Güncelleme Tarihi:
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) 2020 yılı faaliyet raporuna göre EPDK’ya gelen şikâyet sayısı geçen yıl yüzde 46 arttı. Bir önceki yıl tüketicilerden 77 bin 17 şikâyet gelirken, geçen yıl bu sayı 112 bin 713 oldu. Şikâyetlerin büyük kısmını elektrik oluştururken, doğalgaz şikâyetleri ikinci sırada yer aldı. Tüketicilerden gelen şikâyetlerin yüzde 70.52’si elektrik sektöründen geldi. Elektrik sektörüne 79 bin 441 adet şikâyet gelirken, bu sektörü 28 bin 33 şikayetle doğalgaz sektörü izledi. 1.493 adet petrol sektörü, 1.256 adet sıvılaştırılmış petrol gazları sektörü ile ilgili şikâyet gelirken, 2 bin 490 adet de diğer konularla ilgili şikâyetler EPDK’ya iletildi.
Elektrik piyasasında dağıtım faaliyetleri ile ilgili şikâyetlerin en fazla yoğunlaştığı alan yüzde 37 ile enerji kesintisi, yüzde 17 ile yatırım/ilk bağlantı (şebekeye fiziki bağlantı tesisi), yüzde 10 ile kaçak enerji kullanım tahakkuku ve yüzde 9 ile voltaj dalgalanması/basınç değişikliği alanında yer aldı. Bildirimlerin aylık gerçekleşmelerine bakıldığında en büyük pay yüzde 13 ile aralık ayına ait olurken, bu ayı sırasıyla eylül, temmuz, kasım ve ekim ayları izledi.
HATALI FATURALANDIRMA
Bir önceki yıl 13 bin 960 şikâyetin geldiği doğalgaz sektöründe 2020’de şikâyet sayısı iki kattan fazla artarak 28 bin 33 oldu. Doğalgaz sektöründe en fazla şikâyet alan konu yüzde 29’luk oranla hatalı faturalandırma oldu. Bir önceki yıl şikâyetlerde ilk sırada bağlantı/servis hattı geliyordu. Hatalı faturalandırmanın payı ise toplam şikayetler içinde yüzde 2’lik paya sahipti. 2020 yılında ise şikâyetlerin yüzde 29’u hatalı faturalandırma konusu ile ilgili oldu. Bağlantı/servis hattı ile ilgili şikayetlerin oranı yüzde 24, sayaç okuma süresi ile ilgili şikayetlerin oranı yüzde 10, fatura kalemleri itirazı ile ilgili şikayetlerin de oranı yüzde 7 oldu.
AKARYAKITTA FİYAT
Petrol sektöründe tüketicilerden bin 493 şikâyet EPDK’ya iletildi. Akaryakıt fiyatı ve fiyat artışları yüzde 36 ile ilk sırada yer aldı. LGG sektöründe de bin 256 şikayet gelirken, fiyat artışları toplam şikayetler içinde yüzde 44 ile ilk sırada geldi.
YANITLANMAYAN ŞİKÂYETE UYARI MESAJI GİDİYOR
EPDK, Elektronik Belge Yönetim Sistemi’nde de (EBYS) bazı iyileştirmeler yaptı. Faaliyet raporuna göre kuruma gelen şikâyetlere ilişkin çeşitli istatistiki veriler anlık olarak raporlanabiliyor. Yapılan güncellemelerle EPDK internet sayfasından Tüketici Köşesi’ne daha rahat erişim imkânı sağlandı. Tüketici Köşesinde, elektrik dağıtım ve görevli tedarik şirketleri ile doğalgaz dağıtım şirketlerine ait olan internet adresleri, çağrı merkezi telefonları gibi bilgilere daha hızlı ulaşım sağlandığı belirtildi. Kuruma gelen şikâyetlerin sayısının artması ve bu şikâyetlerin muhatabı olan Elektrik Dağıtım ve Görevli Tedarik Şirketleri ve Doğalgaz Dağıtım Şirketlerine şikâyetlerin daha kolay ve hızlı iletilmesini sağlamak amacıyla muhatap şirketlere KEP adresi zorunluluğu getirildi. Şikâyetlerin bir Elektronik Yazışma Paketi (olarak lisans sahiplerine intikali sağlandı. Şirketlerden gelen cevapları müracaatçı görebiliyor. Dağıtım şirketinin zamanında cevaplanmadığı müracaat için şirketlere sistem üzerinden uyarı mesajı gönderiliyor.