Diş etlerinde oluşan bir hastalık; organları etkileyeceği gibi gebelik komplikasyonları, romatoid artrit, şeker ve kalp gibi hastalıklara da davetiye çıkarıyor. Periodontoloji Bölümü’nden Dr. Utku Gaye Dikme Güveli, tıp dünyasının uzun yıllardır araştırma konuları arasında yer alan, diş eti-sistemik hastalıklar ilişkisini anlattı.
#Diş Hastalıklarının Vücuda Etkisiİngiltere'de yaşayan Sylvia Chengo'nun 6 yaşındayken geçirdiği bir göz hastalığı, yıllar yıllar sonra doğum yapmasıyla nüksedince genç kadın görme yetisini kaybetti. Peki hamilelik göz sağlığını nasıl etkiliyor, başka hangi sağlık sorunlarına sebep oluyor? Hamilelikte yaşanan önemli sağlık sorunlarını ve riskleri uzmanlarla konuştuk. Detaylar haberimizde…
#SağlıkAlınan tüm önlemlere ve gelişen tedavilere rağmen diyabet giderek büyüyen bir halk sağlığı sorunu. Tüm diyabet hastalarının yüzde 90 kadarı Tip 2 diyabetli. Tip 2 diyabetse önlenebilir bir hastalık. Halen diyabet hastası olduğundan habersiz 193 milyon kişi olduğu tahmin ediliyor. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Temel Yılmaz, diyabetin dünya ve Türkiye’deki durumunu şöyle anlattı.
#DiyabetErişkinlerin dişlerini kaybetmelerine yol açan etmenler arasında yüzde 70’le dişeti hastalıkları birinci sırada. Aslında dişeti hastalıklarının tedavisi çok kolay, başlıca nedeni ise ağzın yeterince temizlenmemesi. Milyonlarca bakterinin diş yüzeylerinde, dişetiyle birleştiği noktalarda birikintiler oluşturması. Neyse ki tedavide önemli gelişmeler sürüyor. Hastaların kan ve kemikleri kullanılarak sağlıklı dokular elde ediliyor.