Bu sene 30’uncu yılını kutlayan Sunset’i 27 yaşında kuran Barış Tansever ile Türkiye’nin geçirdiği gastronomik değişimi ve sektörü konuştuk. İşte 1994’ten bu yana İstanbul’un gastronomi hafızasını taşıyan restoranın kurucusu ile sohbetimizden anekdotlar...
#Barış TanseverGeçen yıl Cudi Dağı’na bırakılan ceylanlar bu yıl yavru vermeye başladı. Yeni doğanlarla birlikte bölgedeki ceylan sayısı 50’den 65’e yükseldi. Sadece ceylanlar da değil, birçok canlı türünü çoğaltıp daha önce yaşadığı yerlere bırakmak doğayı korumanın en önemli araçlarından biri...
#GazetehaberleriKonya'nın Kulu ilçesinde 'flamingo cenneti' olarak bilinen Düden Gölü ve komşu Küçük Göl, bölgedeki yoğun yer altı suyu kullanımı ve iklim değişikliği nedeniyle kurudu. Şubat ayında gelen kuşlar gölü terk ederken, Kulu Doğal Hayatı Koruma Derneği Başkan Yardımcısı Ramazan Uludağ (75), bölgede bugüne kadar böyle bir kuraklık görmediğini belirterek ''Burada 180 kuş türü vardı. Şu an bir tane bile yok. Yakınımızda Kızılırmak Nehri var. Kızılırmak'tan su getirilerek göllerimiz kurtulabilir" dedi.
#KonyaUtah Üniversitesi ve Koç Üniversitesi öğretim üyesi, ekolog, ornitolog ve doğa koruma bilimci Prof. Dr. Çağan Şekercioğlu, 2020’de tüm dünyada en çok kuş türü gören kişi oldu. Kuş peşinde tüm kıtaları gezen Şekercioğlu, böylelikle en bakir bölgeleri, medeniyetin el uzatamadığı yerel kültürleri tanıyor.
#GezginKONYA'nın Kulu ilçesindeki Düden Gölü'ne flamingolar, hava sıcaklığının artması nedeniyle bu yıl erken geldi. Her yıl nisan ayında gelip, kasıma kadar kalan flamingolar, iklim değişikliği nedeniyle şubatta gelmeye başladı. Kulu Doğal Hayatı Koruma Derneği Başkanı Murat Uludağ, ''Bu yıl hava sıcaklığının mevsim normallerinin üstünde seyretmesi nedeniyle flamingolar, döneminden önce gölümüze geldi. Kuraklığın etkisiyle de gölde su seviyesinin azaldığı görülüyor'' dedi.
#KonyaDenizli'nin Buldan ilçesinde 182 çeşit kuş türüne ev sahipliği yapan, 'kesin korunacak hassas alan' durumundaki Yayla Gölü'nde yaşanan kuraklık nedeniyle su seviyesinde düşüş yaşandı. Buldan ilçesinin Süleymanlı Mahallesi'nde çam ağaçları arasındaki Yayla Gölü'ndeki su seviyesi, kuraklık nedeniyle endişe verici düzeyde düştü.
#DenizliKonya'nın Kulu ilçesinde, çoğu flamingo olmak üzere 200’e yakın kuş türüne ev sahipliği yapan Düden Gölü'nde, kontrolsüz sulama ve küresel ısınma nedeniyle başlayan kuraklık yüzünden, kuşların yaşam alanı daralmaya başladı. Kulu Doğal Hayatı Koruma Derneği Başkanı Murat Uludağ, "Flamingoların yaşam alanı gittikçe daralıyor. Daracık bir alana kısılmışlar. Gelin hep birlikte kuşlarımıza sahip çıkalım" dedi.
#FlamingoKONYA'nın Kulu ilçesindeki 'flamingo cenneti' Düden Gölü'ne komşu Küçük Göl, iklim değişikliği ve bilinçsiz sulama sonucu kurudu. Tatlı su gölü olan Küçük Göl, suların azalmasına bağlı olarak artemia salina bakterisi nedeniyle pembeye büründü. Kuraklığın izleriyle birleşen renk, bölgede güzel manzara oluşturdu.
#KonyaKonya'nın Kulu ilçesinde çoğu flamingo olmak üzere 180 kuş türüne ev sahipliği yapan Düden Gölü'nün kontrolsüz sulama ve küresel ısınma nedeniyle kurumaya yüz tutması canlıların yaşam alanını daralttı. Kulu Doğal Hayatı Koruma Derneği Başkanı Murat Uludağ, kuruyama yüz tutan Düden Gölü'nün Kızılırmak Nehri'nden yapılacak su kaynağı desteğiyle canlandırılabileceğini ve ilçenin de simgesi olan flamingoların yaşam alanlarının daha iyi konuma gelebileceğini söyledi.
