“Yurttaki oda arkadaşlarımla aynı anda regl oluyoruz. Ofisteki tüm kızlarla bir müddet sonra aynı gün adet görüyoruz." Çoğumuz benzer şeyler yaşıyor ama bunun nedenini anlamıyoruz. Peki, böyle bir şey gerçekten mümkün mü? Yoksa bu sadece bir tesadüf mü? Uzmanlar ne diyor?
#Aynı Anda Regl Olmak“Ev arkadaşımla adet döngülerimiz farklıydı ama bir müddet sonra aynı tarihte regl olmaya başladık. Ofisteki tüm kızlar aynı anda regl oluyoruz. Yurttaki tüm oda arkadaşlarımla aynı tarihlerde regl oluyoruz.” Bu ve benzeri cümleleri siz de etrafınızdaki kadınlardan duymuşsunuzdur. Çoğumuz bunun bir tesadüf mü yoksa gerçek mi olduğunu aramızda konuşuyoruz. Belki siz de bunu deneyimleyenlerden birisiniz. Peki, bu nasıl oluyor? Tıbben böyle bir şey mümkün mü? Yoksa bu sadece bir tesadüf mü? Bilim ne diyor?
#Kadın SağlığıDünyada 175 milyondan fazla kadını ilgilendiren bir hastalık var: Endometriozis ya da halk arasındaki bilinen adıyla çikolata kisti. Bu hastalık günümüzde ilaçlar ve cerrahi operasyonlarla tedavi edilse de tamamen iyileşmiyor ya da tekrar etmesi önlenemiyor. Geçtiğimiz günlerde bu konuda Avustralya'dan çok önemli bir haber geldi: Bilim insanları bilinen her endometriozis türünden doku ürettiklerini duyurdu. Bu atılım, hastalığın çözümü konusunda önemli kapılar aralayacak gibi görünüyor. Biz de böylesi önemli bir adım atılmışken, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. İsmail Çepni'nin kapısını çaldık, endometriozis hakkında merak edilen her şeyin cevabını aldık
#EndometriozisDünyada 175 milyondan fazla kadını ilgilendiren bir hastalık var: Endometriozis ya da halk arasındaki bilinen adıyla çikolata kisti. Bu hastalık günümüzde ilaçlar ve cerrahi operasyonlarla tedavi edilse de tamamen iyileşmiyor ya da tekrar etmesi önlenemiyor. Geçtiğimiz günlerde bu konuda Avustralya'dan çok önemli bir haber geldi: Bilim insanları bilinen her endometriozis türünden doku ürettiklerini duyurdu. Bu atılım, hastalığın çözümü konusunda önemli kapılar aralayacak gibi görünüyor. İşte detaylar ve bu hastalık hakkında merak edilen her şey...
#EndometriozisGöbeklitepe, Karahantepe, Çatalhöyük, gibi alanlar yaşam biçimi ve sanatı ile insanlık tarihini aydınlatırken pek çok soruyu da beraberindegetiriyor. Zihinleri zorluyor, düşündürüyor. Peki, yakın geçmişte yerli ve yabancı birçok meraklıyı kendine çeken Çatalhöyük ne oldu? Unutuldu mu? Hayır, ama ben bu hafta bu önemli neolitik alanı tekrar gündeme getirmek istedim çünkü Çatalhöyük’ün de bize anlatacakları bitmedi.
#Uğur ÇELİKKOLHerkesin adetleri farklıdır, ancak ortalama olarak 2 ila 7 gün arasında sürer ve her 21 ila 35 günde bir ortaya çıkar. Bu dönem bazen sizin için uygun olmayan bir zamana denk gelebilir. Doğal olarak adeti engelleme ya da kesmeye çalışma yöntemleri hakkında tüm detayları derledik.
Polikistik over sendromu (PKOS), her 5 kadından birinde görülen karşılaşılabilen hormonal bozukluklardan biri. Bu durum yumurtlayamam sorununun yanı sıra çeşitli rahatsızları da yol açabiliyor. Peki polikistik over sendromu nedir, belirtileri nelerdir? İşte polikistik over sendromu hakkında bilgiler...
#Polikistik Over SendromuAkdeniz tipi, bitkisel ağırlıklı, az kalorili beslenmenin ve düzenli tempolu yürüyüşün meme kanserine yakalanma riskini azalttığını söyleyen Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Eser, Vitamin değeri yüksek sebze ve meyve ağırlıklı beslenmenin meme kanserine karşı koruyucu etkisi bulunmaktadır. İtalya'da 8 binden fazla kişinin 9.5 yıllık takibiyle yapılan bir çalışmada, çiğ sebze ve zeytinyağı bakımından zengin diyetin meme kanserine karşı koruma sağladığı tespit edilmiştir dedi.
#Prof. Dr. Mehmet EserGebelik istemek veya gebelik istememek… Her iki durumda da bilinçli kadınların yumurtlama günlerini bilmeleri gerekmektedir. Kadınlar vücutlarındaki çeşitli belirtileri izleyerek, yumurtlama günlerini tahmin edebilirler. Kadın Hastalıkları,Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op.Dr.Numan BAYAZIT konu hakkında önemli bilgiler verdi.
