İstanbul Tuzla'daki Aslan Park'ta dünyaya gelmelerinin ardından anneleri reddedince veteriner hekim tarafından evde yapılan özenli bakımla yaşama tutunan beyaz aslan "Angel" 3. yaşını doldururken, kahverengi Afrika aslanı "Karamel" ise 5 aylık oldu.
#AslanSiçuan eyaletinin merkezi Çengdu kentindeki Dev Panda Üreme ve Yetiştirme Merkezi’nde çalışanların bir numaralı hedefi ‘Çin’in ulusal hazinesi’ olarak görülen pandaların soyunun kuşaklar boyu devamını sağlamak. Çünkü sayılarındaki yavaş artış nedeniyle pandalar artık nesli tükenmekte olan bir tür değil, ‘savunmasız’ olarak değerlendiriliyor. Merkezi gezerken farklı yaşlarda pandalar görmek, günlük rutinlerini izlemek bizi çok mutlu ediyor.
#PandaNesli tehlike altındaki deniz kaplumbağalarının korunması, yavruların güvenle denize ulaşabilmeleri amacıyla Akdeniz ve Ege kıyılarındaki 25 kumsala, günbatımından gün doğumuna giriş yasağı uygulanıyor. Muğla, Antalya, Mersin, Adana ve Hatay'daki 25 kumsalda yavru deniz kaplumbağaların yuvadan çıkış sürecinin başlamasıyla önlemler artırıldı.
#KaplumbağaDiyarbakır'ın Çermik ilçesinde, 3 doğaseverin gönderdiği yaban keçisi görüntülerini inceleyen Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Satar, "Yakın zamanda popülasyonlarında, yaşam alanlarındaki bozulmalardan, aşırı kaçak avlanmadan ve iklimsel değişimlerden dolayı dünya genelinde, sayılarında yüzde 20 oranında azalma olacağı öngörülmektedir. Bu olay bizi çok sevindirdi. Bunların Diyarbakır'da görülmesi son derece kıymetlidir. Bunları korumamız lazım" dedi.
#Yaban KeçisiTÜRKİYE'de görülen 13 engerek türünden 3'ü endemik, 6'sı, Dünya Doğayı Koruma Birliği'nin (IUCN) nesli tehlike altındaki türler arasında bulunuyor. Bu türlere ilişkin çalışma yapan Pedram Türkoğlu, "Habitat kaybı, yasa dışı toplama, kasıtlı veya kazayla öldürme olayları engerekler için başlıca tehditler olarak belirlendi. Nesillerinin korunması için öncelikle yüksek engerek yoğunluğu tespit edilen bölgelerde korunan alanlar yaratılmalı" dedi.
#AntalyaDoğal Hayatı Koruma Vakfı’nın (WWF) Yaşayan Gezegen Raporu’na göre 1970-2018 arasında yaban hayvanlarının nüfusu dünyada yüzde 69 azaldı. Türkiye’deki rakamlar böyle kapsamlı raporlanmasa da sizin için derlediklerim hiç iç açıcı değil. Son 50 yılda 3 Van Gölü büyüklüğünde sulak alanı kaybettik. Sadece sulak alanlardaki kuşlar yüzde 50 azaldı; kelebek ve böceklerdeki kaybımızsa diğer türlere oranla 2.5 kat fazla.
#Doğal Hayatı Koruma VakfıTarım ve Orman Bakanlığı ile Avrupa Birliği nesli tükenmekte olan hayvan ve bitkilerin korunması amacıyla işbirliği yaptı. Proje kapsamında Harran kertenkelesi, çokgözlü Hatay mavisi kelebeği, bozkır kartalı, karakulak ve Hasbenli sığırkuyruğu bitkisi koruma altına alındı. Örnek teşkil edecek çalışmalar başka türleri de kapsayarak genişleyecek.
