Prof. Dr. Alper Şener, İngiltere'de Covid-19'un Omicron varyantının alt türevi olan Eris'e (EG.5.1) ilişkin, "Türkiye için olağanüstü bir durum olduğunu düşünmüyorum. Zikredilen Omicron alt grup varyantı nedeniyle Türkiye için bir vaka, yoğun bakım ve hastaneye yatış sayısında artış olacağını düşünmüyorum" açıklamasında bulundu.
#ÇanakkaleÇoğu ülkede baskın varyant haline gelen ve mevcut aşılardan kaçmayı başarabilen Omicron'un alt varyantı BA.4 ve BA.5 için güncellenen aşılarda beklenen haber bugün geldi. ABD Gıda ve İlaç Dairesi'nin (FDA) yeni koronavirüs aşılarını bu hafta onaylaması bekleniyor. Peki yeni aşılar nasıl bu kadar hızlı onay aldı? İşte herkesin merak ettiği sorunun cevabı...
#KoronavirüsDünya Sağlık Örgütü'nün 'Acil durum' ilan ettiği Maymun Çiçeği hastalığı 78 ülkede 20 binden fazla insana bulaştı. Bilim insanları hastalık için korkutan bir senaryonun gerçek olması durumunda Maymun Çiçeği'nin sonsuza kadar bizimle kalabileceğini belirtiyor. Peki bu korkutan senaryo ne? İşte dikkat çeken detaylar...
#Maymun ÇiçeğiSon dönemde, "Annem, babam, eşim, oğlum hepsi aynı anda Covid geçirdi, bir tek bana bir şey olmadı" diyenleri çok duymaya başladık. Peki bu insanların sırrı ne? Sadece şanslılar mı yoksa başka bir şey mi? İngiltere ve Brezilya'da yürütülmekte olan araştırmalar, bu sorunun yanıtının sadece o kişileri değil hepimizi ilgilendirebileceğine işaret ediyor. İşte tüm ayrıntılar...
#COVID-19Koronavirüsün Omicron varyantının BA.4 ve BA.5 alt varyantlarının hem aşılama hem de doğal bağışıklık yoluyla sağlanan antikorlardan kaçmayı başardığı ortaya çıkarken hızla yayılan varyantların kısa sürede Avrupa ve ABD'de hakim olması bekleniyor. Omicron dalgasını hasarsız atlatmak için aldığı kararları daha da sertleştiren Çin, çocukların PCR testi olmadan parka girmelerini yasakladı, karar ülkede büyük bir tepki ile karşılandı.
#ÇinKoronavirüs pandemisinde 4. dalgayı yaşayan ABD'de Nisan ayından beri hastaneye yatışlar artarken New York'ta anket yapan uzmanlar vaka sayısının resmi açıklanan sayıdan 30 kat fazla olduğunu iddia etti. Uzmanlar insanların durumdan habersiz olduğunu belirten uzmanlar "Bu virüsle herkesin yılda üç ila dört kez enfekte olmasının tamamen normal olduğuna karar vermek çok büyük bir kumar. Kovid'in gelecekte neye yol açabileceğini bilmiyoruz. Resmen ateşle oynuyoruz" uyarısında bulundu.
#ABD2 yılı aşkın bir süredir hayatımızda olan koronavirüs dünyanın dört bir yanında can almaya devam ederken Bill Gates'ten çok konuşulacak bir açıklama geldi. Gates, Omicron varyantının yüksek düzeyde doğal bağışıklık oluşturduğunu ve aşılardan daha hızlı dünyaya yayıldığını itiraf etti.
#Bill Gatesİki yıldır hayatlarımızı altüst eden koronavirüsün son varyantı Omikron yeni bir tartışmanın kapısını araladı: “Salgında sona geliniyor mu?” Fikrini sorduğumuz 22 uzmandan 13’ü bunun mümkün olmadığını söylese de 9 isim için en azından bundan sonra virüsün etkisi hızla azalacak.
#OmikronSon dönemde peş peşe açıklanan araştırma sonuçları önemli bir bulguya işaret etti: Aşıları tamamlanmış olan kişiler Covid enfeksiyonu geçirdiklerinde, virüse karşı daha iyi korunur hale geliyorlar. 'Süper bağışıklık' ya da 'hibrit bağışıklık' olarak adlandırılan bu durumun avantajları da dezavantajları da çok. İşte tüm detaylar...
