İç Anadolu havzasında iklim değişikliği ile kullanımı her geçen yıl daha da artan yer altı sularının çekilmesi ve toprağın yer altına çökmesi sonucu meydana gelen obrukların oluşumuna değinen Obruk Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Fetullah Arık, obrukların birçoğunun oluşumdan önce meydana gelen fiziki belirtilere dikkat çekerek uyarılarda bulundu.
#Obrukİç Anadolu havzasında iklim değişikliği ile kullanımı her geçen yıl daha da artan yer altı sularının çekilmesi ve toprağın yer altına çökmesi sonucu meydana gelen obrukların oluşumuna değinen Obruk Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Fetullah Arık, obrukların birçoğunun oluşumdan önce meydana gelen fiziki belirtilere dikkat çekerek uyarılarda bulundu.
#İç Anadoluİzmir’in doğal güzellikleriyle öne çıkan beldesi Alaçatı, plajları, renkli sokakları, Arnavut kaldırımları, renkli ahşap kapıları, rustik taş evleri, sanat galerileri ve butik mekânlarıyla adeta Ege’nin tüm güzelliklerini tek bir yerde toplayan cennet köşelerden biri.
#ModaÜzerinde yaşadığımız topraklarda tarih boyunca büyük ve yıkıcı depremler yaşandı. 6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta gerçekleşen depremden sonra Deprem Haritası üzerinde sarıyla işaretlenmiş olan ve daha güvenli olduğu düşünülen şehirlere göç başladı. Peki haritada sarı ne anlama geliyor? Sarıyla işaretlenmiş bölgelerdeki deprem potansiyeli ne durumda? Kısa yanıt: Zemin ve binalar Türkiye'nin her yerinde (harita sarı da olsa) sağlam olmalı.
#Kahramanmaraş DepremiHasankeyf nerede sorusu, inşa edilen tünelin tam olarak nereden geçtiğini öğrenmek isteyen vatandaşların araştırdığı konu olmaya devam ediyor. 'Hısnıkeyfa'olarak anılan bu şehir, 'Kaya Kale' şeklinde tercüme edilebilir. Çeşitli kaynaklarda her kavmin kendi dilinde farklı telaffuz edildiği bu kelime, 'korunmaya müsait' anlamına gelmektedir. Kale yekpare taş kitlenin oyulması suretiyle oluşturulmuştur. Peki, Hasankeyf nerede? İşte, Hasankeyf konumu ve harita üzerindeki yeri hakkında bilgiler
#HasankeyfTürkiye’de deprem dendi mi insanlar tarafından en güvenli yer olarak akla ilk önce Konya geliyor. Çünkü sınırlarımız içinde bulunan en aktif tektonik fayların gösterildiği deprem haritalarında faylardan biraz uzak gözüküyor. Fakat bu doğru bir bilgi mi? Yaşanan 5.1 büyüklüğündeki depremin ardından Konya ve çevresindeki fay hatlarını mercek altına aldık
#DepremAbbasiler dönemi Türk tarihinde İslam tarihi kategorisinde yer almaktadır. Dönemde İslam dünyasının hem kültürel hem siyasi hem askeri hem de bilimsel yönden gelişmeleri anlatılmaktadır. Abbasiler dönemi genel özellikleri, Abbasiler dönemi gelişmeleri, Abbasiler dönemi tarihi, Abbasiler dönemi isyanlarıyla beraber kültür ve sanat gelişmeleri hakkında detayları derledik.
#Abbasiler DönemiHer gezegenin temsil ettiği coğrafi yerler, renkler, ağaçlar, bitkiler, hayvanlar, kokular vardır. Örneğin, Satürn ‘kötü kokulu’dur. Jüpiter parlak ve ışıltılı, Mars acı, Venüs yağlı ve tatlıdır... Merkür karmaşık bir tat ve renktedir. Güneş ve Ay ise astrolojide iki kutsal ışık olarak görülür. Ay bilinçaltımızdan gelen etkileri yönetirken Güneş de bilinçli davranışlarımızı gösterir...
