Güncelleme Tarihi:
VAN (AA) - CEMAL AŞAN - Van'da açılan gebe eğitim sınıflarıyla normal doğum oranlarında artış yaşandı.
Türkiye'de sezaryen oranlarının artması üzerine Sağlık Bakanlığı tarafından başlatılan "normal doğum" kampanyası kentte meyvesini verdi.
Van'da geçtiğimiz yıl 29 bin 844 doğumdan 20 bin 162'si normal doğumla gerçekleşti. Sezaryen vakalarının 4 bin 953'ü ise primer sezaryenle gerçekleştirildi.
Kentte kadınların sezaryen yerine normal doğumu tercih etmelerinde ise "gebe eğitim sınıfı" programlarında verilen eğitimler oldu.
Sağlık Müdürü Yakup İmren, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gebe eğitim sınıflarında görev yapan sağlık personellerinin normal doğumu destekleyen yaklaşımları, gebelik süreci ve doğum ağrılarıyla baş etme yöntemleriyle ilgili eğitimlerin normal doğum oranını artmasını sağladığını söyledi.
-"Normal doğum yapan kadınlar hayata daha hızlı adapte oluyor"
Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nde görev yapan tüm ekibin normal doğumu destekleyen ve teşvik eden yaklaşımının başarıyı tetiklediğini belirten İmren, "Tüm sağlık personellerimiz verdikleri sağlık eğitimlerinde gebeleri normal doğuma özendirmek için çalışmaktadır. Gebelerimize tüm sağlık personelimiz tıbbi gereklilik taşımayan sezaryenlerin anne ve bebek sağlığı için yarar ve zararlarını anlatmaktadır. Her gebeye doğum öncesi bakım hizmeti alırken, normal doğumun yararları anlatılmaktadır" diye konuştu.
Normal doğum sonrasında kadınların hayata daha hızlı adapte olduklarını anlatan İmren, sezaryenle doğum yapanların hem hastanede hem de evde bir süre bakıma ihtiyaç duyduğunu vurguladı.
İmren, doğum sayısının yüksek olması, kentin sosyokültürel yapısı gibi etkenlerin normal doğumun tercih edilmesindeki önemli nedenler arasında yer aldığını belirtti.
Van'da yılda ortalama 30 bin çocuğun dünyaya geldiğini, doğumların büyük bir kısmının normal yollarla gerçekleştiğini anlatan İmren, şöyle konuştu:
"Sezaryenli doğum oranlarında Türkiye'nin en düşük kentiz. 2013 yılında sayısı bir olan gebe eğitim sınıflarımız 2014 yılında 13 ilçede kuruldu. Bu başarının elde edilmesinde bu çalışma çok önemli. Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğimizde çalışan kadın doğum uzmanlarına teşekkür ediyoruz. Onlar da normal doğumun sağlıklı olduğunu, anne ve bebek açısından doğum sonrası ağrı azlığı ve normal hayata dönüşün kolaylığını anlatarak anne adaylarını ikna ediyor ve normal doğum oranlarının artmasını sağlıyor. Onlara da bu çabalarından dolayı teşekkür ediyoruz. Bakanlığımız sezaryen oranlarıyla ilgili Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği ile Kadın ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Başhekimliği'ne teşekkür belgesi gönderdi."
İpekyolu Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Başhekim Yardımcısı Fatih Gündoğdu ise 2014 yılında sezaryen oranlarının Türkiye'deki en düşük oran olduğunun bakanlık tarafından yazıyla kendilerine bildirildiğini anımsattı.
- "Sezaryen bir doğum şekli değil"
Hekim, hemşire, ebe, aile ve toplum sağlığı merkezleri tarafından hastaların normal doğuma yönlendirmesinin başarının elde edilmesindeki en büyük etken olduğunu anlatan Gündoğdu, "Sezaryenin bir doğum şekli değil, anne ve bebeğin hayatını kurtarmak için ara ve yan bir model olduğunu hastalarımıza anlatmamızla bunu başardık. Bakanlığımız ve Türkiye Halk Sağlığı Kurumu'nun çalışmaları kapsamında anne ve baba adaylarının bilinçlendirilmesi, normal doğuma özendirilmeleri ve normal doğum sonrası ağrının daha az olduğu konusunda bilgilendirilmesi çok önemli" dedi.
- "Normal doğum abartılarak hastalar korkutuluyor"
"Anne adaylarının, toplum arasında normal doğum ağrısının abartılıyor ve buna bağlı olarak hastalar da normal doğumdan korkutuluyor" diyen Gündoğdu, anne adaylarına hastaneye ilk geldiklerinden itibaren normal doğumun yararlarını anlatarak ikna etmeye çalıştıklarını söyledi.
Gündoğdu, konuşmasını şöyle tamamladı:
"Biz hastaların normal doğumla ilgili direnci kırdığımızda kendileri bu doğumu tercih ediyorlar. Normal doğumun dünyanın yaratıldığı andan itibaren insanoğlunun çoğalması için fizyolojik yöntem olduğunu anlatıyoruz. Annelerimizin ve büyüklerimizin de aynı doğum yoluyla bizi dünyaya getirdiğini hatırlatıyoruz. Daha sonra gebe okullarında bu işin fizyolojisi, normal doğumdan sonra bebeğin akciğerlerindeki sıvının atılmasından, süt gelişiminin hızlı olmasına, sosyal hayata erken dönüşten, ameliyat olma nedeniyle anestezi risklerinden kurtulma gibi avantajları anlattığımızda annelerimizin yüzde 95'i normal doğum yapmaya ikna oluyorlar."