11 yaşındaki bir kız çocuğunun cinsel yolla bulaşan bir hastalık olan belsoğukluğu kapma ihtimali sizce nedir? Aslında böyle bir ihtimalin var olduğunu dahi düşünemezdik, ta ki gerçek olana kadar. Öte yandan uzmanlar havuzların, kaplıcaların ve hatta hamamlar, umumi tuvaletler gibi ortak kullanım alanlarının belsoğukluğu da dahil pek çok hastalık riski taşıdığını söylüyor. İşte Avusturalyalı ailenin termal havuz ziyareti sonrası başına gelen talihsiz hikaye ve hepimizin karşı karşıya olduğu riskler...
#Gonore BakterisiSaçların beyazlamaya başlaması doğal yaşlanma sürecinin bir parçası ama ne kadar doğal olursa olsun beyaz saçlar bizi mutsuz edebiliyor. Yapılan yeni bir araştırma ise beyazlayan saçlarından mustarip olanların yüzünü güldürecek. Araştırmaya göre beyazlayan saçların eski rengine dönebilmesi mümkün!
#Beyaz SaçSıcak ve uzun bir banyo yapmaya bayılıyor musunuz? Araştırmalara göre biraz yalnız olabilirsiniz. Her gün alınan duşlar kişiyle ilgili nasıl ipuçları veriyor? Duşla ilgili doğrular ve yanlışlar neler? Anlatıyoruz…
#Duş Almakİnternetten alışveriş yapan hemen herkesin bir sahte ürün hikayesi vardı. Özellikle koronavirüs sebebiyle internetten alışverişin artması, bu gibi mağduriyetleri daha çok yaşamamıza sebep oldu. Peki sahte ürünlerle dolu alışveriş sitelerinde nasıl alışveriş yapacağız? Sahte ürün satın alan tüketici ne yapmalı?
#AlışverişKoronavirüs geçiren hastalarda hastalık sonrası etkiler çok merak ediliyor. Şikayetlerin başında saç dökülmesi geliyor. Bu konuda bir açıklama da Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi ve Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zekayi Kutlubay'dan geldi. Saç dökülmesi problemi yaşayan yaklaşık binin üzerinde hastayı taradıklarını söyleyen Kutlubay, ''Koronavirüs geçirenlerin yüzde 25 ila 30'unda saç dökülmesi görülüyor. Son 6-8 ay içerisinde koronavirüs geçiren kişilerde özellikle 2 ay sonra saç dökülmesinde artış, yoğun saç dökülmesi görülmeye başladı. Bu dökülme ortalama 3 ay, bazılarında ise 4 ay devam edebilir'' dedi. Kutlubay, bu dökülmelerin kalıcı olmadığını, hastalıktan sonraki 8'inci aydan sonra dökülen saçların çıkmaya başladığını belirtti.
#Cerrahpaşa Tıp FakültesiKoronavirüs geçiren hastalarda hastalık sonrası etkiler çok merak ediliyor. Şikayetlerin başında saç dökülmesi geliyor. Bu konuda bir açıklama da Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi ve Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zekayi Kutlubay'dan geldi. Saç dökülmesi problemi yaşayan yaklaşık binin üzerinde hastayı taradıklarını söyleyen Kutlubay, ''Koronavirüs geçirenlerin yüzde 25 ila 30'unda saç dökülmesi görülüyor. Son 6-8 ay içerisinde koronavirüs geçiren kişilerde özellikle 2 ay sonra saç dökülmesinde artış, yoğun saç dökülmesi görülmeye başladı. Bu dökülme ortalama 3 ay, bazılarında ise 4 ay devam edebilir'' dedi. Kutlubay, bu dökülmelerin kalıcı olmadığını, hastalıktan sonraki 8'inci aydan sonra dökülen saçların çıkmaya başladığını belirtti.
#İstanbulABD’li ilaç üreticisi Johnson & Johnson’ın bebek pudrasında kansere yol açan asbest maddesi kullanması birçok ülkede gündeme geldi. Doç. Dr. Kutlubay, "2010 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Türkiye’de asbest maddesinin kullanımını yasakladı. Şu an hiçbir ürünümüzde asbest maddesi yok. Bundan üç yıl önce yapılan bir çalışmada Türkiye’de bulunan bebek pudraları incelenmiş. İnceleme sonucu 4 pudrada asbest maddesi tespit edilmiş. Ardından bakanlık gerekli düzenlemeyi yaptı ve pudraların içinde bulunan asbest maddesi çıkarıldı" diye konuştu.
#AsbestCerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Zekai Kutlubay, bu yıl 'dirençli uyuz vakalarında' ciddi bir patlama yaşandığını belirtti. Doç. Dr. Zekai Kutlubay, uyuz parazitinin bulaşması için 15 dakikalık temasın yeterli olduğunu belirterek evde uzun süre kapanmaya bağlı olarak da aile içi bulaşların arttığını söyledi.
#Doç. Dr. Zekai KutlubayCerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Zekai Kutlubay, bu yıl 'dirençli uyuz vakalarında' ciddi bir patlama yaşandığını belirtti. Doç. Dr. Zekai Kutlubay, uyuz parazitinin bulaşması için 15 dakikalık temasın yeterli olduğunu belirterek evde uzun süre kapanmaya bağlı olarak da aile içi bulaşların arttığını söyledi.
#Doç. Dr. Zekai KutlubayCovid-19 salgını virüs içeren damlacıklar ve nesneler yoluyla bulaşır. Konuşma, hapşırma ve öksürme sırasında damlacıkların dağılmasını önlemek için maske takılması gereklidir. Deri, vücudun ilk savunma bariyeridir ve bu nedenle, Covid-19'un yayılmasını önlemek için deri bütünlüğünü korumak da çok önemlidir. Maske kullanımı sonucunda deride bir takım dermatolojik problemler ortaya çıkabilir.
#Covid-19‘Kim Milyoner Olmak İster’ yarışmasında Dr. Ali Çiçek’in sorulan soruya ‘omurilik soğanı’ yerine omurilik sarımsağı cevabı vermesi, “Böyle basit bir soruya nasıl yanıt veremez?” sorusunu gündeme taşırken, “Türkiye’de yeterli tıp eğitimi verilmiyor” tartışmasını da beraberinde getirdi. Dr. Ali Çiçek, şıkları duymadığı için yanlış cevap verdiğini savunuyor. Peki, bir doktor bir soruya yanlış cevap verdi diye “Türkiye’de tıp eğitimi bitti” denilebilir mi?
#Yazar2020 hepimiz için zor bir yıldı. Salgın koşullarına adapte olabilmek için çalışma düzenimizi, alışkanlıklarımızı gözden geçirdik. Pek çoğumuz için hayat ilk kez durdu, ilk kez kısıtlamalarla karşılaştık... Biz bunlarla uğraşırken bir kesim hiç aralıksız işini yapmaya devam etti. Üstelik daha zor çalışma şartlarında... Sağlık çalışanları marttan bu yana mücadelenin en ön safında. Dünya Sağlık Örgütü geçen hafta Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın çağrısı üzerine 2021’i Uluslararası Sağlık Çalışanları Yılı ilan etti. Bu vesileyle yaşadıkları zorlukları yakınlarına sorduk...
#GazetehaberleriKoronavirüsle mücadelede ön saflarda yer alan sağlık çalışanlarının da bu virüse yakalanması kaçınılmaz hale geldi. Onlardan biri de Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Zekayi Kutlubay oldu. Evde izole olarak bu virüsü yenen Doç. Dr. Kutlubay, “Şimdiye kadar ağır grip geçirdiğim de oldu ama beni hiç bu kadar sarsan bir hastalık olmadı. Açıkçası çember daralıyor, vatandaşların kurallara riayet etmeleri gerekiyor. Yoksa Kovid her an kapılarını çalabilir" dedi.
#Doç. Dr. KutlubayKoronavirüsle mücadelede ön saflarda yer alan sağlık çalışanlarının da bu virüse yakalanması kaçınılmaz hale geldi. Onlardan biri de Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Zekayi Kutlubay oldu. Evde izole olarak bu virüsü yenen Doç. Dr. Kutlubay, “Şimdiye kadar ağır grip geçirdiğim de oldu ama beni hiç bu kadar sarsan bir hastalık olmadı. Açıkçası çember daralıyor, vatandaşların kurallara riayet etmeleri gerekiyor. Yoksa Kovid her an kapılarını çalabilir" dedi.
#CerrahpaşaCorona virüsü vakalarının bir kısmında kurdeşen meydana gelmişti. Başhekim ve Cilt Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Zekayi Kutlubay, 'Bu araştırma, ateş, öksürük, nefes darlığı gibi Kovid'e spesifik diğer belirtilerden biri eşlik etmediği sürece sadece kurdeşen, kızarıklık, kaşıntı gibi cilt bulgularının Kovid-19 belirtisi olarak ele alınamayacağını ortaya çıkardı' dedi. Haberler ardından kurdeşen hastalığı bir kez daha gündeme geldi. Peki, kurdeşen nedir, neden olur? Kurdeşen hastalığıyla ilgili bilgiler...