#Tarım Ve Orman BakanlığıÇanakkale Boğazı'nda balık avına çıkan Hakan Karakaş'ın oltasına yaklaşık 3 metre boyunda boz camgöz köpek balığı takıldı. Görüntüler hakkında açıklamalarda bulunan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi, Temel Bilimler Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cahide Çiğdem Yığın, "Boz camgöz köpek balığı 2019 yılında Uluslararası Doğayı Koruma Birliği (IUCN) tarafından nesli tehdit altındaki canlılar sınıflandırmasına girdi. Bu köpek balıkları büyük görünmelerine rağmen insanlar için herhangi bir tehdit içermiyor" dedi.
#Çanakkale BoğazıTürkiye'de nesli yok olma tehlikesindeki endemik balık türlerinden 5'i, laboratuvarda korumaya alındı. Balıklardan 3'ünün üretimi başarıya ulaşırken, 2'sinin çalışmaları sürüyor. Bu balıklar sadece Acıgöl, Kırkgöz ve Nemrut Gölü, Boğaçayı ile Manavgat- Peri Köprüsü arasındaki iç sularda yaşıyor.
#BalıkSon 20 yılda Anadolu’yu karış karış gezdim. Neler gördüm neler! Kimi zaman bir dağın, kimi zaman da bir nehrin ya da bir gölün yok oluşuna tanıklık ettim. Ne şaşırdım ne de umudumu yitirdim. Ama artık ‘olmaz’ dediğimiz şeyler oluyor, kendimizi “50 yıl sonra anca gerçekleşir” dediğimiz senaryonun tam ortasında buluyoruz.
#VanDünya Doğayı Koruma Birliği'nin (IUCN) kırmızı listesinde olan türlerden bozkır kartalının Türkiye'deki yaşam alanlarının korunması için uluslararası çalışma başlatıldı. Proje koordinatörü olan uzman biyolog Cansu Özcan, Türkiye'de sağlıklı ürediği düşünülen 12 çift bozkır kartalı bulunduğunu söyledi.
#Bozkır KartalıDünya Doğayı Koruma Birliği’nin (IUCN) kırmızı listesinde bulunan, nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan deniz kaplumbağalarının en önemli yuvalama alanlarından Antalya Çıralı’da yavruların denizle buluşması sürüyor. 11 Temmuz’dan bu yana takip edilen ve yavru çıkışının tamamlandığı yuvalar kontrol amaçlı açılıyor.
#Dünya Doğayı Koruma BirliğiTunceli'de kent merkezine inen nesli tükenme tehlikesindeki vaşak, bir sürücü kursu binasına girdi. Binada bir süre gezinen vaşak, daha sonra dışarı çıkıp gözden kayboldu. O anlar cep telefonu kamerasıyla kaydedildi. Vaşağı görüntüleyen Deniz Güneş, "Korkudan öldük. Dağda görmemişken çarşıda görmek ilginç" dedi.
#TunceliTunceli'de kent merkezine inen nesli tükenme tehlikesindeki vaşak, bir sürücü kursu binasına girdi. Binada bir süre gezinen vaşak, daha sonra dışarı çıkıp gözden kayboldu. O anlar cep telefonu kamerasıyla kaydedildi. Vaşağı görüntüleyen Deniz Güneş, "Korkudan öldük. Dağda görmemişken çarşıda görmek ilginç" dedi.
#TunceliCaretta caretta’lar yakın zamana kadar Dünya Doğayı Koruma Birliği’nin ‘Kırmızı Liste’sinde ‘Kritik Tehlikede’, yani yok olmanın eşiğindeydi. Kısa süre önce sayıları artınca ‘Hassas Tür’ kategorisine alındılar. Peki; denizler kirleniyor, plastikler kaplumbağaları öldürüyorken bu nasıl oldu?
#Caretta CarettaHDP İstanbul Milletvekili Dilşat Canbaz Kaya, Salda Gölü’nü koruma çalışmalarına ilişkin, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması için Meclis Başkanlığı’na bir önerge verdi. Bakan Kurum, önergeye verdiği yanıtta bugüne kadar Salda Gölü’nde yapılanları ve yapılacakları anlattı:
#Salda Gölü