Türkiye'de annelik izni çalışmaları ile ilgili yeni gelişmeler yaşandı. Doğum sonrası ücretsiz izin süresinin uzatılması gündemde yer alıyor. Doğum izni süresi 16 hafta olarak korunmakta ve ikiz veya daha fazla çocuk doğumlarında bu süre 18 haftaya çıkmaktadır. Hamilelik izni, kanunlar tarafından kadınlara verilen önemli bir haktır. Doğum izni uzatılacak mı? sorusu da kamuoyunda son günlerde çıkan haberler sonrasında araştırılıyor. Annelik izni, doğumdan önce belirli bir süre veya tamamı doğumdan sonra kullanılabilir ve belirli şartlara tabidir. Bu izin, annenin çalışma hayatında hak kaybetmemesi için uygulanır ve özel sektör ile kamu sektöründe farklı şekillerde işler. AK Partili MKYK üyeleri doğum izni sürelerini artması gerektiği konusuna dikkat çekiyor. Peki, Annelik izni 2024 kaç ay, kaç gün, uzatılacak mı? İşte detaylar...
#Annelik İzni 2024Doğum izni anne ve babaların en çok araştırdığı konuların başında geliyor. Doğum izni süresi, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından belirlenen kurallara göre uygulanır. Doğum izni, doğumdan önce belirli bir süre veya tamamı doğumdan sonra kullanılabilir ve belirli şartlara tabidir. Bu izin, annenin çalışma hayatında hak kaybetmemesi için uygulanır ve özel sektör ile kamu sektöründe farklı şekillerde işler. Peki, 2024 yılında özel sektör ve kamuda doğum izni kaç gün? İşte, o konu hakkında detaylı bilgiler
#Doğum İzniDoğum izni süresi, anne adaylarının gündeminde önemli bir konudur ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından belirlenen kurallara göre uygulanır. Doğum izni, doğumdan önce belirli bir süre veya tamamı doğumdan sonra kullanılabilir ve belirli şartlara tabidir. Bu izin, annenin çalışma hayatında hak kaybetmemesi için uygulanır ve özel sektör ile kamu sektöründe farklı şekillerde işler. Peki, 2024 yılında özel sektör ve kamuda doğum izni kaç gün? İşte, o konu hakkında detaylı bilgiler
#Doğum İzniAnne adaylarının gündeminde yer alan doğum izni süresi, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın belirlediği çerçevede kullanılabiliyor. Doğumdan belirli bir süre önce ya da tamamı doğumdan sonra olmak üzere kullanılabilen doğum izni, belirli şartları da beraberinde getiriyor. Annenin çalışma hayatında hak kaybına uğramaması için uygulanan doğum izni, özel sektör ve kamu için farklı işliyor. Peki, 2022 yılında özel sektör ve kamuda doğum izni kaç gün? İşte, o konu hakkında detaylı bilgiler
#Doğum İzniOnline araştırma şirketi DORinsight, ‘8 Mart Dünya Kadınlar Günü Araştırması’nın sonuçlarını açıkladı. Araştırmaya göre katılımcıların yüzde 71’i çalışan kadınlara verilen 4 aylık doğum izni süresinin yeterli olmadığını düşünüyor. Katılımcıların çoğunluğu izin süresinin 12-24 ay olması gerektiğini söylüyor. Yüzde 61’lik kesim ise ev hanımlığının iş dünyasında olmaktan daha zor olduğunu belirtiyor
#4 Aylık Doğum İzniÇalışan anne adaylarının doğum öncesi ve sonrasına dair yasal hakları neler? Doğum izni süresi ne kadar? Doğum parası nasıl alınır? Çalışan anne adaylarının aklına takılan tüm soruları Avukat Demet Ceylan Demircan son yasal düzenlemelere göre detaylı olarak cevapladı.
#Süt ParasıÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, sosyal güvenliğe uzun yıllar ‘yük getiren’ anlaşmalı evlilikleri yakın takibe aldıklarını belirterek, “80 yaşında bir adam 40 yaşında birisiyle evleniyor. 60 yıl devlete yük biniyor. Kadın sırf evine ve maaşına konmak için evleniyor” dedi.
#MaaşKürtaj ve sezaryen tartışmaları... Annenin 4 ay olan doğum izni süresinin uzatılması... Hükümet, yargı paketinin ardından 'kadın sağlığı, üreme sağlığı ve kürtaj' konusunda topyekun bir paket üzerinde çalışıyor. 'Üreme sağlığı politikasını tamamen değiştireceğiz. Akşam Gazetesi'nden Ebru Toktar Çekiç'in haberine göre Sağlık Bakanı Recep Akdağ farkındalığı artıracaklarını belirtti.
Yetenek açığı arttıkça şirketlerin çalışanlara sunduğu yan haklarda da rekabet kızıştı. Yan haklar, toplam maaş paketinin yaklaşık yüzde 20 ila 35’ini oluşturur hale geldi. Sağlık sigortası, ücretsiz iletişim artık çalışanlara yeterli gelmiyor. Çalışana, özel emeklilik, kritik hastalıklar sigortası, kimlik dolandırıcılığı koruması, hukuk hizmeti, spor ve yoga hizmeti gibi yan haklar sunulmaya başlandı. Peki, dünyada ve Türkiye’de şirketler çalışanlara hangi yan hakları sunuyorlar?
