞİN 1-9 HAFTALIK DÖNEMİ

 [video=hurriyetaile_video/1-9-hafta-hamilelik.flv]

HAFTA HAFTA HAMİLELİK

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!