Güncelleme Tarihi:
Açıklanan raporda, son 2 yılda anneler için en kötü yer olan Afganistan’ın yerini Nijer’e bıraktığı belirtildi.
Uluslararası vakın son raparonu yayınlayan Amerika’nın Sesi Radyosu, Afganistan’ın bu başarıyı son yıllarda anne ve bebek sağlığı alanında sağlanan gelişmelere borçlu olduğunu bildirdi. Vakfın yıllık raporunda, anne ve çocuk sağlığı konusunda 165 ülkenin bulunduğu bir liste de yer aldı. Listede anne sağlığı, eğitimi, gelir düzeyi, aile planlaması, doğum öncesi bakım, doğum mekanı, doğum ağırlığı, sakat ve ölü doğumlar gibi göstergeler dikkate alınarak 165 ülke üç gruba ayrıldı. Bu konuda gelişmiş sayılan 43 ülkenin ilk beşi, sırasıyla Norveç, İzlanda, İsveç, Danimarka ve Yeni Zelanda oldu. ’Birinci lig’ listesinin 20’nci sırasında Yunanistan, 25’inci sırasında Amerika 37’nci sırasında Rusya, 43’üncü ve son basamağında ise Arnavutluk yer aldı.
’Gelişmekte olan’ ülkelerin bulunduğu ’2’nci ligde’ toplam 80 ülke var. Bu grubun ana ve çocuk sağlığı konusunda en gelişmiş ülkesi Küba olurken bunu İsrail izliyor. Türkiye Namibya ve Lübnan’dan sonra 47’nci sırada yer aldı. ’Birinci ligde’ nitelendirilen 43 ve ’ikinci ligin’ ilk 47 ülkesi topladığında Türkiye’nin 90’ıncı sırada yer buldu. ’2’nci ligin’ sonuncu 80’inci sırada Nijerya bulunuyor.
Üçüncü Dünya ülkeleri olarak bilinen, yoksul, gelişmemiş, gelişememiş ve geri kalmış 42 ülkeler, ’3’üncü. Lig’ listesinde yer aldı. Bu sıralamanın ilk sırasında Uganda, sonsıralarında sırasıyla Yemen, Afganistan ve Nijer bulunuyor.