#Kurdeşen NedirİSTANBUL Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde koranavirüs döneminde hastanede tedavi gören hastalardan 210'u deri bulguları açısından incelendi ve yapılan çalışma uluslararası bir dergide de yayınlandı.
#CerrahpaşaÖzellikle el hijyenine çok önem verdiğimiz bu Koronalı günlerde, hastalarımız tırnak kırılmasından daha çok yakınmaya başladılar. Tırnaklarda kırılma toplumda sık karşılaşılan bir problemdir. Kadınların daha çok dikkatini çeken bir problem olmakla beraber her iki cinste de görülebilir. Elli yaş üzeri kadınlarda daha sık görülen bu problem toplumun %20'sini etkiler. Tırnaklarda sertleşme, kırılma ve yüzeylerinde soyulma görülebilir.
#Tırnak SağlığıTüm dünyayı esir alan COVİD-19 virüsü hakkında bilgilerimiz gün geçtikçe artmaya devam ediyor. Hastalığın, hasta bireylerin öksürme, hapşırma yoluyla ortaya saçtıkları damlacıklara diğer kişilerin elleri ile temas etmesi sonrasında ellerini ağız, burun veya göz mukozasına götürmesi ile bulaştığını artık çok iyi biliyoruz.
#Covid-19CERRAHPAŞA Tıp Fakültesi Başhekimi ve Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zekayi Kutlubay, ateş veya nefes darlığı olmaksızın, anti alerjik ilaçlara rağmen ciltte geçmeyen veya tekrarlayan kaşıntı ve döküntü ile ortaya çıkan kurdeşen hastalığının da koronavirüs?ün erken belirtilerinden biri olabileceğine işaret etti. Doç. Dr. Kutlubay, Cerrahpaşa?da salgın nedeniyle ertelenen planlı ameliyatlara önümüzdeki haftadan itibaren başlanacağının da müjdesini verdi.
#Doç. Dr. Zekayi KutlubayCerrahpaşa Tıp Fakültesi Başhekimi ve Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zekayi Kutlubay, ateş veya nefes darlığı olmaksızın anti alerjik ilaçlara rağmen ciltte geçmeyen veya tekrarlayan kaşıntı ve döküntü ile ortaya çıkan kurdeşen hastalığının da Corona Virüsün erken belirtilerinden biri olabileceğine işaret etti. Doç. Dr. Kutlubay, Cerrahpaşa’da salgın nedeniyle ertelenen planlı ameliyatlara önümüzdeki haftadan itibaren başlanacağının da müjdesini verdi.
#İstanbulCovid-19 salgını ile uğraştığımız şu günlerde dikkat etmemiz gereken en önemli iki nokta; el hijyeni ve maske takmaktır. İzole kalarak, evde kalarak, gereksiz yere dışarı çıkmayarak hem kendimizi hem de yakın çevremizi virüsten koruyabiliriz. Eğer dışarı çıkmak gerekiyorsa el temizliği ve hijyeni önem kazanmaktadır.
#EgzamaİSTANBUL Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi'nde koronavirüs testi pozitif çıkan ve tedavileri sonrası iyileşen iki kişi, hastaneden sağlık çalışanlarının alkışlarıyla taburcu edildi.
#Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi BaşhekimiCorona virüs salgınla mücadelede İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa- Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, virüsle mücadelede ön saflarda yerini aldı. Hastane çalışanları ise canla başla bu mücadeleye katılıyor. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Başhekimi Doç. Dr. Zekayi Kutlubay hastanedeki son durum ve hastalar hakkında bilgi verdi.
#Coronaİstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Rektörü Prof. Dr. Nuri Aydın ve Başhekim Doç. Dr. Zekayi Kutlubay, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde koronavirüs servisleri ile acil servis, ilk başvuru polikliniğine ve yoğun bakım ünitesini ziyaret etti.
#İstanbul Üniversitesi-CerrahpaşaÖğretmeni, müzisyeni, aşçısı, garsonu, esnafı, birçoğumuz evinde. Onlar ise görev başında, hem de en tehlikeli olabilecek yerde. Koronavirüs salgınıyla canla başla mücadele eden sağlık çalışanlarına alkışla destek yağıyor. Peki onlar ne hissediyor? Kendilerini ve sevdiklerini nasıl koruyorlar? Ekipmanları tam mı? İşte yanıtı...
#Yazar