Kasımpaşa’daki Divanhane, Deniz Kuvvetleri Yüksek Konseyi gibidir. Geniş bir binadır. Bakımı da son derece zordur. Şu ara zaten yeniden bir restorasyon geçirdi. Ne olacağı konusunda kamuoyunda tartışmalar sürmektedir. Divanhane’nin tarihçiler tarafından teklif edildiği gibi Deniz Kuvvetleri Müzesi olması uygundur. Çünkü Beşiktaş’taki Deniz Kuvvetleri Müzesi artık fonksiyonunu yerine getiremeyen bir yapı haline dönüşmüştür. Buraya nakli daha doğru olur.
#DivanhaneİSTANBUL Emirgân’daki Şerifler Yalısı, Boğaziçi’nde 18. yüzyılda gelişen sivil mimarlığın bugün ayakta kalan en önemli yapılarından biri. İç süslemeleri ile dikkat çeken yalının gündeme gelmesinin nedeni, arsasının bir bölümünün satışa çıkması. Arsanın satış ilanının bulunduğu görsellerde yalının o eşsiz süslemelerinin bulunduğu iç mekân görüntüleri de yer alıyor. Sözlü olarak yalının da ayrıca satılacağı bilgisi veriliyor.
#Boğaziçi MüzesiDilimize Farsçadan geçmiş olan bargah kelimesi bar ve gah sözcüklerinin birleşmesiyle oluşturulmuştur. Farsçada bar, izin ve müsaade anlamına gelirken gah yer ve mekan demektir. Girilmesi için izin alınması gereken yerlere bargah denir. Osmanlı döneminde ise, savaş zamanı padişahın ve vezirlerin kaldığı çadırlar için bargah kelimesi kullanılırdı. Bargah ne demek, ne anlama gelir örnek kelimeler ve cümleler ile birlikte detaylı bir şekilde derledik.
#TDK‘Rüzgârlı Şehir’ anlamına gelen Bakü’ye Azerice ‘Bakı’ deniyor. Keşfedilmeyi bekleyen ülkenin kırsal kesimi yüksek dağlar, göller ve kaya oluşumlarıyla göz alıcı güzellikte. Ayrıca hem tarihi taş binalarının gece aydınlatmaları hem geniş bulvarların, parkların, gökdelenlerin ışıklı danslarıyla büyüleneceksiniz...
#YazarCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cezayirli Hasan Paşa Camii, Kasımpaşa'daki Divanhane ve Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kasımpaşa Ek Binasında incelemelerde bulundu. Erdoğan, yetkililerden çalışmalar hakkında bilgi aldı.
#Haberİnce Minare Medresesi, 1254 yılında Selçuklu Sultanı II. İzzeddin Keykavus dönemindeki vezir, Sahip Ata Fahreddin Ali tarafından hadis ilminin öğrencilere öğretilmesi amacı ile yapılmıştır. Mimari yapısı ile dikkat çeken bu medrese, Selçuklu devrinde kullanılan kapalı avluya sahip medreseler arasında yer alıyor. İnce Minare Medresesi nerede ve nasıl gidilir? İşte merak edilen tüm detaylar.
Ülkemizde adı çok fazla duyulmamış, hâlâ keşfedecek çok yer olduğunu Kemaliye’yi gördükten sonra daha iyi anladım. Bir yanda boz dağları, diğer yanda dut, ceviz ve kavak ağaçlarının arasındaki ahşap evleriyle hayran kalacağınız, Erzincan’a bağlı şirin bir ilçe. Dünyanın en büyükleri arasında kabul edilen Karanlık Kanyon’daki ekstrem sporlar ve Taşyol’u ile maceraseverleri de mutlu ediyor.
#Kemaliye Gezi RehberiİLK yerleşimin M.Ö. 6100 yıllarında Genç Neolitik döneminde başlandığı belirlenen Diyarbakır’ın kalbi olarak adlandırılan Amida Höyük’te yapılan kazılarla tarihi eserler ortaya çıkıyor. Kazılarda daha önce Artuklu Sarayı’nın divanesi, kabul salonu, gizli kaçış tüneli ve bazı bölümlerini ortaya çıkardıklarını söyleyen Dicle Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi ve kazı ekibi başkanı Doç. Dr. İrfan Yıldız, şimdi ise 1800 yıl öncesinde yapılan kalorifer sistemini tespit ettiklerini açıkladı.
#Diyarbakırİlk yerleşimin M.Ö. 6100 yıllarında Genç Neolitik döneminde başlandığı belirlenen Diyarbakır'ın kalbi olarak adlandırılan Amida Höyük'te yapılan kazılarla tarihi eserler ortaya çıkıyor. Kazılarda daha önce Artuklu Sarayı'nın divanesi, kabul salonu, gizli kaçış tüneli ve bazı bölümlerini ortaya çıkardıklarını söyleyen Dicle Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi ve kazı ekibi başkanı Doç. Dr. İrfan Yıldız, şimdi ise 1800 yıl öncesinde yapılan kalorifer sistemini tespit ettiklerini açıkladı.