#KonyaEvlerimizdeyiz ama Türkiye’nin dağlarında, ormanlarında dolaşıp yaban hayatıyla tanışmak, insanın doğayla ilişkisine ekrandan da olsa tanıklık etmek mümkün. Film, dizi izlemekten sıkıldıysanız, dünyaya bakışınızı değiştirecek, bilgilerinizi derinleştirecek en güzel doğa belgesellerine buyurun.
#SanalFİBA Holding ve FİNA Holding'in 22 Ekim 2019 günü düzenlenen Genel Kurullarında Yönetim Kurulu Başkanlığına Murat Özyeğin getirildi. Murat Özyeğin, FİBA Grubunun kurucusu, babası Hüsnü Özyeğin'den grubun liderliğini devraldı. Ayşecan Özyeğin Oktay ise FİBA Holding ve FİNA Holding'in Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı oldu. Hüsnü Özyeğin, grubun Onursal Başkanı unvanını alırken Fibabankadaki ve Credit Europe Moskovadaki Yönetim Kurulu Başkanlığı görevlerini sürdürecek.
#FİBA Holding2007'de Sydney'de başlayan Dünya Saati'nde her yıl dünya çapında milyonlarca insan; ev, iş yeri ve anıtların ışıklarını bir saat boyunca söndürerek doğa için sesini yükseltiyor. Peki, Dünya Saati'ni düzenleyen Sivil Toplum Kuruluşu'nun adı nedir?
#Dünya Saati'ni Düzenleyen Sivil Toplum Kuruluşu'nun AdıDevlet, sivil toplum kuruluşları ve halk birlikte çalıştı; Türkiye’de doğa korumanın sembolü olan kelaynak uçurumun kenarından döndü. Dünya Doğayı Koruma Birliği’nin ‘Yok Olmak Üzere’ kategorisinden ‘Tehlike Altında’ya aldığı kuşların nüfusu 1986’da beş çifte düşmüştü. Bugünse 120 çiftten fazlalar.
#Dünya Doğayı Koruma Birliğiİklim dengesinin bozulması, kuraklık ve vahşi sulama yöntemlerinin kullanılması nedeniyle Türkiye’nin sulak alanları bir bir kuruyor. Doğal Hayatı Koruma Derneği’nin verilerine göre Türkiye son 40 yılda sulak alanlarının yüzde 50’sini kaybetti. Nesli tükenen kuşlara ev sahipliği yapan Seyfe Gölü de en kötü günlerini yaşıyor.
#İklim DeğişikliğiYeryüzünde her 13 dakikada bir, bir canlı türü için kıyamet yaşanıyor. Yani bir tür sonsuza kadar yok oluyor. Bunun en önemli nedeni, doymak bilmeyen hırslarımız, tüketim alışkanlıklarımız ve gezegenimizin yaşadığı sorunlara duyarsız kalmamız. Öte yanda da bir canlının hayatı için varını yoğunu ortaya koyan, gece gündüz çalışan, yeri geldiğinde kapı kapı dolaşan, günlerini, aylarını hatta yıllarını bir canlıya adayan güzel insanlar var. İşte en kıymetlilerimizin kaderini değiştiren hayvanseverlerin ilham veren hikâyeleri...
#Doğa KahramanlarıLeyla Alaton çıktığı bir televizyon kanalında yaptığı açıklamalarla gündem oldu.. Vatandaşlarda Leyla Alaton kimdir ve kaç yaşındadır gibi soruların cevaplarılarını arıyor. Peki Leyla Alaton kimdir, kaç yaşındadır? İşte merak edilen soruların cevapları
#Leyla AlatonMavi sulardaki son durumu ve neler yapılabileceğini denizcilere sorduk. Türkiye’nin son süngercisi ‘Aksona Mehmet’, Halikarnas Balıkçısı’yla Türkiye’nin ilk mavi yolculuğuna çıkan ekipten arkeolog Ayşe Temiz, kaptan Arif Yılmaz, “Böyle giderse deniz kültürü de balık da mavi yolculuk da bitecek” diyor.
#Deniz KirliliğiDünya jet sosyetesinin gülüydü; bıraktı; İztuzu’nda bir barakaya yerleşti. Dalyanlıların ‘Kaptan June’ diye hitap ettiği June Haimoff, ömrünün üçte birini bu beldeye ve Caretta carretta kaplumbağalarına vakfetti. 100 milyon yıllık Caretta geleneğinde belki kısa bir süre. Ama bizim naçiz koşuşturmamızda, o, ilham alınacak bir kaplumbağa terbiyecisi.
#Caretta Caretta