#YazarKasd kökünden türetilmiş olan kaside, dilimize Arapçadan geçmiştir. Günümüzde daha çok ''kast'' şeklinde kullanılan kelimenin ilk anlamı niyet ve gayedir. Belli bir amaç doğrultusunda yazıldığı için bu tür şiirlere bu ad verilmiştir. Divan şiirinde gazelden sonra en çok yazılan şiir türü kaside olmuştur. Türkçe ve Edebiyatta kullanılan kaside türleri nelerdir? Sizin için örnekleri ile birlikte derledik.
#Kaside Nedir?Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Prof. Dr. Fetullah Arık, son dönemde Konya'da meydana gelen depremlerin birbirinden farklı eğim atımlı normal faylar üzerinde olduğunu söyledi. Arık, "Konya çevresinde aktif faylar olduğu biliniyor. Akşehir fayı, Ilgın fayı, Tuz Gölü fayı tek başına kırıldıkları zaman 6.0- 6.5 büyüklüğünde deprem üretebilecek faylar" dedi.
#KonyaDoğu'nun en büyük aşk efsanelerinden biri olan 'Leyla ile Mecnun'un hikayesini mesnevi olarak kaleme alan, 16'ncı yüzyıl divan şairi Fuzuli, edebiyat tarihçileri tarafından divan şiirinin edasını dönüştüren şair olarak nitelendiriliyor. Yalın bir Türkçe ile yazdığı şiirler ve eserleri günümüzde de Türkçe konuşulan coğrafyalarda ezberlenip okunmaya devam ediyor. Peki, Fuzuli kimdir?
#Fuzuli Kimdir?ÖZEL BURSA KÜLTÜR OKULLARI EL SANATLARI KULÜBÜ ÖĞRENCİLERİ, KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI TEZHİP SANATÇISI ARİFE AKTUĞ’DAN, KURAN-I KERİMLER, DİVANLAR GİBİ EL YAZMASI KIYMETLİ KİTAPLARI, MURAKKALAR VE TUĞRALAR GİBİ ÇEŞİTLİ GÜZEL YAZI ÖRNEKLERİNİ ALTIN VE BOYA İLE BEZEME SANATI OLAN TEZHİP HAKKINDA BİLGİ ALDI.
Türkiye Dağlıca'da yitirdiği 16 kahraman evladına ağlarken, şehitlerin ailelerine de kara haber gitmeye başladı. Ateşin düştüğü ocaklarda acı, öfke ve gözyaşı vardı... Şehit olduğu kesinleşen ilk isim Kurmay Yarbay İlker Çelikcan oldu. Geleceği parlak, pırıl pırıl bir subayımız olan Yarbay Çelikcan, zor durumdaki askerlerine yardım için gittiği çatışma bölgesinde, kahramanca şehit düştü. Çelikcan, PKK'nın son dönemde şehit ettiği en üst rütbeli subay olarak kayıtlara geçti.
#Hakkari2010 yılında temeli atılan Hakkari-Yüksekova Havalimanı'nın açılış töreni Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun katılımıyla gerçekleşti. Başbakan Ahmet Davutoğlu, Yüksekova Havalimanı'nın açılışında Selahaddin Eyyübi adını verildiğini açıkladı. Yaşadığı dönemde Selahaddin Eyyübi'yi eşşiz bir kumandan ve devlet adamı kılan liderlik sırları nelerdi? (Selahaddin Eyyübi kimdir, hayat hikayesi, biyografisi)
#Selahaddin Eyyübi- TÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Öztürk, küratörlüğünde oluşturulan "Divannağme" çalışması, divan türü eserlerin gelecek nesillere aktarılmasına önemli katkı sağlayacak - Prof. Dr. Öztürk: "Çalışmamız, geleneksel sanat müziğindeki mevcut bilinen bütün divan türü eserleri bir araya getiren ve bunların unutulmasını önleyecek bir çalışmadır" - "Çalışmamız sayesinde, TRT kayıtları ve arşivlerinde bugüne kadar bilinen divan sayısı 3'ten 12'ye yükseldi"
Eski kuşakların ‘Nerede o eski Ramazanlar’ diye iç geçirdiği Ramazan geleneklerinin bazıları yaşatılırken, bazıları ise unutulmaya yüz tuttu. Başkent’in köylerinde geçmişi yüzyıllara dayanan Ramazan geleneklerinin arasında, arife gününde pişirilen ‘öküz helvası’, çocukların sokaklarda bağırarak söylediği tekerlemeler, ‘ferfene’ geceleri ve ‘konak’ yemekleri yer alıyor.