#Amida Höyükİstanbul'un fethinin sembolü Rumeli Hisarı'nın 3 büyük kulesinden biri olan ve Fatih Sultan Mehmet'in fetihten önce divanhane olarak kullandığı Saruca Paşa Kulesi'nin akustik ses düzeni bugün hala ziyaretçileri hayran bırakıyor. Kubbe içine matematiksel bir nizam içinde yerleştirilen küçük ve büyük ağızlı testiler ile bu akustik sağlanıyor. Saruca Paşa Kulesi'nde ayrıca Bizans'ın Haliç'in ağzına döşediği asırlık zincirlerin en büyük parçası sergileniyor.
#Htvozel‘En İyi 100 Türk Filmi’, ‘En İyi 100 Albüm’, ‘En İyi 100 Türk Romanı’ derken sıra geldi ‘En İyi 100 Mimari Eser’e... Hürriyet Pazar, ‘soruşturma klasikleri’nde yeni bir kapıyı daha aralıyor. Mimarlık, tarihsel açıdan uğradığımız bütün duraklardan çok çok daha eski. İnsanın varlığıyla birlikte etrafını inşa etme çabası, dokunuşu upuzun bir sürecin ifadesi. Doğanın fiziksel koşullarından korunma çabası, başını sokacak bir mekân arayışı, sonrasında malzemelerin ve bilimin gelişimi derken basit ihtiyaçlardan ihtişama, işlevsellikten estetiğe, günü kurtarmaktan tarihe tanıklık etmeye onca yapı insanların, toplulukların, ait oldukları coğrafyaların da bir ifade biçimine dönüştü. Üzerinde yaşadığımız Anadolu da sayısız medeniyetin tanığı. Dolayısıyla mimarlık serüveninin de... Bu açıdan ‘En İyi 100 Mimari Eser’ soruşturmamızda 100 kişilik jürimize geniş bir hareket alanı tanıdık ve tanım aralığını, ilk yerleşmelerden biri olarak kabul edilen “Göbeklitepe’den Günümüze” parantezinde tuttuk. Bu parantezin içinde antik çağ, Roma, Selçuklu, Osmanlı ve tabii ki Cumhuriyet dönemi mimarisi vardı. Jüri bu çağların ifadesi olan yapıları (tek ya da çoğul) kendi mimarlık anlayışları ve beğenileri doğrultusunda seçti. Daha önceki soruşturmalarımızda jüri üyelerinden ‘En iyi 10’larını istemiştik, bu kez tanım aralığının genişliğinden dolayı seçkimiz ‘En iyi 20’lik listelerden oluştu. Ve nihayetinde akademisyenlerden, mimarlardan, kültür sanat insanlarından oluşan bir seçici kurul, ‘Türkiye toprakları üzerindeki en iyi 100 mimari eser’i belirledi. Biz de onların seçimlerini sayfalarımıza taşıyarak tarihe özel bir not daha düştük... Kültür hayatımıza ışık tutmasını dilediğimiz bu soruşturmayı da umarız öncekiler gibi beğenirsiniz diyelim... Not: Soruşturmamızda çeşitli nedenlerden dolayı hatıralarımızdan olmasa da fiziksel çevreden silinmiş, yıkılmış, hayatı sona ermiş yapılar yer almadı. 100’lük tablo, varlığını hali hazırda sürdüren yapılardan oluştu.
#Türkiye'deki En İyi 100 Mimari EserMİMARLAR Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, geçen ay ihale edilen İstanbul Haliç Yat Limanı ve Kompleksi (Haliç Port) ihalesinin yürütmesinin durdurularak iptal edilmesini istedi. Haliç tarihinin anlatıldığı, ihale yapılan alanın Endüstriyel Sit alanı olduğu ve İBB’ye 3. kişilere yapılmaması şartıyla devredildiğinin vurgulandığı başvuruda, "Kamu yararına ve hukuka açıkça aykırı" olduğu öne sürülen ihalenin iptali istendi.
İSTANBUL’un en gözde yerlerinden Haliç’e yapılacak olan Yat Limanı ve Kompleksi’nin proje ayrıntıları belli oldu. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım projenin İstanbul'un turizm potansiyeline katkı sağlayacağını söylerken Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhcu ise Haliç'in kültürel dokusunun ortadan kalkacağını savundu.
Havyarı, halısı ve petrolüyle tanıdığımız Azerbaycan aslında bilinmeyenleyle keşfedilmesi gereken bir ülke. Tarihi bölümü UNESCO tarafından koruma altına alınan Bakü hızla gelişiyor, güzelleşiyor. Ülkenin kırsal kesimi yüksek dağlar, göller, kaya oluşumlarıyla göz alıcı güzelliklere sahip. Ateş tapınakları, Kafkas Dağları, Neolitik ve Bronz dönemlerden kalma eserleri, ortaçağ camileri bir zamanlar İpek Yolu’nun en önemli duraklarından biri olan Azerbaycan’ı daha da cazip hale getiriyor.
Rumelihisarı, İstanbul Boğazı’nın Avrupa yakasında başlı başına bir merkez. Son yıllarda öyle bir çekim noktası haline geldi ki, önümüzdeki yaz buraya da bir Reina açılırsa kimse şaşmamalı. Sabahın erken saatlerinde balık tutanların hücum ettiği Hisar, 08.00’de kahvaltı için gelenlerle doluyor ve ondan sonra bir daha gecenin geç saatlerine kadar kalabalık hiç eksilmiyor.