Bireysel ve toplumsal açıdan 3 kural

Güncelleme Tarihi:

Bireysel ve toplumsal açıdan 3 kural
Oluşturulma Tarihi: Nisan 03, 2020 10:10

ÇEMTAŞ A.Ş. İşyeri Hekimi Dr. Metin Tekcan, salgınla mücadelede birey olarak izolasyon, kişisel hijyen ve bağışıklık sistemini güçlü tutmaktan oluşan 3 kurala dikkat edilmesi gerektiğini belirterek; ülke genelinde teşhis, tecrit ve tedaviyi kapsayan 3T kuralının önemli olduğuna işaret etti.

Haberin Devamı

Bireysel ve toplumsal açıdan 3 kural
Yazı dizimizin bu bölümünde bir özel şirketin çalışmaları ve uygulamalarını yansıtıp, bir ortak sağlık ve güvenlik birimi şirketinin iş ve işçi sağlığı konusunda alınması gereken önlemler ile ilgili önerilerini aktaracağız. ÇEMTAŞ A.Ş. İşyeri Hekimi Dr. Metin Tekcan, salgınla mücadelede birey olarak uyulması gereken 3 temel kural belirlediklerini kaydetti. Bunlardan birincisinin izolasyon yani karantina olduğunu belirten Tekcan, ikincisinin kişisel hijyen; üçüncüsünün ise bağışıklık sistemini güçlü tutarak, vücudu virüse karşı savunacak hale getirmek olduğunu kaydetti.

İZOLASYON ŞART

Ülke olarak salgının yayılmasını durdurmak ve önlemek için 3T kuralının hayata geçirilmesi gerektiğinin altını çizen Tekcan, bunları teşhis, tecrit ve tedavi olarak sıraladı. Salgına karşı topyekün bir mücadele vermenin önemine değinen Tekcan, her vatandaşın bu konuda kendi üzerine düşen görevleri yapması gerektiğini vurguladı. Burada en önemli silahın tecrit yani izolasyon ve karantina tedbirlerini uygulamak olduğunu söyleyen Tekcan, bu şekilde bulaşmanın engellenebileceğini kaydetti.

Haberin Devamı

ETKİN ÖNLEMLER

İnsandan insana bulaşmanın çok yüksek olduğu bu virüs salgınında, çok sayıda işçinin çalıştığı iş yerlerinin de korona salgını tehdidi altında bulunduğunu belirten Tekcan, “Bu nedenle iş yerlerinde bulaşmanın önüne geçebilmek adına etkin önlemler alınması gerekmektedir. Bu önlemler, iş sağlığı ve güvenliği kurulunun bulunduğu iş yerlerinde kurul tarafından, kurulun bulunmadığı iş yerlerinde işveren ya da vekili, iş yeri hekimi, iş sağlığı güvenliği uzmanı ve işçi temsilcisinin olduğu ekip tarafından yürütülmelidir. Bu kurul ya da ekip, alınacak önlemleri, iç ve dış iletişimi, acil durum eylem planlarını hayata geçirecek kişilerdir” dedi.

ÇEMTAŞ SALGINI ÖNLEMEK İÇİN BU ÖNLEMLERİ ALDI

1-İş sağlığı eğitimlerinde el hijyenin öneminden ve doğru el yıkama yöntemlerinden bahsettik.
2-Çalışanların bilgilendirilmesi amacıyla korunma bilgileri içeren el broşürleri bastırdık ve dağıttık.
3-Sağlık Bakanlığı’nın posterlerini çalışanların görebileceği alanlara asarak, bilgilenmelerini sağladık.
4- Çok sayıda kapalı alana çalışanlarımızın kolay ulaşılabileceği el dezenfektanları yerleştirdik ve dezenfektan ihtiyacını belli bir süre karşılayacak yeterli miktarda ürün temin ettik.
5-Çevre ve bina dezenfeksiyon uygulaması yaptırdık.
6-Her gün düzenli periyotlarla, insanların temas ettikleri, kapı kolu, merdiven tırabzanları, lamba düğmeleri, bankamatik tuşları gibi temas yüzeylerini, özel koruyucu kıyafet kullanan temizlik personeli tarafında düzenli periyotlarda dezenfekte ettirdik.
7-Yemekhanede kontaminasyonu önlemek adına, içeride eş zamanlı oturabilecek işçi sayısını sosyal mesafeyi hesaplayarak yüzde 50 azalttık.
8-Yemekhane denetimlerini artırarak, mutfak çalışanlarının gıda üretiminde uyması gereken kuralları sıkılaştırdık.
9-Yemek yeme sırasında çalışanların ürün ve ekipmanla temasını kesmek için açık sürahi ve bardakla su verilmesini kaldırdık. Hazır bardak suya geçtik. Yine aynı nedenlerle poşet, tuz, poşet ekmek, paketlenmiş çatal ve bıçak kullanımına başladık.
10-Çalışanların bağışıklık sistemini desteklemek için her gün C vitamini yönünden zengin meyve verilmesini ve kefir içme imkanını sağladık.
11-İşçi servislerini dezenfekte ettirip, kontaminasyonu önlemek adına sosyal mesafeyi hesaplayarak, yolcu sayısını yüzde 50 azalttık.
12-İşçi servislerinde transfer esnasında kullanmaları için maske dağıttık.
13-Fabrika girişlerine termal kamera koyarak, yüksek ateşi olan çalışanın tespitini yapıp, çalışma ortamına sokmadan sağlık kuruluşlarına sevk sürecini başlattık.
14-Çalışanların fabrika girişlerinde sosyal mesafeye uymaları için geçiş işaretlemeleri yaptık.
15-Ziyaretçi kısıtlaması getirdik.
16-Şahsi kargo getirilmesini engelledik.
17-Revirin tıbbi ekipman ve tıbbi ilaç yönünden güçlendirilmesini sağladık.
18-Engelli, hamile ve kronik hastalığı olan çalışanları izinli olarak evlerine gönderdik.
19-Yurt dışı seyahat yasağı koyduk. Yurtdışından gelen çalışanları ise 14 günlük ev gözetiminin sonrasında sağlık muayenesinde geçirerek, sıhhi engel yoksa çalışmalarına müsaade ettik.
20-Uzaktan çalışma imkanı olan bazı çalışanlarımızın evden çalışmalarına olanak sağladık.
21-Çalışanların eğitimlerini uzaktan eğitim şeklinde verebilmek için çalışma başlattık. Bu süreçte eğitimleri askıya aldık.
22-Çemtaş iş yeri hekimi olarak covit-19 salgınının engellenmesine yönelik bilgilendirme videosu hazırladık ve çalışanlarımızın yemekhanede izlemesine imkan veren teknik alt yapıyı oluşturduk.
23-Tüm bilgisayar kullanan çalışanlarımıza belli dönemlerde bakanlık bilgilendirmelerini dünyadaki ve Türkiye’deki salgının güncel durumları paylaştık.
24-İş yeri acil durum eylem planındaki bulaşıcı hastalıklarla mücadele eylem planını güncelledik.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!