Labirente benzeyen dar sokaklarında yürüyor, tarihi evlerine ayrı, camilerine ayrı bakakalıyorsunuz... Bir köşeden kilise çıkıveriyor, başka bir köşeden müze. Diyarbakır keşfetmesi sürprizli ve her köşesinde ‘ilk’ler, ‘tek’ler, ‘en’ler saklayan bir kent. Sahip olduğu tarih hazineleri ile turizmden daha fazla pay almayı hak ediyor. Görkemli tarihe sahip çok yönlü bu kenti anlamak için yapılması, görülmesi gerekenlerin listesi uzun ama işte benim olmazsa olmazlarım...
#Diyarbakır Gezi RehberiMezopotamya bölgesinin 9 bin yıllık tarihi geçmişe sahip en güzel şehirlerinden biri Diyarbakır. Yüzyıllar boyunca çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapmış, kültürel ve manevi ruhu çok yüksek… Çayönü Tepesi kazıları sırasında dünyanın en eski köyünün kalıntılarının bulunduğu Diyarbakır, Mekke ve Medine’den sonra dünyada en çok sahabe barındıran şehir olma özelliğine de sahip. İşte size Diyarbakır gezi rehberi…
#DiyarbakırGüneydoğu’nun bütün şehirlerini severim. Antakya, Antep, Urfa, Mardin... Herbirinin insanı çeken, türlü duygularına seslenen yönleri var. Bütün bu şehirlerin arasında, bence Diyarbakır hep bir adım önde. O, bütün bu güzelim şehirler içinde, ‘Istanbul’un tarihi yarımadası gibi’ bambaşka bir derinlikle sizi karşılayan ve başınızı döndüren bir ‘şehirler şehri’dir. İşte Diyarbakır gezi rehberi...
#Diyarbakır GezisiKültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Hürriyet Ankara Bürosu’nun gelenekselleşen kahvaltılı sohbetlerinin konuğu oldu. Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Hande Fırat ve Hürriyet muhabirlerinin sorularını yanıtlayan Bakan Ersoy, “İstanbul uzun bir aradan sonra dünyanın her noktasından ziyaretçi alıyor. Birleşmiş Milletler gibi oldu diyebiliriz. Otellerde yer yok ve her milletten turist var”dedi. İşte turizm hedeflerinden Ayasofya’nın tahrip edilmesi tartışmalarına, yasaklanan festivallerden Avrupa’dan beklenen ‘doğalgaz turistleri’ne kadar birçok konuda açıklamalarda bulunan Bakan Ersoy’un mesajları...
#Mehmet Nuri ErsoyMelih Uslu’nun yeni kitabı ‘Doğu Seyahatnamesi’ geçtiğimiz günlerde raflardaki yerini aldı… Gazetemizde de yazılarını okuduğunuz Uslu’yla Anadolu’yu keşfetme macerasını konuştuk: “Taşların dilini öğrenme hevesiyle çocukların peşine takılıp dev bir labirenti andıran Doğu şehirlerinin sokaklarına dalmak gerek.”
#HürriyetAvrupa ve Türkiye’nin en büyük teleskopunun kurulu olduğu Doğu Anadolu Gözlemevi’nin (DAG) eteklerinde gökyüzü şöleni yaşandı. 10 bin kişinin teleskoplarla gökyüzünü izlediği şenliğe katılan 12 yaşındaki en genç Hürriyet Seyahat gezginimiz Bilge Altan 3 gün süren etkinlikten izlenimlerini yazdı.
#Hürriyet- Genel Başkan ve Başbakan Davutoğlu: (2) "Geldiği yeri bilmez, gittiği yeri bilmez, kiminle duracağını bilmez, kiminle yürüyeceğini bilmez. Allah akıl fikir versin. Önünde mutlaka bir rehber olması lazım, kendi başına yürüyemez. Şimdi rehberi, paralel yapı. Onlar ne diyorsa onu yapıyor" - "Sayın Kılıçdaroğlu, sen bir anamuhalefet partisi liderisin, bir örgüt lideri değilsin. Milleti çağıracaksan sandığa çağır, sokağa, teröre, direnişe çağırma"
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Diyarbakır'ın en eski yerleşim bölgesi Suriçi'ndeki yapıların "sokak taraması" yöntemiyle deprem dayanımlarının ve risk gruplarının belirlenmesine yönelik analiz çalışması yaptı. Analizlerde, Diyarbakır Suriçi’ndeki yapıların yüzde 6,16'lık kısmının deprem riski yüksek, yüzde 25,09'luk kısmının deprem riski orta yüksek olduğu görüldü.
Almanya'nın Villingen-Schwenningen kentinde kan bağışında bulunmak isteyen Türkler sıtma taramasından geçirildi. Güney ve Güneydoğu bölgesinden gelen Türkler'den kan alınmadı. Alman Kızıl Haç doktoru Dr. Birgit Nawroth "Dünya sıtma haritası var. Sıtma virüsünün bulunduğu bölgelerinden gelenlerden kan almıyoruz" dedi.
Bahar, göçmen kuşlar ve turistler bu yıl Mardin’e erken geldi. Kirazıyla ünlü Kabala’da bahçeler haftalar önce çiçeklerle donandı. Mazı Dağı’nın yamaçlarında yetişen körpe bademler nisanın ikinci haftasında Sok-ıl Bakkaleyn’in (Manav Bakkallar Çarşısı) tezgahlarına çıktı. Doğusundaki komşu şehirler Şırnak ve Siirt’ten çatışma, ölüm haberleri gelirken, Mardin’de asayiş berkemal. Taş kahvehanelerin teraslarında çaylarını yudumlayıp, aşağılarda Suriye’ye kadar uzanan yemyeşil ovayı seyre dalan, meraklı turistlere "Bu bizim denizimizdir" diyen ahali umutlu bir bahar yaşıyor. Yazı heyecanla bekliyor.