Ortalama günlük kazancı en yüksek olduğu sektör 3.699 lira ile havayolu taşımacılığı. İkinci sırayı ise 3.444 lira ile petrol ve doğal gaz sektörü alıyor. İstihdamın yüksek olduğu inşaat, ticaret sektörlerinde ise ortalama ücretler günlük 800 liralarda. İllere göre bakıldığında ise en yüksek ücretin ödendiği il Kocaeli.
#Hürriyet İKTürkiye’nin en büyük özel sektör doğalgaz arama ve üretim şirketi TBNG’nin (Trakya Havzası Doğalgaz Şirketi), Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi’nin desteğiyle hazırladığı yeni sondaj programı kapsamında, Silivri’de açtığı yeni kuyulardan gaz çıkarılmaya başlandı. İlk ateşin yakılmasıyla birlikte çıkarılan doğalgaz dağıtıma hazır hale geldi.
#İstanbulTürkiye’nin en büyük özel sektör doğalgaz arama ve üretim şirketi TBNG’nin (Trakya Havzası Doğalgaz Şirketi), Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi’nin desteğiyle hazırladığı yeni sondaj programı kapsamında, Silivri’de açtığı yeni kuyulardan gaz çıkarılmaya başlandı. İlk ateşin yakılmasıyla birlikte çıkarılan doğalgaz dağıtıma hazır hale geldi.
#İstanbulEnerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na (EPDK) geçen yıl tüketicilerden 112 bin 713 şikâyet geldi. Bir önceki yıl tüketicilerden gelen şikâyet 77 bin 17’ydi. Bir yılda tüketicilerden EPDK’ya iletilen şikâyetlerde yüzde 46’lık artış yaşanmış oldu. Şikâyetlerde en büyük pay elektrik sektörünün olurken, doğalgaz sektörü de ikinci sırada yer aldı. Geçen yıl şikâyetlerin büyük bir kısmı mayıs ayında oldu.
#GazetehaberleriDünya Bankası İcra Direktörleri Kurulunca, Tuz Gölü Doğalgaz Depolama Tesisi'nin genişletme çalışmaları için ilk 7 yılı geri ödemesiz olmak üzere 22,5 yıl vadeli 600 milyon dolarlık kredi onaylandı. Söz konusu finansmanla mevcut kapasitesi bir milyar metreküp olan tesiste 4 milyar metreküp daha depolama kapasitesi oluşturulacak.
#Tuz GölüDeloitte Türkiye Enerji ve Doğal Kaynaklar Endüstrisi Lideri Elif Düşmez Tek, yenilenebilir enerji kaynaklarının maliyetinin artık doğalgaz ve kömür kadar ucuz olduğunu açıkladı. Yani bir zamanlar yenilenebilir enerjinin pahalı olduğu bir dünyadan, ucuz olduğu bir dünyaya doğru hızla gidiyoruz...
#Yenilenebilir EnerjiIEA Dünya Enerji Yatırımı raporu: Dünyada enerji yatırımları geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 12 düşerek yaklaşık 1,7 trilyon dolara geriledi. Düşüşte, petrol ve doğalgaz kaynaklarının yer altından çıkarılması için yapılan yatırımdaki yüzde 26 azalma etkili oldu.
#Uluslararası Enerji AjansıEnflasyondaki düşüşün yanı sıra gelişmekte olan piyasalar lehine seyreden global koşullar Merkez Bankası'nın Mart'ta başladığı faiz indirimlerine devam etmesi için uygun ortam sunarken, yeni başkan yönetiminde ilk kez toplanacak Para Politikası Kurulu'nun (PPK) faiz koridorunun üst bandında 50 baz puan indirim yapması bekleniyor. Kuveyt'teki grev sonrası petrol fiyatlarındaki toparlanma ile gelişmekte olan ülkelere yönelik risk iştahının iyileşmesiyle dolar/TL de bugün bir miktar gevşerken, piyasada yarınki PPK toplantısına odaklı seyir sürüyor.
