Sabah kalkınca limonlu su mu içeceğiz, zeytinyağı mı? “Sarımsak çiğneyin” diyen de var, ‘2 beden incelten’ karışım öneren de... Uzmanlarsa “Gördüğünüz her formüle inanmayın” diyor. Faydalı bazı besinlerin bile bir rahatsızlığımız varsa aksine etki yapabileceği konusunda uyarıyorlar.
#Zeynep Nazlı YILDIRIMKarın bölgesi, vücudumuzun kaburga bölgesinde bulunuyor. Bu bölgede ise, bazı nedenlerden dolayı bazı şişkinler meydana gelebilir. Yaygın bir şekilde görülen karın şişliğinin pek çok farklı nedeni vardır. Genellikle de gaz sorunlarından kaynaklanan karın şişliğinin çok daha farklı nedenleri de olabilir. Karın şişkinliğine iyi gelen hareketler nelerdir sizler için derledik.
#Karın ŞişliğiKantaron bitkisi kılıç otu, koyunkıran otu ve mayasıl otu olarak da bilinir. Dünyanın pek çok yerinde kantoron bitkisi rahatlıkla yetişir. Bilimsel ismi ise, Hypericum perforatum olan bitkinin bir üst sınıfı ise, Hypericum’dur. Aynı zamanda yağı hazırlanan, diğer ismi ile mayasıl otudur. Pek çok bakımdan faydalı olduğu bilinir. Kantaron yağı içilir mi sizler için derledik.
#Kantaron YağıHazımsızlık genellikle kendi başına bir durumdan ziyade gastroözofageal reflü hastalığı (GÖRH) , ülser veya safra kesesi hastalığı gibi altta yatan bir sorunun işaretidir. Tüm bunlar dispepsi olarak da adlandırılır, üst karın bölgesinde kalıcı veya tekrarlayan ağrı veya rahatsızlık olarak tanımlanır. Peki dispepsi nedir, tehlikeli mi? İşte dispepsi belirtileri ve tedavisi...
#DispepsiTürkiye’de mide koruyucu olarak bilinen ilaçların çok sık, gereksiz ve uzun süreli kullanıldığını belirten Gastroenteroloji Bölümünden Doç. Dr. Bülent Yaşar, “Genel olarak güvenli kabul edilseler de asit baskılayıcı ilaçlar 1 yıldan daha uzun süre ve yüksek doz kullanımlarda kemik yoğunluğunda azalma ve kırıklara, bağırsak ve akciğer enfeksiyonlarına, magnezyum ve vitamin B12 eksikliklerine yol açabilir” dedi.
#Doç. Dr. Bülent Yaşarİlk olarak Aralık 2019'da Çin'de ortaya çıkan ve şiddetli solunum yetmezliğine neden olan koronavirüsün neden olduğu hastalık, tüm dünyada bir numaralı sağlık sorunu olmaya devam ediyor. Hastaların önemli bir çoğunluğu sindirim sistemi problemleri ve ishal şikayetiyle sağlık kuruluşlarına başvuruyor. Çünkü Covid-19’un vücuttaki pek çok sistem ile birlikte mide ve bağırsak sağlığına da olumsuz etkileri olabiliyor. Doç. Dr. Mustafa Kaplan, koronavirüsün yol açtığı sindirim sistemi sorunları hakkında bilgi verdi.
#Koronavirüsün Sindirime EtkileriKoronavirüs stresinin yaşandığı bu dönemde sık görülen sindirim sistemi sorunlarının temelinde pandeminin tetiklediği psikosomatik hastalıklar olduğunu söyleyen Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Bülent Yaşar, “Bulantı, kusma, karın ağrısı, ishal, kolit, şişkinlik ve yutma bozuklukları gibi şikayetlerle gastroenteroloji polikiniklerine başvurular arttı” dedi.
#PandemiKoronavirüs stresinin yaşandığı bu dönemde sık görülen sindirim sistemi sorunlarının temelinde pandeminin tetiklediği psikosomatik hastalıklar olduğunu söyleyen Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Bülent Yaşar, “Bulantı, kusma, karın ağrısı, ishal, kolit, şişkinlik ve yutma bozuklukları gibi şikayetlerle gastroenteroloji polikiniklerine başvurular arttı” dedi.
#Doç. Dr. Bülent YaşarKronik gaz ve şişkinlik şikayeti olan kişilerde çölyak hastalığının akla gelmesi gerektiğini anlatan Gastroenteroloji Uzmanı ve Fitoterapist Doç. Dr. Bülent Yaşar, "Şişkinlik ve gaz şikayetlerine gece uykudan uyandıran karın ağrısı, kilo kaybı, kanama, uzun süren ishal, dışkılama alışkanlıklarında değişiklik ve kusma eşlik ediyor ise ciddi bir hastalık habercisi olabilir" dedi.
#ŞişkinlikÇocukluk dönemin de en sık karşılaşılan sorunlardan biri de karın ağrısıdır. Bu ağrı kimi zaman karın içi veya karın dışı organlardan kaynaklanan hastalıkların bir belirtisi olabilir. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Gör. İsmail Gönen, çocuklardaki karın ağrısının nedenlerini ve alınabilecek önlemleri anlattı.
#ÇocukKış aylarının ilkini yaşadığımızı şu günlerde, mevsim değişiminin vücudumuza etkilerini de yavaş yavaş görmeye başlıyoruz. Sıcaklıkların değişkenlik göstermesi, havanın erken kararması, güneş ışınlarını daha az görmek, kapalı alanlarda daha çok vakit geçirmek gibi etkenler bağışıklık sistemimizi zorlamaya başladı bile. Bağışıklık sistemimizi strese sokan ve gücünün sınandığı bu günlerde dayanıklılığımızı korumak ve güçlendirmek için yapabilecek pek çok şey var. 9 adımda vücudunuzu kışa hazırlayabilirsiniz.
#Düzenli Uykunun FaydalarıRamazan ayı ile birlikte değişen beslenme düzeni ve uzun süren açlık sindirim sisteminde birtakım rahatsızlıklara neden olabiliyor. Gün boyu rahatsızlık veren bu problemlere karşı iftar ve sahurda masanızdan probiyotikli yoğurdu eksik etmeyin. Özellikle evde yapılan probiyotikli yoğurt, bağırsak floranıza destek olurken, sindirim sisteminizi de düzenler.
#Ramazanda BeslenmeZencefil mutfaklarımızın en değerli baharatlarından biri. İster kök halinde ister toz halinde tüketilebilen zencefilin, insan sağlığına sayısız faydaları var. Peki bilimsel çalışmalarla da kanıtlanmış bu faydalar neler? İşte cevabı...
#Zencefil- Karın bölgesinde hissedilen ağrının, kalp, akciğer veya safra kesesi gibi çeşitli hastalıkların habercisi olabileceği bildirildi - Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Aytuğ: - "Dispepsi, belirtileri varsa daha ciddi bir durumun varlığını ortadan kaldırmak için mutlaka doktora müracaat edilmelidir. Çünkü dispepsi geniş bir kavramdır, altında çeşitli hastalıklar gizlenebilir"
İş yerinde yetiştirilmesi gereken projeler, evde bekleyen işler, trafikte geçen uzun saatler gibi hayatın endişe ve gerilim yaratan birçok detayı ile ilgilenirken bir an durun ve “stres”in vücudunuzda bulunan her sistem ve organı direkt veya dolaylı olarak nasıl etkilediğini düşünün.