Diz ağrısı yaş ilerledikçe hayat kalitemizi doğrudan etkileyen büyük bir sorun olarak karşımıza çıkar. 60’lara merdiven dayarken merdiven çıkamama, uzun yolda yürüyememe, yere oturup kalkamama gibi problemler kaçınılmaz oluyor. Bu yaşlarda pek çok kadından aynı şikayetleri duyuyoruz. Çoğunun dizinde sıvı kaybı ya da kireçlenme problemi var. Kimi sorununa ameliyat olarak çözüm buluyor, kimi iğne yaptırıyor, kök hücre tedavisi deniyor, kimi ozon terapi… Bu işlemlerden ve ameliyattan korkanlar ise çareyi kantaron yağında, kuyruk yağında ya da kelle paça çorba gibi kolajen kaynaklarında arıyor.
#Diz Ağrısı50'li, 60'lı yaşlardan sonra insanların dizlerindeki ağrılardan yakınması, hareketlerinde zorlanması normal karşılanır ancak bizim ülkemizde özellikle kadınların dizlerinde sıklıkla kireçlenme ve sıvı kaybı problemi yaşanıyor. Peki neden özellikle kadınlar bu dertten mustarip, temelinde ne yatıyor? Kuyruk yağı, kantaron yağı, kelle paça çorbası, kolajen takviyeleri diz ağrılarına iyi geliyor mu? Yoksa sorunun tek çözümü ameliyat mı? Doç. Dr. Ahmet Sevencan ile konuşuk.
#Diz ProblemleriOrtobiyolojiklerin, vücutta doğal olarak bulunabilen ve kemik kırıklarında, bağ, menisküs ve kıkırdak yaralanmalarında iyileşmeyi hızlandırmak için kullanılan biyolojik maddeler olduğunu belirten Özel Gazi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Mustafa Özcan, vücuda etkileri ve kullanım alanları hakkında bilgiler verdi.
#1Türkiye’de yaklaşık 5 milyondan fazla insan nadir görülen bir hastalık ile mücadele ediyor. Nadir hastalıkların bilinen en temel sebeplerinden biri akraba evliliği. Bu nedenle Türkiye, ne yazık ki nadir hastalık cenneti olarak değerlendiriliyor. Nadir hastalığa sahip birinin doğru teşhisi alması ise yaklaşık 7 yıl sürüyor. Her yıl Şubat ayı “Nadir Hastalıklar Farkındalık Ayı” olarak kabul edilirken Şubat ayının son gününde de Nadir Hastalıklar Günü olarak birçok etkinlik düzenleniyor.
#Araştırmacı İlaç Firmaları DerneğiGünlük hayatta sık karşılaşılan ve yaşamı zaman zaman olumsuz etkileyen diz eklemi ağrıları hakkında bilgiler veren Ekol Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Opr. Dr. Gökhan Toker, diz eklemindeki ağrıların genç ve yaşlılarda genellikle farklı sebeplerle ortaya çıktığını, gençlerde menisküs yırtığı, bağ yaralanması gibi sebepler ön planda iken yaş ilerledikçe diz kireçlenmesinin daha ön plana geçtiğini söyledi.
#1DİZLER, günlük yaşamda en sık kullanılan eklemler arasında yer alır. Bu nedenle incinme, yaralanma veya yıpranma ile hasar almaya birçok ekleme oranla daha yatkındır. Herhangi bir nedenle oluşan diz ağrıları, ileri yaştaki bireylerde daha sık görülmekle birlikte birçok insanın yaşadığı sağlık sorunlarından bir tanesidir.
#1Artroskopi, eklemin içine bakmak demektir. Fiberoptik cihazlar (ışık sistemleri ve kamera) kullanılarak eklemlerin içinin görüntülü olarak muayene edilmesi anlamına gelir. Eklem içindeki dokulardaki yaralanma ve hastalıklar bu sayede eklem açılmadan kolayca görülerek gerekli tedavileri yapılır. Artroskopi nedir, hangi durumlarda yapılır sizler için derledik.