#Yumurtlama GünüAdet kanaması başladığında veya başlamasına yakın dönemde karın ve kasıklarda hissedilen kramp tarzındaki ağrılar, ‘adet sancısı’, tıp dilindeki adıyla da ‘dismenore’ olarak adlandırılıyor. Dismenore, adet gören kadınların yarısından fazlasının yakındığı bir durum. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Başar Önal adet dönemindeki sancıların asla ihmal edilmemesi gerektiği uyarısında bulunarak, dikkat edilmesi gereken durumları anlattı.
#Adet SancısıKadınlara yönelik en sık kullanılan modern yöntemler gebeliği önleyici haplar ve rahim içi spiraldir. Bakır ve hormon içeren tipleri vardır. Spiral, sağlık kuruluşlarında (Hastanelerde, sağlık ocağı, ana çocuk sağlığı ve aile planlaması merkezlerinde) yerleştirilir. Peki, spiral nedir, nasıl takılır? Spiralin yan etkileri var mı?
#Spiral Nedirİstenmeyen gebelikleri önlemek için en çok tercih edilen korunma yöntemleriden biri de doğum kontrol hapıdır. Doğum kontrol hapı nedir, nasıl kullanılır? Yan etkileri var mıdır? Birçok kadının merak ettiği bu soruları Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Pınar Kadiroğulları, sizler için yanıtladı.
#Doğum Kontrol HapıGünümüzde hala bir çok kişi "Aile planlaması nedir?", "Doğum kontrol yöntemleri nelerdir?", "Hangi doğum kontrol yöntemleri daha etkili ve daha sağlıklıdır?" gibi soruların cevaplarını tam olarak bilemiyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Esra Demir Yüzer tüm bu soruların yanıtlarını veriyor.
#Doğum Kontrol YöntemleriKadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Latif Küpelioğlu, “Bazı hastalıklar kısırlık sorununa yol açabilirken bazen de ortada hiçbir sebep yokken anne-baba olamayabilirsiniz. Kadınlar için yaş, kısırlık açısından önemli bir faktördür. Anne olmayı fazla ertelemeyin diyerek çiftleri uyarıyor.
#KısırlıkÜreme çağındaki her kadında yumurtlama normalde her ay 1 kere olan ve bu sayede adet görme, üreme gibi fonksiyonların devamını sağlayan, kadın vücudundaki hormonal değişimlerin ana sebeplerinden birisidir. Yumurtlama yani yumurta çatlaması hakkında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr.Dr. Selen Sakar Ecemiş bilgi verdi.
#Aşırı Kilo Yumurtlamayı Engeller MiPolikistik Over, çoğunlukla 30 yaş üstü kadınlarda görülmektedir. Bu hastalık, hormonal dengeyi bozabilmektedir. Yumurtalıklarda bazı sıkıntılar oluşturan bu rahatsızlık, hipertansiyon, pıhtılaşma bozuklukları, obezite gibi sonuçları doğurabilmektedir. Erkeklik hormonunun baskın bir şekilde artış göstermesi üzerinde adet düzensizliği ve tüylenme ile sonuçlanmaktadır.
#Polikistik OverHamile kalmak isteyenlerin dikkat etmesi gereken şeyler nelerdir? Hamilelik haftası nedir? Hamilelik toplamda kaç hafta sürer? Kaç aydır hamileyim? Tahmini doğum tarihim ne zaman? Hamilelikte bebek kilosu nasıl hesaplanır? Hamilelik hesaplaması nasıl yapılır? Çin takvimi ile hamilelik hesaplama ne kadar güvenilirdir? Kaç haftalık hamileyim? Bebeğimin kilosu ne? Bebeğimin boyu ne kadar? Hamilelik ile ilgili aklınıza takılan her şeyin cevabı burada.
#HamileŞişmanlığın hamile kalmayı olumsuz yönde etkilediğini belirten Op. Dr. Emine Barın, "Fazla kilo, yumurtalık fonksiyonlarına ve yumurtlamaya zarar vererek anne adayının gebe kalmasını engeller. Bu nedenle kadınlara doktor kontrolüyle kilo verip gebe kalmalarını öneriyoruz" dedi.
#ŞişmanlıkDoğum kontrol hapı, her gün ve aynı saatte alınırsa gebeliği yüzde 100’e yakın önler. Doğum kontrol hapı kullanmanız, asla gebelik istemediğiniz anlamına gelmez. Ama yine de pek çok genç kadın hap kullanmaya son verdikten ne kadar sonra gebe kalabileceğini merak ediyor. Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Betül Görgen, bu konuda önemli bilgiler verdi.
#Kadın SağlığıPolikistik over sendromu (PKOS), üreme çağında görülen, yumurtalıkların düzensiz çalışması sonucunda oluşan hormonal dengesizliklerle karakterize bir hastalıktır. Peki polikistik over sendromu kimlerde görülür, tedavisinde hangi yöntemler kullanılır? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Cem Öncüloğlu, hastalıkla ilgili bilinmesi gerekenleri aktardı.
#Pkos