#Hibrit BağışıklıkKronik enflamasyon salgını gün geçtikçe artıyor. Sedef, egzama ve romatizmal hastalıklarla karşımıza çıkan enflamasyondan kurtulmanın anahtarı sağlıklı beslenmede. Glisemik yükü yüksek beyaz un, rafine şeker, nişasta, mısır ve ayçiçeği yağlarından uzak durmak şart.
#BeslenmeYeni koronavirüs varyantı Omicron'un ortaya çıktığı ilk ülke olan Güney Afrika'nın Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa, ülkesine konulan seyahat yasaklamalarını sert bir şekilde eleştirdi ve bunların aslında gereksiz adımlar olduğunu söyledi.
#Koronavirüsİlk koronavirüs haberlerini almamızın üzerinden neredeyse iki yıl geçti. Salgınla mücadele son hızla devam ederken Kovid-19'un dünya genelinde bulaştığı kişi sayısı 239 milyon 126 bini, uygulanan aşı ise 6 milyar 54 milyon dozu geçti. İşte hayatlarımızı kâbusa çeviren salgının seyri...
#KoronavirüsKoronavirüs aşıları salgınla olan mücadelemizde en büyük silahımız olmaya ve bizi virüsten korumaya devam etse de birçok ülkede aşı karşıtlığı hareketi yükselişte. ABD'de görülen bir dava ise konuyu yeniden gündeme taşırken ilginç bir tartışmayı beraberinde getirdi. Doğal bağışıklık mı yoksa aşı bağışıklığı mı daha iyi?
#KoronavirüsGeçtiğimiz sene katı kısıtlamalar nedeniyle grip vakası görülmemesi hem aşıların etkinliği hem de toplum bağışıklığı konusunda endişelere neden oldu. Koronavirüs ve gribin aynı anda yayılacağı ilk kış için uzmanlardan peş peşe uyarılar geldi. Bu sene 50 yıl sonra görülen en kötü grip salgını yaşanabilir...
#GripAmerikan mRNA aşısının üreticisi de olan ilaç firması Moderna’nın CEO’su Stéphane Bancel tarih verdi: Dünya genelinde vakaların yaklaşık 228, ölümlerin ise 5 milyona yaklaştığı koronavirüs salgınının 1 yıl içerisinde biteceğini söyledi. DSÖ, şubat ayında benzer bir açıklama yapmış 2022 yılının ortalarını işaret etmişti. Türkiye’de ise KLİMİK, 6-9 ay içinde pandemik dönemin sona erebileceğini duyurmuştu. Peki, nasıl? 1 yıl içerisinde ne değişecek de pandemi sona erecek? Sevinmek için erken mi? Sordum.
#KoronavirüsEGE Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve immunoloji ve alerjik hastalıklar uzmanı Doç. Dr. Özlem Göksel, Münih Teknik Üniversitesi ile yaptıkları ve geçen ay yayınlanan global araştırmada, polenlerin Kovid-19’a karşı doğal bağışıklık sisteminin az çalışmasına neden olduğunun ortaya çıktığını söyledi. İzmir’de polenlerin 9 ay boyunca atmosferde kaldığını dile getiren Göksel, “Polen alerjisi ve Kovid-19’u ayırmak için alerjiniz olan polenlerin atmosfere çıkıp çıkmadığından haberdar olun. www. polenalerji.ege.edu. tr adresinden İzmir Polen Alerji Bülteni’ni düzenli olarak takip edebilirsiniz” dedi.
#İzmirANKARA'da İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Zeynep Mısırlıgil, "Atmosferdeki polen konsantrasyonu arttığında Covid-19 enfeksiyonunda artış olduğu gözlendi. Polen mevsiminde solunum yolları virüs enfeksiyonlarında artış görülür. Polen mevsiminde koronavirüs enfeksiyonunda da artış görülebilir" dedi.
#İmmünoloji Ve Alerji Hastalıkları UzmanıDİYARBAKIR, Sağlık Bakanlığı'nca açıklanan risk haritasında, 2 puan gerileyerek yüz binde 17,83 oranla mavi listede kaldı. Dicle Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Covid-19 Yoğun Bakım Koordinatörü Prof. Dr. Recep Tekin, Diyarbakır'ın mavi listede kalmasını, çok fazla kişinin koronavirüs geçirip doğal bağışıklık kazanmasına, risk grubunda bulunanların aşılanmasına ve vatandaşların geçmişten ders çıkartarak kurallara uymasına bağladı.
#Haber