Depresyon, son yıllarda adını en sık duyduğumuz psikolojik sorunların başında geliyor. Yakın çevresinde depresyonla mücadele edenler sık sık aynı şikâyeti dile getiriyor: "Kötü etkileniyorum, ne yapacağım?" Peki depresyonun gerçekten bulaşıcı mı?
#DepresyonDepresyon, son yıllarda adını en sık duyduğumuz psikolojik sorunların başında geliyor. Hemen hepimizin çevresinde depresyonda olan ya da depresyon teşhisi konmasa da kendini depresif hisseden çok sayıda insan var. Üstelik çok yakınımızdaki insanların depresyonu bizi de etkiliyor. Hele kişi durumu kabul etmiyor, tedavi olmak istemiyorsa işler daha da zorlaşıyor. Yakın çevresinde depresyonla mücadele edenler sık sık aynı şikâyeti dile getiriyor: "Kötü etkileniyorum, ne yapacağım?" Bu sorudan yola çıktık; depresyonun gerçekten bulaşıcı olup olmadığını, etkilenmemenin yollarını ve daha fazlasını konunun uzmanı ile konuştuk.
#Bir Sorudan Fazlası20. yüzyılın başında Avusturyalı bilim insanı Sigmund Freud'un yaptığı çalışmalar, psikolojik hastalıkların teşhis ve tasnif edilmesinde önemli rol oynadı. Psikanaliz biliminde ilerleme kaydedilmesi, hem obsesif - kompulsif bozuklukların hem de kişilik bozukluklarının hakkında daha fazla bilgi sahibi olmamızı sağladı. Psikolojik hastalıklar nelerdir? Sizin için hem Latince hem de Türkçe isimlerini derledik.
Apati yani ilgisizlik, günlük aktivitelerde ilgi, motivasyon veya zevk kaybı ile karakterize kayıtsız ruh hali durumudur. Kronik anlamda ilgisizlik yaşlanmanın veya yaşamın sağlıklı bir parçası değildir ve Alzheimer, Parkinson ve şizofreni gibi birçok nörolojik ve psikiyatrik duruma atfedilebilir. Peki, Apati tam olarak nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Apati Nedir?Dünya Cinsel Sağlık Birliği (WAS) tarafından 4 Eylül günü, Dünya Cinsel Sağlık Günü olarak anılıyor. 2010 yılından bu yana anılan bu özel günde, cinsel sağlık konusunda dünya çapında geniş kapsamlı bir sosyal bilinç uyandırmak hedefleniyor. Psikiyatri Uzmanı Dr. Ahmet Yosmaoğlu, cinselliğin bedensel ve ruhsal sağlığa etkileri hakkında önemli bilgiler verdi.
#Cinsel SağlıkÖyle halsizsiniz ki kolunuzu bile kıpırdatmak istemiyorsunuz… Uykunuz var, mümkünse hep uyumak istiyorsunuz… İşlerinizi yapmakta zorlanıyor, eskiden zevk aldığınız hemen hiçbir şeyden heyecan duymuyorsunuz… Muhtemelen bu yakınmalarınızın “depresyondan” kaynaklandığını düşünüyorsunuz ama dikkat! Depresyon sinyali olarak gördüğünüz şikayetlerinizin nedeni aslında fiziksel bir hastalık olabilir; mesela kalp damar hastalıkları veya diyabet gibi! Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Çağatay Karşıdağ depresyon tablosu gibi gelişen sağlık problemlerinden en sık görülenleri anlattı, önemli uyarılarda bulundu.
#Sağlık“Depresyondan” kaynaklandığını düşünüyorsunuz ama dikkat! Depresyon sinyali olarak gördüğünüz şikayetlerinizin nedeni aslında fiziksel bir hastalık olabilir; mesela kalp damar hastalıkları veya diyabet gibi! Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Çağatay Karşıdağ depresyon tablosu gibi gelişen sağlık problemlerinden en sık görülenleri anlattı, önemli uyarılarda bulundu!
#Depresyon BelirtileriProf. Dr. Arif verimli’ye göre, psikiyatrik hastanın klinik muayenesinde “görsel değerlendirme” en önemli yeri tutuyor. Çünkü psikiyatr, henüz hastasıyla konuşmaya başlamadan önce, hastasının yürüyüşünü, el-kol hareketlerini, adımlarını, kafasını hareket ettirmesini, hastanın giysilerini, kişisel temizliğini, fiziksel görünümünü gözden geçirir. Buralardaki herhangi bir anormallik daha ilk anda bir hastalık için çağrışım yapabilir.