Güncelleme Tarihi:
TÜRKİYE Varlık Fonu (TVF) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Bostan, 22. Dünya Petrol Kongresi kapsamında katıldığı oturumda, “Dünyanın önde gelen büyük varlık fonlarından birinin uzman şirketlerinden biriyle yeni nesil petrokimya tesisi kurma projemiz var. İmza aşamasına geldik” açıklamasında bulundu. Bostan, yatırımın büyüklüğünü sorduğumuzda ise, “Aslında aşağı yukarı koşullar hazır onun üzerinden imza atacağız inşallah. Nitelikli endüstri bölgesi bünyesinde doğalgaz türevlerinden petrokimya üretimi yapan yeni nesil bir petrokimya tesisi kurulacak. Yatırımın toplam büyüklüğünün yaklaşık 40 milyar doları bulması bekleniyor” dedi.
UZUN DÖNEMLİ PLANLAR
TVF Yönetim Kurulu Başkanı Bostan, 22. Dünya Petrol Kongresi kapsamında düzenlenen, “Geleceğe Yatırım Yapmak” oturumunda konuştu. TVF olarak kendilerini enerji alanında iki konunun ilgilendirdiğini söyleyen Bostan, bunun Türkiye’nin bölgesinde enerji HUB’ı (merkez) olduğu gerçeği ve Türkiye’nin uzun dönemli enerji planı olduğunu dile getirdi. TVF olarak kuruluş amaçlarından birinin Türkiye’nin stratejik bulduğu sektörlere girmek, buralarda ortaklık yapmak, yerli ve yabancı özel sektörle işbirliği yapmak olduğunu söyleyen Bostan, “Bu konuda somut bir adım atmak üzereyiz” dedi.
İKİ PROJE DAHA GELİYOR
Dünyada enerji alanında yeni nesil üretim araçları ve enerji kaynaklarının arttığına dikkat çeken Bostan, “Türkiye’de de bu anlamda yatırım ihtiyacı var. Yeni nesil alanlara girme konusunda çalışmalarımız olacak. Dünyaya baktığımızda bizim benzerimiz 80 fon var, enerjiye yatırım yaptıklarını görüyoruz. Gayrimenkulden sonra varlık fonlarının en fazla yatırım yaptığı alanlardan biri enerji. Türkiye Varlık Fonu olarak Türkiye’nin geleceği için Enerji Bakanlığı’nın liderliği ve Türkiye’nin ihtiyaçları çerçevesinde çeşitli alanlarda yatırım yapmaya hazırlık yapıyoruz. Somut iki projemizi yakında sizlerle paylaşacağız” şeklinde konuştu.
SİNGAPURLU ŞİRKET VE TURCAS’IN ADI GEÇİYOR
BOSTAN’ın sözünü ettiği petrokimya yatırımı, daha önce Sabah Gazetesi’nde Hazal Ateş’in kaleme aldığı “Varlık Fonu Singapurlularla Doğu’ya endüstri şehri kuruyor” haberinde de gündeme gelmişti. Bu haberde söz konusu petrokimya yatırımının Singapur devlet şirketi Subrana Jurong ve Aksoy Holding, ortaklığıyla yapılacağı, Diyarbakır-Şanlıurfa arasına petro-kimya merkezi olacak bir endüstri şehri kurulacağı yazılmıştı.
ELEKTRİK PETROLÜ TAHTINDAN ETTİ
ULUSLARARASI Enerji Ajansı’nın (IEA) “2017 Dünya Enerji Yatırımı” raporuna göre, küresel enerji yatırımları geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 12 düşüşle yaklaşık 1.7 trilyon dolara geriledi. Geçen yıl elektrik sektörüne 717 milyar dolarlık yatırım yapılırken; elektrik sektöründeki bu yatırım, fosil yakıtlara ayrılan kaynağı geçerek geçen yıl ilk defa enerjide en çok yatırımın yapıldığı alan oldu. IEA İcra Direktörü Fatih Birol, “Geçtiğimiz yıl enerji sektörüne yaklaşık 1.7 trilyon dolar harcanmış. Elektrik sektöründeki yatırımlar neredeyse aynı kalmış ama petrol, doğalgaz ve kömür yatırımlarında önemli bir düşüş olmuş. Neredeyse iki yılda küresel petrol ve gaz yatırımlarında yüzde 50’ye yakın azalma olmuş” dedi. Geçtiğimiz yıl dünya genelinde elektrik üretimi için 440 milyar dolar harcanırken, gerçekleştirilen kaynak aktarımının yüzde 67.5’i yenilenebilir enerjiye yapıldı. Yenilenebilir enerji yatırımları 297 milyar doları buldu. Petrol ve doğalgaz kaynaklarının yer altından çıkarılması için yapılan yatırımın geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 26 düşmesi, küresel enerji yatırımlarını da aşağı çekti. Böylece, petrol ve doğalgaz sektörü yatırıma ilişkin liderliğini ilk kez elektrik sektörüne kaptırdı.
RUSYA: OPEC ANLAŞMASI İLE İSTİKRAR GETİREBİLDİK
RUSYA Enerji Bakan Yardımcısı Anton Inyutsin, daha önce petrol piyasasında fiyat dalgalanmalarından etkilendiklerini belirterek, “Bu bizim gizlediğimiz bir husus değil. OPEC’in petrol üretimini kısma anlaşması sayesinde fiyatlara istikrar getirebildik. Fiyat dalgalanmaları ve Avrupa Komisyonu’nun izlediği politikalara rağmen hâlihazırda büyümekte olan bir sektörümüz var” dedi. Hindistan Petrol Bakanı Shri Dharmendra Pradhan ise OPEC’in petrol üretimi kısma kararına büyük üreticilerin uyduğunu söylerken, ancak bu durumun fiyatlar üzerinde beklenen etkiyi göstermediğini dile getirdi. Pradhan, son dönemde petrol arz zincirinde köklü değişiklikler yaşandığına ve kaya gazının gelecek birkaç yılda enerji piyasaları üzerinde daha fazla etkili olacağına işaret etti.
300 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM YAPACAK
SUUDİ Arabistan Genel Yatırım Departmanı Başkanı Ayıdth El-Otaibi, ülkenin 2030 vizyonu kapsamında yenilenebilir enerji, turizm, sağlık hizmetleri, madencilik, kimya, perakende, askeri ve endüstriyel sektörler olmak üzere 12 ana programın olduğunu anlattı. Bu çerçevede yıllık 30 milyar dolarlık yatırım öngördüklerini belirten El-Otaibi, “Türkiye’den yatırımcıları Suudi Arabistan’a davet etmek istiyorum. Gelip Suudi Arabistan’a yatırım yapmayı düşünüyorsanız çekinmeyin, sizinle çalışmayı dört gözle bekliyoruz” dedi. Suudi Arabiston petrol şirketi Saudi Aramco, bir halka arza hazırlanıyor. Buradan elde ettiği gelirle yedek petrol üretim kapasitesini korumak ve daha fazla doğalgaz aramak için önümüzdeki on yılda 300 milyar doları yatırım yapacak” dedi.