Bursa'da, bitki ve hayvan popülasyonu açısından zengin olan ve 'Ramsar Sözleşmesi ile korumaya alınan Uluabat Gölü'ndeki su çekilmesi, uydu görüntülerine yansıdı. Kayıkların geçtiği göl üzerindeki köprünün altı ise artık araç parkı alanı olarak kullanılıyor. Bursa Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Efsun Dindar, "Su çekilmesinin devam etmesi halinde ekolojiyi kaybetmiş olacağız" dedi.
#BursaBursa'da, bitki ve hayvan popülasyonu açısından zengin olan ve 'Ramsar Sözleşmesi ile korumaya alınan Uluabat Gölü'ndeki su çekilmesi, uydu görüntülerine yansıdı. Kayıkların geçtiği göl üzerindeki köprünün altı ise artık araç parkı alanı olarak kullanılıyor. Bursa Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Efsun Dindar, "Su çekilmesinin devam etmesi halinde ekolojiyi kaybetmiş olacağız" dedi.
#BURSASulak alan tanımı çok çeşitli alanları içine alır; bataklıklar, turbalıklar, taşkın düzlükleri, nehirler, göller, tuzlalar, mangrovlar, deniz çayırı yatakları, mercanlar, gelgit anında altı metreden derin olmayan deniz kıyısı alanları doğal sulak alanların yanı sıra, atık su arıtım gölcükleri ve rezervuarlar gibi insan yapımı alanlar da sulak alandır.
#Doç.Dr. Efsun DindarBursa'nın içme suyu kaynağı olan Doğancı Barajı’nı besleyen Nilüfer Barajı’ndaki doluluk oranı yüzde 5'e kadar düştü. Doğancı Barajı da yüzde 35’lik doluluk oranıyla kritik seviyede. BUÜ Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Efsun Dindar, beklenen düzeyde kar yağmaması halinde, kentin yaz döneminde su sıkıntısıyla karşı karşıya kalma ihtimali olduğuna dikkat çekti.
#BursaBursa'nın içme suyu kaynağı olan Doğancı Barajı’nı besleyen Nilüfer Barajı’ndaki doluluk oranı yüzde 5'e kadar düştü. Doğancı Barajı da yüzde 35’lik doluluk oranıyla kritik seviyede. BUÜ Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Efsun Dindar, beklenen düzeyde kar yağmaması halinde, kentin yaz döneminde su sıkıntısıyla karşı karşıya kalma ihtimali olduğuna dikkat çekti.
#BarajBüyükorhan’daki balık ölümlerini araştırmak için numune toplayan İlçe Tarım Müdürlüğü Ekipleri, ötrofikasyon tespit etti. Suda azot ve fosfor seviyesinin yüksek olduğunun anlaşıldığını söyleyen Doç. Dr. Efsun Dindar, “Su miktarının azalması ve sıcaklığının artması oksijen miktarının düşmesine sebep olduğu için balık ölümlerinin gerçekleştiği düşünülmektedir” dedi.
#Bursa‘Yeşil Bursa’nın yeşili nerde kaldı?’ diye soran Bursa Uludağ Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Efsun Dindar, “Sularımızın kirliliği ve su rezervimiz ortada. Bunun yanı sıra ciddi bir hava kirliliği problemi var” dedi. DOĞADER Başkanı Sedat Güler ise Bursa’da tarımsal alanların korunması gerektiğini belirterek, “Bursa’ya 30 sene önce ‘Yeşil Bursa’ diyorduk” dedi.
#BursaEvliya Çelebi, Bursa’yı tanımlarken ‘Velhasıl Bursa sudan ibarettir’ demişti. Aradan geçen yılların ardından Bursa hala sudan mı ibaret? Marmara Denizi, İznik Gölü, Uluabat Gölü, Nilüfer Deresi, Samanlı Deresi, Karadere ve daha niceleri ne durumdalar? Su kaynaklarımız neden kirli? Yetkililer ve vatandaş ne yapmalı? Bu soruları DOĞADER Başkanı Sedat Güler ve Doç. Dr. Efsun Dindar ile konuştuk.
#Serhat TezcanYemek kültürü savaşta, barışta, tarihin her döneminde yaşanılan siyasal, sosyal ve çevresel olaylara göre etkilenmiştir. Nasıl ki, Covid-19 salgınından etkilen yemek kültürü yaşadığımız iklim değişikliklerinden de etkileneceği aşikar. Dünya üzerindeki nüfus arttıkça, üretim biçimleri ve tüketim alışkanlıkları da değişmekte.
#BursaMarmara Denizi’nde yeterli arıtmanın olmadığını söyleyen Bursa Uludağ Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Doç. Dr. Efsun Dindar ise Marmara Denizi ve Havzası’nın özel korumaya ve izlenmeye alınması gerektiğinin vurgulayarak, “Marmara Denizi için tüm paydaşlar elini taşın altına koymalıdır” diye konuştu.
#BursaBugün Dünya Çevre Günü... İsveç’in Stockholm kentinde 1972 yılında düzenlenen Birleşmiş Milletler Çevre Konferansı’ndan bu yana, her yıl 5 Haziran tarihinde, çevrenin korunması konusunda dünya çapında farkındalık yaratılması ve eylemde bulunulması amacıyla kutlanıyor.Hürriyet Bursa olarak bugün kentimizin durumunu ele aldık. ‘Hava, toprak, su kaynaklarımız ne halde? Yıllar itibariyle ne yönde ilerleme kaydediyoruz?’ bu soruları çevre konusunda çalışmaları bulunan Doç. Dr. Efsun Dindar ve DOĞADER Başkanı Sedat Güler’e yönelttik.
#Bursaİklim Değişiyor Bursa Ne Yapıyor? başlıklı yazı dizimizin bugünkü konuğu iş dünyasının sivil toplum kuruluşları olarak faaliyet gösteren BUSİAD, DOSABSİAD ve BOSİAD. Bu üç önemli kuruluş, yazı dizisi çerçevesinde çevre konusundaki çalışmaları ve farkındalık hareketlerini aktardı. İklim değişikliğine dikkat çeken ve bu konudaki farkındalığı artırmaya çalışan iş dünyası toplulukları, daha yaşanabilir Bursa, Türkiye ve dünya istediklerini açıkladı.
#BursaDoğal güzelliği ile dikkat çeken Sadağı Kanyonu ile ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yeni bir düzenleme yaptı. Uludağ Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Efsun Dindar ise kararın yapılaşmanın, yerleşimin ve turistik tesislerin yapılmasının önünü açabilecek nitelikte olduğunu belirtti.
#Efsun DindarTüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını şu günlerde ülkemizde de etkisini gösteriyor. Hepimizin endişeli olduğu bu dönemi atlatabilmemiz için uyarıları dikkate alarak, kurallara uyarak hayatımıza devam etmemiz gerekiyor. Bu zor günlerde Hürriyet Bursa olarak iş ve cemiyet hayatının tanınmış isimleriyle koronavirüslü yaşam hakkında kısa sohbetler gerçekleştirdik. Ve bir yazı dizisi hazırladık.
#Bursa