Kürtaj yaptırmak isteyene düşünme süresi

Güncelleme Tarihi:

Kürtaj yaptırmak isteyene düşünme süresi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 28, 2012 00:00

Kürtaj ve sezaryen tartışmaları... Annenin 4 ay olan doğum izni süresinin uzatılması... Hükümet, yargı paketinin ardından 'kadın sağlığı, üreme sağlığı ve kürtaj' konusunda topyekun bir paket üzerinde çalışıyor. 'Üreme sağlığı politikasını tamamen değiştireceğiz. Akşam Gazetesi'nden Ebru Toktar Çekiç'in haberine göre Sağlık Bakanı Recep Akdağ farkındalığı artıracaklarını belirtti.

Haberin Devamı

- Kürtaja karşı annelerin doğum izni süresinin artırılması da plan dahilinde mi? Bu yöndeki haberler doğru mu?

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı'nı ilgilendiren, Bakanlar Kurulu'na sunduğumuz bir paket var. Tamamlanınca paket olarak takdim edeceğiz. Topyekün üreme sağlığı ve kadınlar için yepyeni haklar getiren düzenlemeler öngörüyoruz. Bir kısmı yasal değişiklik, bir kısmı ikincil mevzuat ve uygulama olarak yansıyacaktır. Kürtajı tamamen yasaklamıyoruz, güvenilir bir şekilde kürtaja ulaşılmasını sağlayacak, ama bunu nadir hale getirecek çalışmaları yapıp, tedbir alacağız. Üreme sağlığı açısından kadınlara birçok avantaj getirecek. Hamileliği ve bebek sahibi olduktan sonraki durumuyla ilgili birçok yeni haklar getireceğiz.

Haberin Devamı

- 4 ay olan doğum izninin 6 aya çıkması mı planlanıyor?


AK Parti olarak, kadının doğum izni süresini zaten biz uzattık. Anneye günde 2 saat izin verdik. Doğum öncesi 8 hafta, doğum sonrası 8 hafta olmak üzere 16 haftalık doğum izni süresi var. Uzatmayı düşünüyoruz ama henüz karar vermiş değiliz.

- Kürtaj öncesi annelere 'düşünme süresi' mi verilecek?

Düşünme süresi vermeyi planlıyoruz. Kürtajın zararlarını, bebeğin nasıl alındığını birçok kadın bilmiyor. Türkiye'de maalesef kürtajların yüzde 30'u mükerrer. Yani bir kadın, birçok kez kürtaj yaptırıyor. Ortalama her hamileliğin 10'u kürtajla sonuçlanıyor. Türkiye'deki bir bulgu da şu: Kürtaj oranı, eğitim ve gelir seviyesi arttıkça artıyor.

- Nasıl bir sınırlama olacak?


Kürtaj benim tıbbi anlayışıma göre etik değil ama yasaklanması durumunda merdivenaltı devam etmesi ve annenin başka yollarla düşüğe başvurması mümkün. Yani isteğe bağlı kürtaja izin veriyoruz ama mümkün olduğu kadar bunu nadir yapılan duruma getirmeliyiz. Bazı kadın örgütleri, 'Benim bedenim, benim kararım' sloganını geliştirdi.  Ama o bebek de bize 'Benim hayatıma dokunma' diyor haklı olarak...

 

DOKTORUN REDDETME HAKKI OLMALI

 

Haberin Devamı

- Kürtajı belli yerlerde yapmayı mı zorunlu kılacaksınız?


Evet hastanelerde olmasını, kadın sağlığını en iyi oluşturacak şartları geliştirmeyi istiyoruz.

 

- Kürtaj karşıtı doktorların hastasını reddetme hakkı düşünülüyor mu?


Benim kanaatime göre, kürtajın vicdani bir tarafı olduğuna göre, isteğe bağlı kürtajlar açısından doktorun bunu reddetme hakkı olmalıdır. Ama tıbbi gereklilik varsa, doktor görevini yerine getirecektir.

 

SEZARYEN DOSYASI YÜKSEK HASTANELERİ İNCELEYECEĞİZ

 

- Yeni yasa, sezaryen oranını düşürecek mi?


Annenin çok ciddi bir doğum korkusu varsa, bunu sezaryen için endikasyon (cerrahi girişimin gereklilik sebebi) kabul edeceğiz. Tabii herkes bunun arkasına sığınır mı, bunu denetleyeceğiz. Çok yüksek sezaryen dosyası olan hastaneleri inceleyeceğiz. Vatandaşın farkındalığını artırarak, denetim yaparak, sezaryenleri aşağıya çekmeye çalışacağız.

 

Haberin Devamı

- Tek kişilik oda sistemine geçilecek mi?


Yeni yaptığımız tüm hastenelerde, genel doğum odalarını kaldırıyoruz. Bu süreç devam ediyor. 2-3 yıl içinde hepsini ortadan kaldırmış oluyoruz. Müstakil odada sancısını çekmesini ve doğumunu yapmasını mümkün kılar hale getiriyoruz.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!