#Merkez BankasıKuveyt'in ham petrol üretimi, işçilerin grevine rağmen günlük 1.5 milyon varil seviyesinde gerçekleşti. Ülkedeki petrol yetkilileri grevden rahatsız olmadıklarını belirtirken, eylemin ne kadar süreceği henüz netlik kazanmadı. İşçilerin eylemi nedeniyle ülkede 2,8 milyon varil olan üretim şimdi 1,5 milyon varile gerilemesi petrol fiyatlarını etkiledi. Brent petrolün varili 43 dolara yükseldi.
#KuveytPetrol üreten ülkelerin arzın dondurulması için anlaşamaması sonrası dün düşen fiyatların tekrar toparlanmasıyla risk iştahında görülen iyileşme gelişmekte olan ülke para birimlerine olumlu yansırken, piyasalarda yarınki PPK toplantısına odaklı seyrin sürmesi bekleniyor. Dolar ise petrol fiyatlarındaki harekete bağlı olarak iki günde resmen çakıldı. Dolar 2,85 sınırından 2,82 seviyesine geriledi. Dolar/TL, 2,8257 ile son bir haftanın en düşük seviyesini gördü.
#DolarTürkiye'de ve dünyada, bu yıl enerji sektörü oldukça yoğun gelişmelere sahne oldu. Türkiye'nin hava sahasını ihlal eden Rus uçağının düşürülmesi, Türk Akımı doğalgaz projesi görüşmelerinin durdurulması, ülke genelinde yaşanan elektrik kesintisi, bir yılı aşkın süredir devam eden İran ve P5+1 ülkelerinin nükleer müzakerelerinin sonuçlanması ve İtalyan Eni şirketinin Mısır açıklarındaki Zohr sahasındaki doğalgaz keşfi, 2015'e damgasını vuran önemli enerji gelişmeleri arasında yer aldı.
#2015Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, Rus gazının kesilmesi ihtimaline karşı alternatif kaynakların devreye sokulacağını söylerken, toplumun “fedakarlık göstereceği”ne vurgu yaptı. Ancak elektrik üretimi ve sanayiyi besleyen gazın kesilmesi, ekonomiyi de olumsuz etkileyecek. Rus gazının en yakın alternatiflerinin devreye girmesi ise en az 2 yıl sürebilir.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Katar ile Türkiye arasındaki vizelerin kaldırıldığını belirtti. Bununla birlikte, BOTAŞ ile Katar milli petrol şirketi, Türkiye'nin bu ülkeden uzun vadeli ve düzenli LNG ithalatı yapmasını sağlayacak ön mutabakat zaptı imzaladı. LNG, sıvı olarak nakledilebilen ancak gaz formatında tüketilen bir yakıt türü olarak biliniyor.
#KatarTürkiye ile Rusya’yı birbirine bağlayan en önemli faktör enerji. Türkiye, Rusya’dan yıllık doğalgaz ihtiyacının yarıdan fazlasını karşılıyor. Rus uçağının düşürülmesi ve ardından Putin’in sert açıklamaları sonrası ‘Kışa girerken gaz kesilir mi?’ soruları gündeme geldi. Bu krize yönelik kısa vadede bir B planımız hatta herhangi bir alternatifimiz yok.
#RusyaGazprom CEO’su Miller ile Bakan Yıldız arasındaki toplantının ardından Türk Akımı’nın Aralık 2016’da işletmeye alınması ile ilgili olumlu açıklamalar yapıldı. Ancak doğalgaz fiyatları üzerindeki tartışmaların sürdüğü ve özel sektör için ek indirim talep edildiği öğrenildi.
Rusya’nın doğalgaza yüzde 10.25 indirim yapacağı açıklanmıştı. Ancak, Rusya’nın doğalgaz fiyat formülünün tamamı değil, bir bölümüne indirim uygulamak istediği ve Türkiye’nin son anda fiyat müzakerelerini sonlandıracak anlaşmayı imzalamaktan vazgeçtiği ortaya çıktı.
Kısa bir süre içinde tarihi rekorlara koşan dolar kurundaki artış, tüm sektörlerde etkisini farklı göstermeye başladı. Değer kaybeden TL’den turizm sektörünün fayda sağlayacağı ifade edilirken, enerji gibi ithalat ağırlıklı sektörlerde ise “kur sancısı” yaşanıyor. Doğalgazda Rusya indirimini, kurun “yediği” söyleniyor.