#İş GücüMilli Eğitim Bakanlığı'nca (MEB) 1416 sayılı kanun kapsamında sınavla yurt dışına gönderilen Türk öğrencilere yurt dışında yüksek lisans veya doktora kabulü almak için verilen 12 aylık bekleme süresi, 18 aya çıkarıldı. Resmi Gazete'de yayımlanan Yönetmelik'te bazı tanımlarda değişikliğe gidilerek 'hesabına öğrenim görülen kurum, öğrenim planı ve mezuniyet tarihi' tanımları eklendi.
#MEBYeni yılın ilk yazısıyla 2024’e hoş geldiniz diyoruz. Bu yazımızda, Almanya’da yaşayanları yeni yılda bekleyen yenilikleri göz atmaya devam edeceğiz. Ehliyet değişiminden elektronik reçeteye, esrar kullanımına getirilen sınırlı serbestlikten vergi muafiyetlerine kadar hayatımıza giren yenilikleri siz değerli okurlarımız için derledik.
#ALMANYAMillî Eğitim Bakanlığı tarafından ‘Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’nde yapılan değişikler Resmi Gazete’de yayımlandı. Yeni yönetmeliğe göre 5, 6, 7 ve 8’inci sınıflarda daha önce 45 olan sınıf geçme puanı Türkçe dersi için 70’e, diğer dersler için 50’ye yükseltildi. Her hangi bir desten bu puanların altında kalan öğrenciler not ortalamaları tutsa bile takdir ya da teşekkür de alamayacak. Diğer yandan sınıf geçme için gerekli not ortalamasını tutturamayan öğrencilerin geçme ya da kalmalarında son kararı öğretmenler kurulu verecek. Yapılan değişikliklere göre tekli eğitimde teneffüs süreleri uzatılırken önümüzdeki yıldan itibaren, okula kaydolan öğrencilerin öğrenim görecekleri şube ve öğretmen kura ile belirlenecek.
#MEBHayatın her alanında fedakarlıklar yapılır, ancak ilişkilerde biraz daha fazla... Bazen bu fedakarlıklar kişinin hayatını alt üst ederken bazen de aksine güzel şeylere sebep olabilir. Biz de Bir Sorudan Fazlası serimizde eş durumu sebebiyle kariyerinden vazgeçenlerle konuştuk. İşte detaylar...
#İlişkiRusya oturma izni almak için iş kurmanız, eğitim almanız, gayrimenkul sahibi olmanız ya da Rus biri ile evlenmeniz gerekir. Bu koşulları taşıyorsanız ikamet edeceğiniz bölgedeki göçmenlik ofislerine oturma izni başvurusu yapmanız gerekir. Gereken evrakları edinerek başvuru gerçekleştirmeniz ve sonucu beklemeniz gerekir. Rusya oturma izninin nasıl alındığını ve şartlarını sizin için derledik.
Norveç aile birleşimi vizesi, Norveç vatandaşı olan birisi ile evlenildiği zaman alınır. Norveç'te yaşamak isteyen kişiler de evlenerek aile birleşimi vizesi alabilirler. Norveç aile birleşimi vizesi uzun süreli bir oturma izni imkanı tanır. Norveç aile birleşimi vizesi nasıl alınır? Ne kadar sürede çıkar? Gerekli evraklar nelerdir? Tüm ayrıntıları ile derledik.
Hollanda aile birleşim vizesi, Hollanda’da yaşayan biri ile yapılan evlilikle birlikte hayatına orada devam etmek isteyen kişilerin başvuru yapması gereken bir vize türüdür. Hollanda aile birleşim vizesi, aynı zamanda 90 günden fazla bir konaklama olması nedeni ile Ulusal D tipi vize kategorisine de girer. Hollanda aile birleşimi vizesi nasıl alınır sizler için derledik.
Finlandiya aile birleşimi vizesi D tipi bir vize türüdür. 12 ay ile 4 yıl geçerliliği bulunan bu vize türünü alabilmek için öncelikle pasaport, sivil belgeler, finansal yeterlilik belgeleri, ikamet belgelerini almak ve başvuru yapmak gerekmektedir. Başvurular online olarak veya yerel Finlandiya misyonuna yapılabilmektedir. Peki Finlandiya aile birleşimi vizesi nasıl alınır? Ne kadar sürede çıkar? Gerekli evraklar nelerdir? Finlandiya aile birleşimi vizesi hakkında ayrıntıları derledik.
İtalya'da 90 günden fazla kalmak isteyen kişilerin İtalya aile birleşimi vizesi almaları gerekmektedir. Bu vize türü aile ve akraba ziyaretinden farklıdır. Aile ve akraba vizesi Schengen vizesi dahilinde olmaktadır. Fakat İtalya aile birleşimi vizesi D tipi bit vize olup 90 günden fazla konaklamalarda verilmektedir. Peki İtalya Aile Birleşimi Vizesi almak için hazırlanması evraklar nelerdir? Vize başvuru işlemleri nasıl yapılır? İtalya aile birleşimi vizesi alabilmek için merak edilen detaylar.
Şirketlerin kadın çalışanlarına regl dönemlerinde resmi izin tanıması politikası gün geçtikçe daha fazla benimseniyor. Regl izninin hakları olduğunu düşünenler olduğu gibi, bu durumun iş hayatlarında bir engel oluşturacağını, eşitlik arayışlarını sekteye uğratacağını düşünen kadınlar da azımsanmayacak kadar çok sayıda. Regl izni konusunu tüm detaylarıyla mercek altına aldık...
#Regl İzni