Kargo poşetlerine kimyasal atık muamelesi yaptığımız, marketten aldıklarımızı tek tek yıkadığımız zamanlar daha dün gibi. Son günlerde koronavirüse yakalananların sayısında yine bir artış görülse de artık pandemi dönemindeki alışkanlıklarımızın çoğunu sürdürmüyoruz. 15 Ekim Dünya El Yıkama Günü sebebiyle 100 kişiye hangi alışkanlıkları hâlâ önemsediklerini, hangilerini unuttuklarını sorduk. Gördük ki pandemi birçoğumuzda derin iz bırakmış.
#Hazan AKÖZ IŞIKBu haberi iş yerinizde okuyorsanız eğer, birazdan sık sık dokunduğunuz klavye, masa hatta kahve fincanının ne kadar temiz olduğunu merak etmeye başlayacaksınız. Zira araştırmalar iş yerlerinde ortak alanlarda sıklıkla kullanılan buzdolabı, mikrodalga, su ısıtıcı gibi eşyaların birer mikrop yuvası söylüyor. Üstelik her biri aklınızın ucundan dahi geçmeyecek mikroorganizmalar barındırıyor. Peki bu kirli alanlara günde en az birkaç kez temas etmek insan sağlığını nasıl etkiler? Uzmanlara sorduk...
#SağlıkKanser koronavirüs enfeksiyonu riskini ve mortalitesini artıran komorbid hastalıklardandır. Son 6 ay içinde aktif kemoterapi, herhangi antikor veya hedefe yönelik tedavi veya yoğun radyoterapi almakta olan, kök hücre nakli yapılmış kanserli çocuklar hem bağışıklık sistemlerinin zayıflığı nedeniyle enfeksiyona duyarlıdırlar, hem de kontrol, tetkik ve tedaviler nedeniyle enfeksiyonlu veya taşıyıcı kişilerle temas riskleri yüksektir. Bu nedenle hem hastalar hem de aile üyeleri ve bakım verenleri başta el yıkama olmak üzere kişisel korunma önlemlerine azami ölçüde dikkat etmelidir. Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Müge Gökçe, pandemi döneminde kanserli çocukların takip ve tedavileri hakkında çok önemli bilgiler verdi.
#KoronavirüsKoronavirüsten korunma tedbirleri kapsamında evden çalışma sistemine geçen firmalar haziran ayı itibariyle kontrollü bir şekilde ofislerine dönmeye başlıyor. Ancak alınan tedbirleri sürdürmek ise bu aşamada büyük bir önem taşıyor. İşte ofise dönüş sürecinde alınması gereken önlemleri ve uyulması gereken kurallar...
#İşe DönüşKüresel salgına dönüşen koronavirüs ülkemizde de kendini yoğun şekilde gösteriyor. Hepimizin endişeli olduğu bu dönemi, atlatabilmemiz için birlik ve beraberlik içinde kurallara uyarak hareket etmemiz ve uyarılara kulak vermemiz gerekiyor. Bu zor günlerde Hürriyet Bursa olarak iş ve cemiyet hayatının tanınmış isimleriyle koronavirüslü yaşam hakkında kısa sohbetler gerçekleştirdik ve bir yazı dizisi hazırladık. Birlikte başarmak dileğiyle.
#BursaEl yıkamak hastalıklardan korunmanın en etkili yollarından biri… Özellikle koronavirüs salgınının olduğu şu günlerde çocuklara el yıkamanın önemi mutlaka anlatılmalı ve doğru el yıkama alışkanlığı kazandırılmalı. Hatta bunu eğlenceli hale getirerek de yapabilirsiniz.
#ÇocukÇEMTAŞ A.Ş. İşyeri Hekimi Dr. Metin Tekcan, salgınla mücadelede birey olarak izolasyon, kişisel hijyen ve bağışıklık sistemini güçlü tutmaktan oluşan 3 kurala dikkat edilmesi gerektiğini belirterek; ülke genelinde teşhis, tecrit ve tedaviyi kapsayan 3T kuralının önemli olduğuna işaret etti.
#BursaHİJYENİK bir yaşam sağlığın vazgeçilmezlerinden en önemlisi. Mikrobik hastalıklarla ve bağışıklık bilimiyle ilgilenen uzmanlar bakın bizi nasıl uyarıyor. Bulaşıcı Hastalıkları Önleme Derneğinin (BUHASDER) öncülüğünde yapılan araştırmaya göre; her 5 kişiden biri günde en fazla bir ya da iki kez ellerini yıkıyor.
#İzmirDünyayı etkisi altına alan yeni tip Korona virüs ile birlikte bulaşıcı hastalıklar yeniden gündemimizde… Böyle dönemlerde herkesin kafasındaki sorular ise bulaşıcı hastalıklara karşı kendimizi koruma önlemi almak için hayatımızda ve günlük alışkanlıklarımızda yapmamız gereken değişiklikler hakkında. Sorularımızın yanıtlarını Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hilal Mocan’dan aldık.
#HijyenSAĞLIK, insan yaşamının sürdürülmesinde, yaşam kalitesinin yükseltilmesinde ve korunmasında özel bir öneme sahip. Sağlığın korunması ve geliştirilmesinin kişinin öncelikle kendi sağlığına sahip çıkması ve sağlık bilincini geliştirmesi ile mümkün olduğu unutulmamalıdır.
#İzmirÜnlü arama motoru devi Google kullanıcılarını şaşırtmaya devam ediyor. Google, dünyanın mücadele verdiği corona virüsüne karşı en önemli önlemlerin başında gelen doğru el yıkama tanıtım videosu hazırladı. Ignaz Semmelweis'nin yer aldığı video kullanıcıların beğenisini topladı.
#HtvhaberÜnlü arama motoru devi Google kullanıcılarını şaşırtmaya devam ediyor. Google, dünyanın mücadele verdiği corona virüsüne karşı en önemli önlemlerin başında gelen doğru el yıkama tanıtım videosu hazırladı. Ignaz Semmelweis'nin yer aldığı video kullanıcıların beğenisini topladı. Peki, Ignaz Semmelweis kimdir? Google Ignaz Semmelweis'i neden doodle yaptı? İşte, Ignaz Semmelweis'in hayatı ve konuyla ilgili bilgiler.
#Ignaz Semmelweis Kimdirİnfeksiyon Anabilim Dalı Uzmanı Doç. Dr. Kaya Süer çocuklarda el yıkama alışkanlığının önemine vurgu yaptı. Süer, “UNICEF her yıl milyonlarca çocuğun hayatını bulaşıcı hastalıklardan kaybettiği dünyamızda sadece düzenli el yıkama ile kurtulabileceğini bildirmektedir” dedi.
#El YıkamaDüzenli el yıkama alışkanlığı hastalıklardan korunmak için çok önemlidir. Temiz görünen ellerde bile hastalık yapıcı binlerce mikroorganizma vardır. Bu yüzden gün içerisinde ellerinizi doğru teknikle yıkayarak enfeksiyon hastalıklarından korunabilirsiniz.
#El YıkamaSonbahar özellikle de çocuklu aileler için ‘düşen kuru yaprakların’ yarattığı nostaljiden çok, hastalıkları çağrıştırıyor. Zira okulların açılmasıyla grip sezonu da başlıyor. Enfeksiyonlar, o ana dek ‘sapasağlam’ dediğiniz çocuğunuzu bir yaprak gibi bir anda soldurabiliyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. İlkay Değerli, hastalıklara karşı anne babalara önemli uyarılar ve önerilerde bulundu, hastalıktan uzak bir okul dönemi için alınması gereken 8 önlemi anlattı.
#Çocuk