Bir buçuk yılı aşkın süredir devam eden Covid-19 pandemisi fiziksel hareketlerimizin büyük ölçüde kısıtlanmasına yol açarken, vücudumuzun tüm yükünü çeken dizlerimizi de vurdu. Ayakta durmada, merdiven ve yokuş iniş çıkışlarında, oturma ve çömelmelerde önemli bir görevi üstlenen diz eklemlerinde önemli ve yaygın sorunlar ortaya çıktığını belirten Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Halil Koyuncu “Pandemide diz şikayetlerinin büyük ölçüde arttığını görüyoruz. Diz eklemlerinin şekli bozulurken, kas, tendon ve bağlar kısalmaya başladı, kasların kasılma gücü azaldı ve yeterince çalışmayan kaslar inceldi. Eklemin en önemli yapısı olan kıkırdaklar erken dejenere olmaya yüz tutarken, var olan bozukluk hızlandı.
#DizMobilizasyon tekniği, yardımcı araçlarla ya da çeşitli el hareketleriyle eklem kompleksinin hareket aralığını artırma, dokuların genişleme yeteneğini iyileştirmek amacıyla kullanılır. Pek çok kas işlevini tedavi etmek için uygulanan fizik tedavi yöntemlerinden bir tanesi olan mobilizasyon nedir, nasıl yapılır, mobilizasyon teorisi ve teknikleri nelerdir tüm detaylarıyla derledik.
#Mobilizasyon NedirDiz ağrısı eklemlerde en sık karşılaşılan ağrılardan biridiri. Dizlerimiz gün içinde en yoğun kullandığımız eklemlerimizden biridir.. Bu sebeple dizde meydana gelen kronik ağrılar önemsenmelidir. Bu ağrılar merdiven inip çıkarken, menisküs veya romatizma nedeniyle meydana gelebilir. Diz ağrısına iyi gelen bitkisel ve doğal yöntemlerle de evde çözüm üretilebilir. Peki diz ağrısı nasıl geçer? Evde diz ağrısına ne iyi gelir? Diz kapağı ağrısı nasıl geçer? Diz ve bacak ağrısına ne iyi gelir? İşte diz ağrısı nedenleri ve diz ağrısına iyi gelen öneriler...
#Diz Ağrısına Ne İyi Gelir?Teknolojinin gelişmesiyle birlikte ortopedik cerrahi alanında olumlu ilerlemeler yaşandığını belirten Özel Sağlık Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Opr. Dr. Yağmur Işın, robot yardımlı ameliyatların başarılı sonuçlar verdiğini söyledi. Robot yardımlı navigasyonlu diz ameliyatlarının günümüzde çok sık uygulanmaya başlandığını aktaran Dr. Işın, yurtdışında başlayan bu akımın yaklaşık 3-4 yıldır ülkemizde de uygulandığını belirtti. Süreç hakkında bilgi veren Opr. Dr.Yağmur Işın, şunları kaydetti:
#İzmirVücudumuzdaki organ ile dokuları oluşturan hücreler anormal ve kontrolsüz bir şekilde büyümeye başladıklarında, bir kitle olarak karşımıza çıkabiliyor. İşte bu kontrolsüz büyüyen dokuya ‘tümör’ deniyor. Vücudun pek çok bölgesinde oluşabilen tümör, kemikleri de tehdit edebiliyor!
#Kemik TümörüDiz eklemi vücudumuzun en hareketleri eklemlerinden biridir. İnsanlar hareket etmek üzerine yaratılmıştır ve diz de hareketi sağlayan en önemli yapılardan birisidir. Dizi yaralanmalara karşı koruyan eklem içi ve eklem dışı birçok yapı vardır. Bu yapılar dizde stabilizasyonu sağlar. Eklem dışındaki yapılar kaslar ve tendonlardır. Tendonlar eklemi birçok yönden sarar ve stabilize ederler. Dizin stabilizasyonu enerji tasarrufu için çok önemlidir. Eklem içi yapılar ise menisküsler, ligamentler(iç ve yan bağlar), kıkırdak yapı gibi yapılardır.
