Güncelleme Tarihi:
EDİRNE (AA) - CİHAN DEMİRCİ - Karın bölgesinde hissedilen ağrının, kalp, akciğer veya safra kesesi gibi çeşitli hastalıkların habercisi olabileceği bildirildi.
Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Ömer Necip Aytuğ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, karnın üst orta bölümünde ortaya çıkan ağrı, geğirme, bulantı, kusma, erken doygunluk hissi, şişkinlik ve karnın gözle görülür şekilde şişmesinin dispepsi hastalığının semptomları olduğunu söyledi.
Karın bölgesinde oluşan ağrıların önemli hastalıkların habercisi olabileceğini belirten Aytuğ, "Dispepsi de sıklıkla ilgili organların beyinden gelen ve beyine giden sinir uyarılarında artma, uyarılma eşiklerinde düşme veya sindirim kanalı organlarından beyinde ilgili merkezlere gelen uyarıların normalden farklı değerlendirilmesi hastalık semptomlarının sebebidir. Dispepsi, belirtileri varsa daha ciddi bir durumun varlığını ortadan kaldırmak için mutlaka doktora müracaat edilmelidir. Çünkü dispepsi geniş bir kavramdır, altında çeşitli hastalıklar gizlenebilir" diye konuştu.
- "40 yaş üzeri, belirtileri ciddiye almalı"
Hastalığa bağlı kan testi, yemek borusu, mide ve bağırsakların incelenmesi amacıyla endoskopi yapılabileceğini söyleyen Aytuğ, "Dispepsi bir hastalıktan çok bir semptom olduğundan tedavisi genellikle altta yatan nedene bağlıdır. 40 yaş üzeri kişiler belirtilen yakınmaları ciddiye almalıdır" dedi.
Kişinin tükettiği besinlerin yaşam kalitesini belirlediğini ifade eden Aytuğ, şunları kaydetti:
"Bazen kalp krizleri de dispepsiye benzer belirtiler gösterebilir. Bu şikayetler aniden başladıysa ve sizin için olağan dışıysa ayrıca nefes darlığı, terleme veya çeneye, boyna, kola yayılan ağrıyla birlikteyse derhal tıbbi yardım istenmelidir. Hızlı yemek yemek, lokmaları iyice çiğnemeden yutmak, yemek aralarında sık sık su içmek veya gazlı içecekleri fazla tüketmek nedenler arasında sayılırken, bu nedenler dışında önemli bir sebebi de bir kısım hastadaki nedensiz iç sıkıntısı varlığıdır."
- "Yemeği sakince tüketin"
Dispepsi hastalığının ciddi zararlar vermemesi için yiyecek ve içeceklere dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Aytuğ, şu bilgileri verdi:
"Bir oturuşta çok fazla yemek yemeyin. Yemeği sakince tüketin. Lokmaları iyice çiğnemeden yutmayın. Aşırı kahve, çay, gazlı ve yağlı yiyeceklerden kaçının. Sigara ve alkol tüketimini kesin. Yemek yedikten hemen sonra uykuya yatmayın. Özellikle stresten kaçının ve stres yönetimini yaşamınıza iyi uygulayın. Doktorunuzun verdiği diyeti önemseyin ve verilen ilaçları aynı kombinasyonda düzenli olarak alın."