#Dizde KireçlenmeEnfekte kenelerin ısırığı ile bulaşan lyme hastalığı hakkında açıklamalarda bulunan Uzm. Dr. Bengisu Ay, “Lyme hastalığına Borrelia burgdorferi isimli bir bakteri neden olur. Enfekte kenelerin ısırığı ile bulaşır. Birçok memeli türü bu bakteri ile enfekte olabilmekle birlikte geyikler en önemli rezervuarlardır. Hastaların yüzde 10-20’sinde antibiyotik tedavisine rağmen yıllarca süren tekrarlayıcı kas ve eklem ağrıları, uyku bozuklukları, yorgunluk gibi belirtiler görülebilir. Buna Tedavi sonrası lyme hastalığı sendromu denir” dedi.
#Lyme HastalığıDiz, insan vücudunda en aktif olarak kullanılan eklemlerden biri olduğundan, diz ağrısı çok sık görülen bir şikâyettir. Diz ağrıları birçok şekilde görülebilir, yanma şeklinde olan diz ağrısı çeşitli sorunların bir göstergesi olabilir. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Turan Uslu yanıcı diz ağrısı hakkında bilgiler verdi.
#Yanıcı Diz AğrısıYaz mevsimi yaklaşırken, kenelerle bulaşan hastalıklardan olan lyme hastalığı internette araştırılmaya başlandı. Zoonotik bir hastalıklar grubunda yer alan lyme hastalığı, Borrelia isimli bakteri sonucu ortaya çıkıyor. Peki, lyme hastalığı nedir, lyme hastalığının belirtileri nelerdir nasıl anlaşılır? Lyme hastalığı tedavisi var mı? İşte, lym hastalığı belirtileri, bulguları ve hastalıkla ilgili merak edilen bazı bilgiler...
#Lyme Hastalığı NedirDiz ağrısı, günlük hayatta en sık karşılaşılan durumlardan biridir. Bu ağrılar dikkate alınmalı ve neden meydana geldiği araştırılmalıdır. Peki, diz ağrısının kaynağı nedir? Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Yasemin Soytürk Özseren, diz ağrısı ile ilgili merak edilenleri açıkladı.
#SağlıkMenisküs her dizde, iç ve dış bölgede olmak üzere 2 adet bulunan eklem içi yapılardır. Menisküsler üstte uyluk kemiğinden gelen yükleri alttaki kaval kemiğine ileten diz ekleminin yüzeyini kaplarlar. Bu nedenle üstten gelen yüklerin alt tarafa iletilmesinde aracı olarak görev yaparlar.
#Menisküs TedavisiOkul döneminde ailelerin sık sık karşılaştığı sorunların başında düşme ve çarpma sonucu oluşan kırıklar geliyor. Bu kazalar basit ve küçük yaralanmalara sebep olsa da bazen daha ciddi sonuçlara yol açabiliyor. Çocuk kırıklarının deformite ile sonuçlanabileceğini ve büyümeyle ilgili sorunlara neden olabileceğini belirten Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Sidar Öztürk, çocuklarda emekleme döneminden itibaren düşme ve çarpma gibi kazalardan sonra oluşan kırıklara karşı her zaman dikkatli olunması gerektiğinin altını çizdi.
#Çocuklarda KırıkDiz çevresinde ağrıya yol açabilecek birçok problem vardır. Bunlar menisküs yırtığı, bağ yaralanmaları, kıkırdak sorunları gibi farklı problemlerdir. Diz bölgesinde en fazla ağrı sebebi olan problem diz kapağı ağrısı, “kondromalazi patella”dır.
#Diz Kapağı Ağrısı